Jak se vypořádat se závislostí na smartphonu? Nechte si ho na pár hodin zamknout

Graham Dugoni byl v roce 2012 na hudebním festivalu v San Francisku svědkem něčeho, co ho silně znepokojilo. Několik návštěvníků se dobře bavilo tím, že si na své mobily natáčelo pravděpodobně opilého tančícího muže a pořízená videa ihned zveřejňovalo na YouTube.

„To byl pro mě klíčový moment,“ konstatoval Dugoni v rozhovoru pro Washington Post a následně položil klíčovou otázku: „Jakou úroveň soukromí vlastně můžeme očekávat ve veřejné sféře?“

Graham pod vlivem výše popsané události založil společnost Yondr. T vyrábí jakési „uzamykatelné kapsy“ pro smartphony, které se v současné době začínají masově používat v Severní Americe, Evropě i Austrálii. Lidé vstupující do škol, soudních síní, koncertních hal, zdravotnických zařízení… jsou požádáni, aby své chytré mobilní telefony vložily do těchto šedých pouzder. K jejich odemčení dojde až při odchodu z daného objektu.

Klepněte pro větší obrázek
Foto: Yondr

Jen v USA se s tímto konceptem lze setkat na více 600 školách. Účinky prý byly okamžité – žáci nejprve byli nervózní a nevěděli co s rukama, ale rychle se přizpůsobili. Například Allison Silvestri, ředitel kalifornské San Lorenzo High School, uvedl, že díky dotyčným pouzdrům se začal zlepšovat studijní prospěch a počet poznámek za vzdor a neúctu klesl o celých 82 %.

„Navíc, kampus je teď opravdu hlučný. Studenti si spolu povídají, čtou si, hrají si s míčem, socializují se – protože už nejsou v kruhu vzájemného textování,“ podotknul.

Jediní, kdo na pouzdra Yondr nereagoval vůbec nadšeně, prý byli jedinci pracující v Sillicon Valley. To se podle Dugoniho ale dalo předpokládat. Nakolik to lze považovat za ironii, toto řešení prý nejrychleji přijmou mladí lidé, kteří si nepamatují svět bez mobilů. A kdo ví… možná, že už naše vnoučata budou říkat: „Počkej, mohl by sis kdykoliv udělat snímek kohokoliv a zveřejnit ho všude, kde chceš? Samozřejmě, že nemůžeš. To je invaze do soukromí!“

Diskuze (17) Další článek: Týden Živě: Prohnuté obří monitory a právo na opravu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,