Jak se přenáší hlas po internetu

Prvním protokolem pro hlasové služby v síti IP byl H.323. Dnes ho už vytlačuje přívětivější SIP. V poslední době ale celým světem hýbe fenomén Skype – o rozruch v IP telefonii je rozhodně postaráno.

Zatímco doposud byla většina hlasových služeb v IP sítích provozována na základě protokolu H.323, v současné době se stále více začíná prosazovat modernější protokol SIP. S H.323 se ale stále setkáte u mnoha přístrojů a operátorů.

Základní rozdíly

Slovníček

IP – standardní síťový protokol. Nad vrstvou IP běží transportní protokoly (typicky TCP nebo UDP), nad nimi je pak už aplikační vrstva.
LAN – Local Area Network, místní síť. Typicky několik počítačů propojených do malé podnikové nebo třeba školní sítě.
RFC – Request for Comments. Veřejné dokumenty uložené na www.ietf.org, které se většinou zabývají popisem nějakého internetového standardu.
URI – Uniform Resource Identifier. URI je soubor řetězců používaných pro identifikaci zdrojů na internetu. URL (tedy např.: www.zive.cz) je součástí URI.
VoIP – Voice over IP nebo také IP telefonie je směrování hovorů přes internet nebo jinou službu založenou na IP protokolu.

Systémy H.323 a SIP nejsou přímo slučitelné. H.323 byl původně určen pro multimediální aplikace a v devadesátých letech si získal převahu i v nasazování VoIP, protože jeho specifikace byla dostatečně stabilní a komplexní. Původní zaměření na LAN bylo překonáno doplňkem podpory pro zóny, který umožnil adresaci H.323 v rozlehlých sítích. Dnes se používá zejména ve veřejných sítích VoIP.

SIP byl navržen jako jednoduchý a flexibilní protokol, umožňující programování nových aplikací a jednoduché nasazení nových služeb. Za to vděčí adresní struktuře založené na URI. H.323 je naproti tomu složitější, nabízí však lepší řízení relací a doplňkové služby. Oba protokoly se zdaleka neomezují na podporu VoIP, ale SIP se stává zajímavější díky podpoře okamžité komunikace (instant messaging) a prezentačních služeb.

Skype si šlape vlastní cestu

Skype je aplikace určená nejen pro telefonování, ale pro komplexní komunikaci přes internet. Stejně jako ICQ, MSN a mnoho dalších patří do skupiny tzv. instant messengerů. Instant messengery obvykle umožňují komunikaci mezi dvěma nebo více lidmi v reálném čase, jejich prostřednictvím můžete poslat soubor nebo SMS a poslední dobou také telefonovat přes internet. Skype však používá vlastní uzavřený protokol, jehož detaily nejsou zveřejněny.

V porovnání s konkurencí má Skype několik výhod. Přenos veškerých dat (soubory, chatování i přenos hlasu) je šifrovaný, a nemusíte se tedy bát, že se vaše zprávy nebo hovor dostanou do nesprávných rukou. Skype projde přes většinu firewallů nebo proxy serverů lépe než protokoly SIP i H.323, čímž se stává noční můrou nejednoho síťového administrátora. Skype má nízké nároky na šířku přenosového pásma, takže si vystačí tedy i s pomalým připojením k internetu. Na svých oficiálních stránkách Skype uvádí minimální požadovanou rychlost připojení 33,6 kb/s, pro dobrou kvalitu hovoru je třeba připojení rychlejší. Pro telefonování lze možné používat reproduktor nebo sluchátka s mikrofonem, pro komfortnější práci použijte USB telefony.

GNU GK aneb H.323 zadarmo

 

GNU GK (Gatekeeper) je open source projekt, který je volně ke stažení na www.gnugk.org, a to pro Windows i Linux. Gatekeeper zajišťuje řídicí funkce pro volání technologií Voice over IP mezi koncovými body s H.323.

GNU GK je nasazen v síti sdružení vysokých škol CESNET2 a téměř všechny univerzity v České republice k ní mají připojeny i své pobočkové ústředny v rámci projektu IP telefonie. GNU GK se tady uplatňuje jako hraniční gatekeeper, je využíván pro spojení se zahraničními institucemi a kromě komunikace s interními gatekeepery spravuje číselný plán s prefixem 950 0.

V roce 2004 bylo v této síti pomocí technologie VoIP uskutečněno 1,3 milionů hovorů. Klienti registrovaní na GNU GK se autentizují svým uživatelským jménem a heslem. Jelikož se jedná o vysokorychlostní síť, která má například do uzlu NIX.CZ propojení 2× 10 Gb/s a do evropské sítě GÉANT 2,5 Gb/s, hovory uskutečněné přes ni jsou velmi kvalitní.

H.323

Soubor protokolů H.323 je určen pro přizpůsobení běžného paketového protokolu na formát vhodný pro telefonní sítě. H.323 byl přijat v roce 1996. Nabízí řídicí mechanismus pro navázání a ukončení spojení, provádí digitalizaci a následné rozdělení na pakety pro audio formát nesoucí hlas sítí IP.

H.323 zahrnuje kódování a kompresi zvuku (nejpopulárnější je G.729), signalizaci volání RAS (Registration, Admission Status) podle H.255 pro navázání spojení a zabezpečení komunikace mezi koncovými body a řídicí signalizaci (H.245) pro každé volání, pro vzájemnou informaci o vlastnostech koncových bodů, otevření i uzavření logických kanálů pro přenos, řízení toku dat, všeobecné příkazy a indikaci stavu.

SIP

V roce 1996 vznikly základy a začal se vyvíjet nový protokol, který v sobě zahrnul prvky tehdy navrženého protokolu SCIP (Simple Conference Invitation Protocol). Výsledný protokol SIP byl přijat v roce 1999 jako RFC 2543.

Protokol pro navazování relací SIP (Session Initiation Protocol) je jednoduchý obecný protokol pro navazování interaktivních komunikačních relací mezi dvěma či více koncovými zařízeními v internetu, která si je sám protokol schopen vyhledat. SIP se používá samozřejmě nejen pro inicializaci, ale i modifikaci a ukončování interaktivních relací (tedy komunikaci v reálném čase). SIP patří mezi protokoly aplikační vrstvy a pracuje nad transportními protokoly UDP (především) nebo TCP.

Článek vznikl
ve spolupráci
s časopisem
Computer
a čerpá
z čísla 19/05.

 

Diskuze (7) Další článek: FlipAlbum: virtuální fotoalba jako živá

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,