Jak se šíří koronavirus: webová aplikace zobrazuje v mapě potvrzené případy

Koronavirus 2019-nCoV je aktuálně jedním z nejsledovanějších témat. Epidemie, která začala v Číně, si vyžádala již více než sto obětí. V uplynulých dnech se virus rozšířil do světa – v Evropě byly v úterý 28. ledna potvrzeny tři případy ve Francii a jeden v Německu.

K nepřehlednosti celé situace přispívá skutečnost, že média často informují o pouhých podezřeních, která následně musí potvrdit laboratorní testy. S ohledem na nastupující chřipkovou sezónu je pravděpodobné, že řada těchto podezření bude nakonec negativní.

Koronavirus v číslech

Center for Systems Science and Engineering (CSSE) při Univerzitě Johnse Hopkinse připravilo webovou stránku Coronavirus 2019-nCoV, jejímž prostřednictvím monitoruje aktuální situaci kolem obávaného koronaviru v přehledné a snadno pochopitelné formě.

Stránka je vertikálně rozdělena na tři sekce. V levém panelu lze sledovat celkový počet potvrzených nákaz a jejich rozdělení dle zemí a regionů. Níže následují dva grafy, reprezentující počet případů v průběhu času zvlášť pro Čínu a pro zbytek světa.

Pravý panel ukazuje počty pacientů, kteří na následky onemocnění zemřeli a počet těch, kteří se úspěšně vyléčili. Níže následuje přehled podle jednotlivých provincií, kde jednoznačně vede Chu-pej, jejímž hlavním městem je dnes asi každému dobře známý Wu-chan.

Koronavirus v mapách

Největší prostor má interaktivní mapa, která prostřednictvím kruhů vyobrazuje počet potvrzených případů v jednotlivých regionech. Po klepnutí na konkrétní místo lze vyčíst další podrobnosti, jako je kraj, země, datum a čas poslední aktualizace, počet potvrzených onemocnění a počty mrtvých a vyléčených pacientů.

Z mapy je evidentní, že ohniskem nákazy je Čína, kde se virus rozšířil hned do několika provincií. Potvrzené případy však byly v úterý hlášeny prakticky ze všech kontinentů s výjimkou Jižní Ameriky. Zatímco v Číně bylo zaznamenáno přes 4400 nemocných, ve zbytku světa jich bylo celkem 65.

Důvodem ke spuštění webové stránky byla snaha poskytnout přesné a věrohodné informace o šíření viru. Údaje poskytuje řada oficiálních orgánů, včetně Světové zdravotnické organizace (WHO) a center pro kontrolu a prevenci nemocí v Číně, USA a Evropě. Kromě mapy jsou veškerá data k dispozici také v podobě průběžně aktualizované tabulky.

Diskuze (31) Další článek: Google chystá další náhrobek: za rok ukončí svou vývojářskou platformu App Maker

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,