Jak se zbavit vkládání áíčíářáéářčáář při kopírování textu - nově i WinXP SP2

oživeno Vím, že se jedná o opravdu starý problém, stále s ním má ale dost uživatelů problémy a nikde na webu řešení nevidím. Microsoft o problému ví přes rok a chybu neopravuje ani Service Pack 2 pro Windows XP. Takže nezbývá nic jiného, než se o to postarat po našem a problém si opravit svépomocí.

O co jde

Související odkazy

Slovník
DLL
HTML
registr
RTF

Pokud kopírujete libovolný text ve formátu HTML do aplikace, která přijímá formát RTF, vloží se vám vždy na začátek textu áíčíářáéářčáář následované samotným textem. Jestli tím trpíte, zjistíte snadno: spusťte WordPad a z Internet Exploreru do něj překopírujte libovolný text. Běžně se tato chyba projevuje v Outlooku, který RTF formát používá při vytváření zpráv, podobně i v ICQ. Za tuto chybu může stará bezpečnostní záplata, která opravuje kritickou chybu v převádění HTML formátu do jiných formátů.

Jak se toho zbavit

Chyba je způsobena špatným vkládáním definice stylů do RTF formátu, kde se z českých názvů stylů do textu chybně vloží i diakritika (definice začíná stylem normální, proto to áí na začátku). Odstranění chyby je možné odinstalováním záplaty KB823559 (hledejte to číslo v Přidat/odebrat programy), vřele to ale nedoporučuji. Sice vám to dělat nebude, ale budete mít nezabezpečený počítač. Českou verzi záplaty si nainstalujte už kvůli tomu, že bude korektně v registrech napsáno, že ji na disku máte, a nebude se vám už vnucovat její instalace.

Fungující postup je takový, že si musíte vzít jinou verzi záplaty – tu anglickou. Pokud si stáhnete anglickou verzi záplaty, nepůjde vám ale na českou verzi Windows nainstalovat. Přesto ji však využijeme.

  • Spusťte instalaci anglické záplaty
  • Instalace vám oznámí, že tuto záplatu nemůžete na tuto verzi systému nainstalovat, NIC ale nemačkejte!
  • Místo toho se podívejte do vytvořené dočasné složky. Najdete ji na disku, ze kterého instalaci spouštíte, a bude mít velmi dlouhý nesmyslný název.
  • V této složce jsou dva soubory, které nás zajímají: HTML32.CNV a MSCONV97.DLL.
  • Tyto soubory musíte nakopírovat do složky c:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\TextConv\ (případně si najděte na disku soubor HTML32.CNV, pokud takovou složku nenajdete)
  • Pokud máte již nainstalovanou původní českou záplatu stačí překopírovat HTML32.CNV, ten druhý soubor je stejný. Starou českou verzi si přejmenujte pro jistotu třeba na HTML32.CNV.OLD
  • Nyní ukončete instalaci anglické záplaty, dočasné soubory se tak smažou
  • Změna se projeví okamžitě bez restartu, můžete si to vyzkoušet již ve zmiňované kombinaci WordPad + IE.

Jedinou zatím známou nevýhodou je, že případné chybové zprávy tohoto filtru budou anglicky. Objevují se, pokud třeba ve Wordu budete otevírat chybný HTML soubor. Za tuto cenu to ale myslím docela jde.

Jak je to ve Windows XP SP2?

Se Service Packem 2 je to trochu jinak, kdo použil předchozí postup, nefunguje mu to. Za což se omlouvám, řešení jsem ale našel. Microsoft totiž od SP2 nepoužívá pro tuto konverzi HTML32.CNV, ale jiný soubor. Po chvíli hledání byl tento soubor identifikován. Jedná se o soubor HTML.IEC, který je umístěn ve složce C:\WINDOWS\SYSTEM32.

Nyní je tedy potřeba získat tento soubor z anglické verze SP2, což bude jistě pro mnohé komplikované. Takže korektní postup by byl stáhnout plnou síťovou instalaci anglického Windows XP SP2 (270 MB) a z něj vycucnout jen tento malý soubor o velikosti 400 kB. Mohu ale potvrdit, že pomocí editoru zdrojů zmíněných v diskuzi (třeba Restorator) je možné překopírovat texty s názvy stylů z anglického HTML32.CNV do českého HTML.IEC. Kopírování textu pak funguje spolehlivě.

Nebudu pokoušet Microsoft a dávat zde k dispozici ke stažení tento soubor, protože by to byl jejich chráněný kód. Pokud by se ale k tomuto problému postavil jako chlap, stačí aby tento soubor sám nabídl ke stažení na svých stránkách.

Diskuze (130) Další článek: Via Technologies oznámila jméno nového procesoru

Témata článku: , , , , , , , , , , ,