Video | Monitory | Unboxing

Jak se v praxi osvědčila „prohnutá nudle“? Monitor 32:9 dává smysl na hry i práci

  • Monitor s poměrem stran 32:9 působí bláznivě, ale v praxi se osvědčil
  • Hodí se na hraní her i seriózní práci
  • Model od Samsungu je navíc dobře vybavený, ale také dražší

Samsung se toho nebál: vzal dva 24“ monitory a spojil je v jeden celek. Výsledkem je extrémně široký, prohnutý monitor Samsung C49HG90, který strčí do kapsy doposud obdivované monitory s poměrem stran 21:9. Stejně výjimečná, jako poměr stran, je ale i cena 29 990 Kč.

Nejen pro hráče

Výrobce směřuje monitor především na hráče a těm sedne perfektně. Teoretické předpoklady jsou skvělé: obnovovací frekvence až 144 Hz a podpora FreeSync eliminuje jakékoli trhání obrazu. Výrobce navíc na VA panelu udává dobu odezvy jen 1 ms, čehož dosahuje blikáním podsvitu (tzv. backlight scanning, který dříve používaly televizory). Avšak tento režim se aktivuje jen při 144 Hz, při nižších frekvencích je monitor „flicker-free“ neboli PWM nepoužívá, což je šetrnější k vašemu zraku.

Obrazovka je typu VA, což zajišťuje velmi dobré pozorovací úhly a především skvělý kontrast bez prosvítání okrajů. Samsung i zde použil svou QLED technologii, která zase zajišťuje širší barevný gamut. Chcete-li dosáhnout nejpřirozenějších barev bez kalibrace, zvolte režim sRGB.

Výrobce udává podporu HDR, jenže maximální naměřený jas dosahuje jen 350 cd/m2. Monitor nabízí i Local Dimming (zónovou úpravu podsvícení dle scény), tato metoda zvýšení kontrastu ale způsobuje halo efekt okolo světlých objektů a osobně jsem jí na chuť nepřišel.

Praktický? To rozhodně!

Šířka monitoru je extrémní, umožní však zobrazit daleko více prostoru: například kokpit vozu ve hře zobrazíte i s dvojicí zrcátek. Ve střílečce zase periferně vnímáte pohyb, na který se zaměříte. Hráčům se bude líbit i OSD nabídka, která je hezky graficky vyvedena a perfektně se ovládá pomocí pětisměrného joysticku na spodní straně. Velmi oceňuji takovou drobnost, jako je rychlý přístup k úpravě jasu.

Samsung  (01).jpgSamsung  (02).jpgSamsung  (03).jpg
Monitor je obrovský a také pěkně prohnutý. Chce to dost místa na stole, ale odměnou vám bude dokonalé obklopení obrazem

Monitor ale obstojí i jako pracovní nástroj. Ne snad v CAD/CAM studiích, tam bude lepší volbou „vyšší“ 4K monitor s plochou obrazovkou, všude jinde ale může dobře posloužit.

Na monitor se vám totiž vejdou rovnou tři plnohodnotná okna: prohlížeče, textového dokumentu nebo tabulky. To se dvěma 24“ monitory vedle sebe nedosáhnete, bude vám tam překážet předěl. A dvě okna vedle sebe na 24“ už nejsou plnohodnotná, musíte je nepříjemně zmenšit.

4e53f443-6d10-4bcf-b376-63d45762f7f2 6ee297c3-649b-4fdc-a90a-662058034580 6a78377b-769b-4b9f-8f58-04b8462e61f4
Rovnoměrnost podsvícení na tak velké ploše není ideální, při okrajích vyzařování slábne, a to kupodivu na kratším rozměru. Barevné podání je rozšířené, věrnějších barev však dosáhnete při kalibraci v režimu sRGB, který je kompletně pokrytý

S efektivním rozložením oken vám pomůže buď dodávaná aplikace, já jsem vyzkoušel a mohu doporučit aplikaci WinSplit Revolution. Rychlou klávesovou zkratkou si okno aplikace zvětšíte na celou, půlku či třetinu stránky a stejně rychle ji umístíte. Práce se příjemně zrychlila.

Luxus širokého rozhledu

Nedostatky hledám jen velmi těžko, avšak vzhledem k ceně musím být kritický i k drobnostem. Když už si výrobce dá tu práci s integrací USB hubu, měl by nabídnout rovnou čtyři porty. OSD by také mohlo dát lépe najevo, kdy je aktivní maximální zkrácení doby odezvy, a kdy naopak funguje očím příjemnější režim bez PWM.

To jsou ale jen drobnosti. Hlavní chybou bylo, že jsem měl možnost na monitoru pracovat déle, než obvyklých 14 dnů zápůjční doby. Můj návyk přerostl v závislost a návrat k dvojici 24“ monitorů bude bolet. Hráči budou útočit na cenu s argumentem, že je trojice 24“ monitorů bude stát méně. Pokud to ale mají být 144Hz monitory, nebude výsledný rozdíl až tak zásadní a i tato konfigurace má své nevýhody, především v podobě rámečků mezi plochami monitorů.

Technické parametry Samsung C49HG90

  • úhlopříčka a poměr stran: 49", 32:9
  • maximální rozlišení: 3 840 × 1 080 bodů, 81 ppi
  • typ displeje: VA s LED podsvícením bez PWM
  • obnovovací frekvence: 144 Hz (FreeSync 2)
  • barevná hloubka: 1,08 miliard barev
  • pozorovací úhly (H/V): 178°/178°
  • udávaný kontrast, odezva a jas: 3 000:1, 1 ms, 350 cd/m2
  • vstupy: 2× HDMI, 1× MiniDP, 1× DisplayPort
  • nastavitelnost: výškově 120 mm, VESA úchyt, naklopení -2/+15°
  • další výbava: reproduktory, USB hub, výstup na sluchátka
  • spotřeba (stand-by/normální režim/maximální): <0,5/38,7/58,8 W
  • cena: 29 990 Kč
Diskuze (27) Další článek: Toshiba končí s notebooky, prodává většinový podíl Sharpu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,