Jak se zrodil Linux a další poutavé animace

Obrázek prý vydá za tisíc slov, animace jej ale hravě překoná. Podívejte se, jak komunikuje webový server, jak NYT zápasí s návštěvníky z celého světa a také na 11 sekund s Twitterem.

Čísla, tabulky, pečlivé statistiky. Exaktní data jsou sice potřeba a abstraktní mysl člověka se s nimi většinou vypořádá, ale stejně tak stojí za to podobná čísla přetvořit v grafy. Anebo ještě lépe v poutavé vizualizace, které vám toho řeknou mnohem více.

Na webu Royal Pingdom si dali tu práci a našli na webu celou hromadu internetových vizualizací – tedy takových animací, které mají co do činění s webem a softwarem. Určitě se na ně podívejte, já jsem vybral několik z nich.

Logstalgia – jak funguje webový server

Toto video vypadá na první pohled jako nějaký složitý ping pong, přitom je to ale jen vizualizace komunikace webového serveru s námi surfaři. Pokud máte přístup k nějakému serveru Apache, můžete si podobné dílo také vytvořit, má ho totiž na svědomí program Logstalgia. A oč vlastně jde? Vlevo je seznam IP adres surfařů, vpravo pak webové adresy (a v podstatě jejich soubory) na webovém serveru. Létající tečky pak představují dotazy na server – tedy třeba požadavek na stažení obrázku, HTML souboru aj. Pokud server odpoví a odešle data zpět do webového prohlížeče, ve vizualizaci se to projeví „odstřelením míčku zpět“.

 

24 hodin s The New York Times

The New York Times je jeden z největších internetových plátků v Americe. Na této mapové animaci je zachycena návštěvnost z celého světa v průběhu jednoho jediného dne. Všimněte si, jak červená východní pobřeží USA, když se Amerika probouzí a jak naopak v tu dobu uhasíná návštěvnost z Evropy, která usíná.

 

11 sekund s Twitterem

Twitter je jedna z největších sociálních sítí světa. Ne nadarmo ji kdosi neznámý pojmenoval jako „ten Facebook pro chytrý“. Oproti ostatním komunitním webům se orientuje pouze a jedině na rychlé sdílení krátkých textových zpráv (ne, vážně nemluvím o SMS). Díky tomu sítí během jedné jediné sekundy proteče ohromné množství zpráviček a Twitter si získal oblibu i jako neoficiální a dnes i vlastně nejrychlejší zpravodajský kanál na světě. Někde udeřila tsunami? Na Twitteru se to můžete teoreticky dozvědět dříve než z vysílání CNN.

Následující animace zaznamenává proud zpráviček během pouhých jedenácti sekund a to prosím ještě v prehistorické době roku 2005. Dnes by ten proud byl mnohonásobně větší.

 

Code swarm – zrod Linuxu

Poslední animace je vlastně jakýsi zrychlený průlet časem, který dokumentuje, kdo a jak přispíval do vývoje jádra operačního systému Linux. Vše je opět dostupné pomocí programu Code swarm a animace zaznamenává aktivitu programátorů. Každá úprava zdrojového kódu (dílčího souboru) je tedy v animaci znázorněná jménem přispěvovatele a také tečkou představující soubor. Z animace je patrné, že Linus Torvalds dal Linuxu skutečně veškerý volný čas, exploze komunitní spolupráce totiž nastane v našem případě až v čase 4:03. Na webu Royal Pingdom najdete i podobnou vizualizaci pro vývoj webového serveru Apache (tam to byla už od počátku týmová práce), další zajímavé ukázky pak hledejte přímo na webu Code swarm.

  • 04:02 – Tady se kone4n2 zapojila komunita...

V tomto případě samozřejmě nikdo nezpracovával graf vyplňováním stěžejních milníků z dob vývoje Linuxu, Code swarm totiž získá data pro animaci z vývojářských repozitářů Subversion, CVS, Git aj. Stačí tedy projekt spravovat pomocí některé z těchto technologií a můžete si vygenerovat vlastní „hvězdokupu“.

Znáte další pěkné animace s internetovou a počítačovou tematikou? Pochlubte se v diskuzi pod článkem.

Diskuze (21) Další článek: V Česku už je více než šest milionů uživatelů internetu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,