Jak se nenachytat při výběrovém řízení

Redaktoři MF DNES na základě informací o vlastnostech autora dokumentu zjistili, že autorem zadání veřejné zakázky je zaměstnanec PVT, tedy firmy, která se o tuto zakázku také ucházela. Podíváme se, nakolik jsou tyto informace relevantní, a jak byste měli postupovat, pokud se nechcete dostat do podobné kaše.
Identifikace autora dokumentu z Wordu poskytuje jen omezené možnosti ověření pravosti autora. Nejedná se v žádném případě o elektronický podpis ani se nemusí jednat o jméno skutečného autora dokumentu. Do potíží se ale přesto můžete dostat poměrně jednoduše a ani to nemusí nikdo myslet zle. Stačí totiž, pokud vezme za základ váš dokument, klidně jej celý přepíše, smaže vaše texty a nahradí je svými. Takto uložený soubor si totiž zachová jméno prvního autora a pak můžete mít na drátě redaktory z novin, pod čím že to jste podepsaný.

Stejně tak je pochopitelně možné tyto informace libovolně pozměnit a vytvořit dokument pod jménem cizí osoby. Je tak možné očernit libovolnou osobu, aniž ta o tom bude mít sebemenší tušení.

Pokud by tedy na vás někdo vytáhl argument, že se vaše jméno objevilo ve vlastnostech nějakého dokumentu, můžete klidně zatloukat, zatloukat, a kdyby náhodou něco, tak zatloukat. Tento způsob identifikace dokumentu má jen omezenou vypovídací hodnotu. Přesto přesná identifikace v případě formátu DOC možná je, zde nám budiž mementem případ autora viru Melissa, který byl právě takto dopaden. Každý dokument Office totiž obsahuje unikátní klíč odpovídající dané instalaci, není možné dle dokumentu zjistit, kdo ho napsal, ale lze zjistit zda dokument byl napsán na konkrétním počítači.

Co tedy používat, pokud chcete mít čistá záda? Běžte do RTF. Ten podobné informace neobsahuje, přesněji řečeno obsahuje, ale můžete je ručně změnit. Po té, co uložíte dokument do RTF formátu, jej můžete otevřít třeba v poznámkovém bloku, najít si své jméno a přepsat jej. RTF ale diakritiku mění na své značky, lepší je tedy vyhledat text {\info, za nímž bude jméno autora, firma a další informace a pro klid duše ji zrušit. Smazat můžete celou sekci {\info. RTF používá pro zanořování bloků složené závorky, smazat tedy v případě RTF z Wordu musíte vše od {\info po následující dvojici složených závorek }} včetně.

Budete-li šířit dokumenty v RTF formátu, podobná odhalení vám nehrozí a navíc váš dokument otevřou prakticky všichni uživatelé, nehledě na jejich systému či aplikacích. Takže co víc si přát :)

Diskuze (7) Další článek: Microsoft vylepšuje svého messengera

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,