Jak správně vybrat notebook: Grafické karty

Na běžné činnosti si dnes vystačíte s integrovaným grafickým čipem. Pro graficky náročnější úlohy se už hodí dedikovaná grafická karta. Jak se ale zorientovat v množství modelů?
Kapitoly článku

Při výběru nového notebooku už musíme zvážit, zda vůbec dedikovanou grafickou kartu využijeme. Nové integrované čipy totiž dosahují docela slušných výsledků a dají se běžně srovnat se slabší grafickou kartou. Zejména Intel se na integrované grafické jádra soustředí a mezigeneračně dochází vždy k obrovskému nárůstu výkonu, přičemž CPU výkon zůstává přibližně stejný s tím, že je procesor úspornější.

To ale neznamená, že by AMD v integrovaných grafických čipech zaostávalo; je tomu právě naopak. Jejich grafický výkon mnohdy Intel předčí. V případě těch nejvýkonnějších čipů ale nastává problém s tím, že grafické výpočty ubírají procesoru značný výkon a ten potom nestíhá držet krok s rychlým grafickým jádrem.

Intel pro vyvážený výkon a úsporu energie

U starších čipů z rodiny IvyBridge vídáme u řady Intel Core výhradně Intel HD Graphics 4000. Intel Celeron a Pentium mají HD Graphics bez číselného označení. V dnes nejnovější generaci Haswell už nacházíme širší škálu grafických čipů od vylepšené HD Graphics pro Celerony a Pentia až po Iris Pro 5200, jakožto nevýkonnější integrovaný grafický čip od Intelu. Má čtyřicet výpočetních jednotek (HD 4600 jich má dvacet) a k tomu ještě na procesorové destičce rychlou 128 MB paměť ve formě L4 cache.

obr/GetThumbNail.aspx.jpgobr/haswell-grapics-perf.jpg
Vývoj procesorů Intel • Mezigenerační nárust výkonu grafických jader

U procesorů Haswell se objevují ještě HD Graphics 4200, 4400, 4600, 5000 a Iris (5100). HD 4200, 4400 a 4600 mají dvacet výpočetních jednotek a liší se ve frekvenci s tím, že HD 4600 je nejrychlejší. HD 5000 a Iris 5100 mají shodně čtyřicet výpočetních jednotek, Iris by ale měl být o chlup rychlejší.

obr/Intel-Haswell-Core.jpg
Mapa procesoru Haswell s grafickým jádrem

Integrované čipy v podání AMD

Současná generace APU procesorů od AMD nabízí poměrně výkonná grafická jádra. Od nejslabších procesorů řady E s Radeony R2 až po nejsilnější FX procesory s Radeon R7 Graphics. Grafické jádra jsou jasně přiřazena a to tak, že procesory A4 mají Radeon R3, A6 najdete s Radeon R4, A8 mají Radeon R5 a procesory A10 dostaly Radeon R6 Graphics.

obr/kaveri-architecture-slide.jpg
Kaveri APU od AMD

U minulé generace procesorů z roku 2013 mají grafické čipy označení Radeon HD 8000G. Nejsilnější řada A10 má potom Radeon HD 8600G a úsporné modely E jsou s Radeonem HD 8200G. Druhé dvojčíslí v označení ještě více výkonově rozlišuje jednotlivá grafická jádra.

obr/Benchmark.jpg 
3DMark11 P GPU

Čtěte také:

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,