Jak si stojí nový Celeron s jádrem Prescott

Spolu s novými procesory pro novou patici LGA775 přicházejí na trh i nové Celerony s jádrem Prescott. Cenou se vtěsnávají mezi současné Celerony, nabízí nicméně dvojnásobek vyrovnávací paměti a podporu rychlejší sběrnice. Otestovali jsme nový Celeron 2,66 GHz.
Kapitoly článku
  • Testovací sestava
  • Testy

Od firmy AT Computers jsme na test získali jeden z prvních počítačů vybavených novou generací procesoru Celeron. Nová generace zvyšuje kapacitu vyrovnávací paměti na procesoru a současně podporovanou rychlost sběrnice. Na pohled jde tedy o jednoznačně krok směrem kupředu.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Nový Celeron se vzhledově od současné generace nijak zvlášť neliší, popisky na procesoru jsou ale jednoznačné.

Současné Celerony od Intelu mají tak trochu nevýhodnou pozici. Intel je pravidelně tlačí do nejlevnější kategorie počítačů, tam ale tyto očesané procesory naráží již často na Athlony XP. Když se podíváme do našeho přehledu cen, kde pravidelně monitorujeme ceny komponent, jsou Athlony XP a Celerony cenově zcela vyrovnané a kopírují se podle frekvencí:

Procesor Cena včetně DPH
Intel Celeron 2,4GHz BOX 2 342 Kč
AMD AthlonXP 2200+ BOX 2 344 Kč
AMD AthlonXP 2400+ BOX 2 482 Kč
Intel Celeron 2,5GHz BOX 2 723 Kč
AMD AthlonXP 2500+ BOX 2 792 Kč
Intel Celeron 2,53GHz 533MHz BOX 2 811 Kč
Intel Celeron 2,6GHz BOX 3 014 Kč
AMD AthlonXP 2600+ BOX 3 131 Kč
Intel Celeron 2,66GHz 533MHz BOX 3 162 Kč
Intel Celeron 2,7GHz BOX 3 546 Kč
AMD AthlonXP 2700+ BOX 3 740 Kč
Intel Celeron 2,8GHz BOX 4 004 Kč
AMD AthlonXP 2800+ BOX 4 219 Kč

Nové Celerony tento trend kopírují, zachovávají tedy cenovou hladinu pro svou frekvenci, současně ale zvyšují celkový výkon. Díky tomu mohou být jasnou volbou proti předchozí generaci Celeronů. Ve srovnání s Athlony XP lze ale nadále čekat spíše slabší výsledky. Athlony XP jsou srovnatelné s Pentium 4 a nový Celeron je stále pomalejší než odpovídající Pentium 4.

Předpokládaným nasazením pro nové Celerony budou zejména nenáročné počítače pro kancelářské využití, kde se vhodnou volbou komponent dá dosáhnout nízké ceny. Také testovací sestava AC OfficePro 5000N mikro i865 je určena hlavně do kancelářského nasazení. Procesor Celeron 2,66 GHz byl instalován do základní desky Asus P4P800, pevný disk Western Digital o kapacitě 120GB byl připojen přes Serial ATA, paměti bylo 512 MB ve dvou DDR333 modulech. Tato konfigurace je ještě lehounce nad požadavky kanceláře, ale grafická karta Radeon 9200 odkazuje tuto sestavu do patřičných mezí. Grafika není pro kancelář špatná, podpora dvou monitorů, jeden z nich i přes DVI rozhraní, jistě v kanceláři přijde vhod. Grafický herní výkon ale nečekejte. Celková cena sestavy s dalšími komponentami a operačním systémem se bude pohybovat pod 24 tisíc včetně DPH.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Kryt počítače AC OfficePro 5000N se otevírá po odtržení předního čela, zadní straně dominuje zdroj Fortron, dostupné konektory bohatě postačují.

Kryt počítače má trochu nezvyklé otvírání, je nutné strhnout čelní kryt, aby se ukázaly šroubky vepředu. Vzadu nic není. Ale tento počítač stejně moc rozdělávat nebudete. Uvnitř potěší tichý zdroj Fortron a také slušně tichý chladič na procesoru. Sestava je tak i díky slabé grafické kartě s pasivním chladičem příjemně tichá a v kanceláři neruší. Na druhou stranu nový procesor nemá rozhodně chladnou povahu a tak uzavřený počítač po kompletní sadě testů docela hřál a teplota procesoru stoupala přes 50 stupňů. Projevilo se to i při testech jiných procesorů v otevřené skříni, kdy se chladič procesoru již tak nezahřál a teplota šla ke 40 stupňům.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Vnitřní uspořádání počítače tlačí kabely nad paměti, na přední straně je instalován pomocný ventilátor.

Pro testy jsem vytáhl z redakčního archívu starší Celeron 2,3 GHz a Pentium 4 na 2,4 GHz, které jsme otestovali v této jedné sestavě. V obou případech tedy nejde o procesory na srovnatelné frekvenci, ale kdo by si myslel, že nový Celeron 2,66 GHz bude vše válcovat, bude na omylu. Testy na různých frekvencích potvrdily, že vylepšení na Celeronu jsou znát, na Pentium 4 ale nestačí. Ostatně, v další kapitole to uvidíte pěkně pohromadě…

  • Testovací sestava
  • Testy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,