Jak se neztratit v záplavě zpráv a informací

Sledování internetového zpravodajství, tedy celé řady různě kvalitních serverů, je pro leckoho velmi oblíbenou činností, která často hraničí až s návykem, který může stát hodně času a energie. Naštěstí jsou zde specializované stránky, které vám vaši pravidelnou denní dávku informací naservírují takřka pod nos a nadto pěkně pohromadě. Říká se jim agregátory zpráv a na ty nejznámější z českého internetového rybníčku se podíváme blíže.

Ač zní slovo agregátor zpráv trochu tajemně a technicky, jejich princip je v podstatě geniálně jednoduchý. Jde o servery, které sledováním RSS zdrojů, shrnují, co se kde na internetu píše. Tématicky řazené nadpisy článků s krátkou anotací pak uveřejňují na svých stránkách s odkazem na původní zdroj. Tyto servery vlastně provádí jakýsi monitoring tisku a v tom je jejich přidaná hodnota. Prostě nemusíte navštěvovat velké množství zpravodajských serverů, protože všechny články najdete na hlavní stránce agregátoru.

Ovšem to není všechno. Agregátory mhou také napomoci s vyhodnocením důležitosti zprávy. Sice trochu vágně – na základě počtu jejich uveřejnění na různých serverech – avšak pro základní orientaci to stačí.

Z pevných disků na web

V souvislosti s agregátory zpráv bývají často zmiňovány také RSS kanály a jejich čtečky, které už k moderním webovým prohlížečům nedílně patří. Zde je potřeba odlišit klasickou softwarovou čtečku a webový agregátor.

Složité softwarové RSS čtečky sice nabízí větší možnosti vyhledávání a filtrování zpráv, často si také můžete nastavit upozornění na nové zprávy, webový agregátor však máte vždy při sobě, ať jste v práci, doma, nebo v internetové kavárně. Na web se zkrátka přesouvá stále více funkcí, které byly dříve výsadou klasických programů instalovaných na pevném disku, a není proto divu, že svůj agregátor mají téměř všechny ze známých vyhledávačů. Například na Googlu najdete Google News, společnost Microsoft má svůj agregátor zpráv také v novém projektu Windows Live.

Webové agregátory zkrátka v počtu uživatelů vítězí, klasické RSS čtečky ale rozhodně mrtvé nejsou. Jejich používání asi zůstane výsadou „informačních labužníků“ a jejich hlavním polem působnosti bude spíše oblast mobilních zařízení (kapesní počítače a smartphony), kde stále mají smysl kvůli poplatkům za množství stahovaných dat. O tom, že nad RSS čtečkami nelámeme hůl, svědčí také jejich test, který si budete moci přečíst v dalším čísle Computeru 5/06.

Je agregátor pro mě?

Je jasné, že agregátory zpráv nejsou pro každého. Ten komu stačí jednou za dva dny zkonzumovat nějaké drby z www.bleskove.cz, nebo www.blesk.cz, případně si přečíst zprávy na iDnes, zřejmě takovouto aplikaci příliš nevyužije. Patříte-li však podobně jako autor článku mezi zvědavce, kteří musí mít za každou cenu srovnání, co o daném problému píší různé jiné informační zdroje, některý z agregátorů bude pro vás rozhodně to pravé. Jiná situace je u blogů. Pokud jich sledujete více, nějaký z agregátorů se rozhodně hodí.

Centrum zprávy Právě dnes
Agregátor zpráv portálu Centrum.cz nabízí přehledné rozhraní rozdělené do tří sloupců – navigace, hlavní zprávy a další zprávy. Rozdělení zpráv do kategorií je klasické – domov, svět, ekonomika, kultura, zajímavosti a věda a technika. Bohužel zde nenajdete zmínku, jak často je agregátor aktualizován. Centrum zprávy není možné nijak uživatelsky přizpůsobit. Pokud toužíte po personalizaci stránek Centra, musíte využít službu moje.centrum.cz. Rozsáhlý monitoring zpravodajství, který nabízí mimo jiné také placené služby. Velké množství zdrojů na hlavní stránce je možná trochu na úkor přehlednosti. Lze to ale snadno vyřešit registrací a vlastním nastavením. Aktualizace serveru probíhá několikrát denně. Základní služby jsou zdarma, zaplatit si můžete třeba monitoring zpravodajství na základě klíčových slov, obsažených v celém textu článků.
Weblogy.cz Kratce.cz
Server weblogy monitoruje nejlepší a nejznámější české blogy z oblasti webdesignu a internetu. Mimo aktuálních postů z weblogů zde ale najdete i přehled článků ze serverů Lupa.cz, Interval.cz, CZilla a PressPortal.cz. Seznam článků je aktualizován velmi často – v řádu minut. Registrace a personalizace stránky není možná, avšak autoři kladou důraz na snadné použití, bez zbytečných funkcí navíc.

Agregátor zpráv, který dobře nahradí jednodušší softwarovou RSS čtečku. Rozdělení zpráv do kategorií je podobné jako u služby Centrum zprávy, Kratce.cz však sleduje navíc také weblogy. Seznam zdrojů je dobře přístupný ihned vedle hlavního sloupce se zprávami. Samozřejmostí je fulltextrové vyhledávání. Autoři se bohužel nezmiňují, jak často je přehled zpráv aktualizován.

Zkuste také: novyden.atlas.cznovinky.cz/denikyjyxo.cz/clankybloglines.czblogportal.hlava.net

Článek vznikl
ve spolupráci
s časopisem
Computer
a čerpá
z čísla 4/06.

Diskuze (6) Další článek: Připojení k Internetu přes kabelovou televizi má 176 tisíc zákazníků

Témata článku: , , , , , ,