Technologie | Rekordy | Cyklistika

Jak se tiskne kolo pro světový rekord a proč má místo sedlovky pilu

Italská značka jízdních kol Pinarello se pochlubila speciálem postaveným pro pokus o překonání světového rekordu v hodinovce na dráze. Jmenuje se Pinarello Bolide F HR 3D a firma se ráda chlubí tím, že rám vytiskla na 3D tiskárně (u britské Metron Advanced Equipment). Postup byl daleko složitější a obsahuje desítky hodin ruční práce, nicméně 3D tisk umožnil tvarovat kolo přesně pro jednoho konkrétního jezdce.

Tím je Ital Filippo Ganna, dráhový a silniční cyklista, držitel několika světových titulů, rekordů a vítězství ve slavných závodech. Aktuální rekord v hodinovce (vzdálenost ujetá za 60 minut na velodromu) je 55,548 km a teprve před pár týdny jej získal Brit Daniel Bigham. „Top Ganna“ se jej pokusí překonat 8. října ve 20 hodin na Tissot Velodrome ve švýcarském Grenchenu.

Pinarello při stavbě tohoto kola použilo Scalmalloy, což je hliníková slitina speciálně vyvinutá pro 3D tiskárny. Na první pohled se kolo zásadně neliší od sériové produkce, ale firma tvrdí, že 3D tisk umožnil tvary, řešení a nuance, které by byly s konvenčním karbonem nerealizovatelné.

scr 2022-10-04 18-49-06.jpg
Konkrétní příklad? Jen se podívejte, jak přesně hrazda kopíruje tvar Filippových předloktí.

Zaujme také pila, zuby, hrboly na sedlové trubce. Pinarello říká, že inspirace pochází z ploutví keporkaka – jemu výrůstky pomáhají k lepší obratnosti, Gannovi pomohou lépe prořezávat turbulentní vzduch zvířený kmitajícíma nohama. Firma uvádí, že sedlovka a sedlová trubka rámu tvoří 40 % celkového aerodynamického odporu kola, zasloužila tedy zvláštní péči.

Jak vznikalo unikátní kolo Pinarello Bolide F HR 3D:

Zajímavé je, že se kolo dostane i do prodeje. Vyžadují to pravidla UCI, Pinarello však bude kola vyrábět pouze na zakázku, dopředu je jasné, že jich bude pouze několik a budou velmi velmi drahá. Částku si však netroufají odhadovat ani odborné cyklistické magazíny, ale shodují se, že patrně půjde o nejdražší dráhový speciál všech dob.

Zdroje: Pinarello, UCI

Diskuze (4) Další článek: Od IDDQD k umělé inteligenci. Historie podvodů ve videohrách

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,