Jak se flashuje BIOS...

2. ledna 2001
Text SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT

V dnešní době je prakticky nutností každou chvíli updatovat BIOS. Ptáte se proč? Protože jediný praktický rozdíl mezi základními deskami je v jejich vyladění, konkrétně ve vyladění čipové sady. Proto v testech často vyhrává ASUS. Je totiž největším výrobcem a má dost peněz na zaměstnávání lidí, kteří se budou laděním zabývat. Časem ale najdou to správné vyladění i ostatní výrobci a nové BIOSy tak často přináší nejen zlepšenou stabilitu, ale často také vyšší výkon. A jak na flashování? O tom Vám povíme v následujícím příspěvku.

Kapitoly článku

Co je to BIOS? BIOS znamená Basic Input-Output System a je to vlastně tím nejzákladnějším ovládačem základní desky - jenže je umístěn ve speciálním čipu (jehož obsah je možno změnit právě flashováním) a je zaveden ihned po spuštění počítače. Právě BIOS má za úkol správnou inicializaci a nastavení systémových zařízení a je také zodpovědný za natažení vlastního operačního systému - ať je to Windows nebo Linux...

Flashování (aktualizace, update) BIOSu je často považováno za hazard (joro: je to jako s anestézii při operaci ;-) Stačí totiž neodborná akce a počítač se třeba již nespustí a místo obvyklého Power-On Self Test (POST) se objeví jen černá obrazovka, případně nějaké to pípání speakeru - což není dobrý výsledek, když uvážíme, že je jste to například "jen zkoušeli".

Záchrana: Jediná šance je vyndat (nebo spíše vyrvat - jde to ztuha) čip z desky a odnést ho do firmy, kde mají "flashovačku" a kde vám do čipu příslušný BIOS nahrají. Můžete také kontaktovat výrobce vaší desky a nechat si poslat náhradní čip, což v žádném případě nebude zadarmo (pokud to vůbec půjde).  Na Internetu též kolují zvěstí o poměrně kontroverzním "horkém flashování": pokud máte stejnou (!) desku s fungujícím BIOSem, můžete se pokusit za chodu nahradit čip s fungujícím BIOSem, čipem s nedoflashovaným a přeflashovat ho znovu, nyní již správně. Tato teorie vychází z toho, že BIOS po náběhu PC již často není aktivní a "rozjeté PC" jej po fázi náběhu oslovuje jen občas. Je však jasné, že tímto postupem riskujete další desku...


...dvě varianty čipů v nichž je uložen BIOS

Zde vás musím varovat, že cokoliv učiníte, děláte na vlastní nebezpečí. Redakce PCtuningu vám neručí za správnost návodu zde uvedeného (i když s úspěchem autorovi mnohokrát posloužil). Vždy si přečtěte instrukce od výrobce vaší základní desky! Tento materiál je zde pouze pro vzdělávací účely.

Situace se postupně zlepšuje a řada desek dnes nabízí možnost automatického updatu z prostředí Windows. Program se jednoduše připojí na Internet, stáhne si aktuální BIOS a naflashuje ho. Uživatel se tak nemusí skoro o nic starat.

Stažení nového BIOSu

Horší je situace, kdy deska tuto funkci nepodporuje. A těch je zatím většina (na druhou stranu - flashování nebývá příliš časté). Například majitelé několik let starých motherboardů pro Pentium si o těchto vymoženostech automatického updatu mohou nechat jenom zdát.

V těchto případech přichází na řadu schopnosti uživatele. Nejdříve je nutné si stáhnout příslušný BIOS. V tom spočívá první problém. U některých méně seriózních výrobců je na webu k dispozici starší BIOS, než je ten, který máte. Nejlepší je si příslušný soubor prohlédnout a poohlédnout se po čísle verze, popřípadě datumu. Vždy se jedná o soubor o velikosti vašeho BIOSu. U starších desek s Pentiem je to obvykle 1Mbit (128kB), u novějších pro P6 a K7 pak 2Mbit (256kB). Postupně budou BIOSy narůstat na velikosti a nelekněte se tedy, když budete mít třeba 0,5MB soubor.

