Jak se zbavit neustálého scandiskování ve Windows 98?

Také vám leze krkem, když se při každém druhém startu počítače spustí Scandisk a nedá se zastavit? Pomoc je ale jednoduchá.
Při práci s Windows 98 bude nepochybně občas docházet k pádům systému, zapříčiněným třeba i věcmi, kterým je těžké zabránit, jako je výpadek proudu. Po startu se implicitně spouští program Scandisk, který nelze zastavit a který se musí nechat proběhnout; protože toto procházení disku není vždy nutné a trvá dlouho, touží řada uživatelů po tom, aby mohla tuto vlastnost vypnout. Microsoft to sice nedoporučuje, neboť pak mohou špatně fungovat jak Windows (v případě, že zůstanou neopravené chyby na disku), ale "kdo chce kam"…

Parametry Scandisku jsou uloženy v souboru Msdos.sys, který naleznete v kořenovém adresáři, konkrétně v jeho sekci [Options]. Soubor je textový, upravovat lze třeba Poznámkovým blokem nebo WordPadem. Parametry jsou:

AUTOSCAN=0 Tento parametr zcela vypíná Scandisk, tj. systém nekontroluje, zdali se provedl korektní restart systému ani to, zda pevný disk hlásí chyby, a program Scandisk se nespustí. Můžete jej alekdykoli spustit ručně z Windows 98 (Systémové nástroje).

AUTOSCAN=1 To je implicitní nastavení: Scandisk se spouští tehdy, když je nastaven příznak, že systém se nerestartoval korektně, nebo tehdy, když FAT tabulka pevného disku hlásí chyby. Scandisk se spustí s tím, že nejdříve zobrazí výzvu (tu je nutné odklepnout), pak se provede kontrola.

AUTOSCAN=2 Stejné jako výše s tím rozdílem, že Scandisk se spustí automaticky bez výzvy, ovšem také samozřejmě jen v případě chyby.

Poznámky:

  • kontrolu disku při nekorektních restartech vřele doporučujeme; současně ale doporučujeme nastavení AUTOSCAN=2, aby se při restartu (třeba vypnutím a zapnutím proudu) Scandisk sám spustil a automaticky proběhl
  • bližší parametry fungování Scandisku jsou nastaveny v souboru Scandisk.ini, který rovněž můžete editovat.
Diskuze (1) Další článek: Utility od Nortona a jak je rozchodit s Windows 98

Témata článku: , , , , , , , , ,