U AMI (American Megatrends) by neměl být problém najít datum. Mělo by se vyskytovat někde na konci souboru. U Awardu je to složitější. Tyto soubory jsou totiž ještě zabaleny. K poohlédnutí se po nějakém tom datumu použijte nějaký komprimační program (určitě funkční je WinRAR) nebo Windows Commander z www.ghisler.com . Tyto totiž umí do příslušného souboru Award BIOSu nahlédnout a extrahovat z něj další soubor, ze kterého již datum s největší pravděpodobností určíte. Až toto datum zjistíte, extrahovaný soubor smažte.

DOS je nutnost

K flashování je potřeba mít spuštěný DOS a to čistý, bez jakýchkoliv správců paměti. Někdy není nutné mít spuštěný pouze DOS bez dalších programů, ale například flashování VideoBIOSu grafické karty často vyžaduje absenci paměťových manažerů. Při tomto postupu jsem zatím nenarazil na problémy.

Nejdřív dostaňte počítač do stavu absolutní spolehlivosti. To znamená vrácení případně přetaktovaného systému zpět na původní frekvenci, nastavení pamětí tak, aby pracovaly zcela spolehlivě (tj. ve většině případů na nejnižší frekvenci a CAS na hodnotu 3). Dobré je také použití klasické klávesnice pro PS/2 nebo AT konektor. USB klávesnici nedoporučuji, je totiž možné, že byste mohli mít problémy s její funkcí - pokud nový BIOS bude mít její podporu ve výchozím stavu vypnutou.

Dále vytvořte bootovací disketu DOSu. Nezáleží na tom, jestli DOSu 6.22 nebo některé z verzí Windows 9x (DOS 7.x). Pokud vytváříte disketu pod Windows 9x, nepoužívejte záložku "Spouštěcí disketa" z ovládacího panelu "Přidat nebo odebrat programy". Místo toho použijte program Sys.com s parametry odkud a kam se kopírují systémové soubory. Celkově může příkaz vypadat nějak takto:

Sys.com c: a:

Tento příkaz zkopíruje soubory z disku C na disketu A. Při vytvoření diskety pod Windows 98SE se na disketě objeví čtyři soubory - Drvspace.bin, Command.com, Io.sys a Msdos.sys. Všimněte si, že disketa postrádá Autoexec.bat, Config.sys a Himem.sys.

Smůlu mají uživatelé jiných operačních systémů - ti si musí příslušnou bootovací disketu obstarat.

Award FLASH MEMORY WRITER

FLASH MEMORY WRITER firmy Award

K flashování BIOSu firmy Award slouží program Flash Memory Writer. Jedná se o malý (cca. 30kB) a velice snadno ovladatelný program, který za vás detekuje příslušný EEPROM čip. Jediná vaše starost je zadat cestu k souboru s novým BIOSem. Program se vás před flashováním zeptá, zda chcete stávající BIOS uložit. Vždy je dobré mít starší BIOS někde schovaný. Může se totiž stát, že nový nebude fungovat tak, jak jste si představovali.

Program se dá také ovládat pomocí příkazové řádky. Parametry vypíše po zadání příkazu jména souboru následovaném parametrem "/?" (bez uvozovek).

Nutné je poznamenat, že verze programu 7.89 nebyla schopná uložit stávající BIOS (došlo k zatuhnutí systému)! Takovéto problémy jsem ale s jinými verzemi neměl.

Ami Flash EPROM Programming Utility

Flash EPROM Programming Utility - záložka File

K flashování AMI BIOSu slouží program Flash EPROM Programming Utility. Tento poměrně velký (500kB) soubor v sobě obsahuje DOS4GW a pracuje proto v chráněném režimu. Na první pohled se jedná o složitější program. K ovládání ale stačí záložky File a Switch.

Flash EPROM Programming Utility - záložka Switch

Nejdříve v záložce Switch navolte požadované nastavení - silně nedoporučuji zapínat restart po skončení flashování (Re-boot after programming...). Pokud se totiž operace napoprvé nepodaří, je nutné jí zopakovat. Jinak položkou CMOS se rozumí vaše nastavení ze Setupu. Pokud je nevymažete, nový BIOS po restartu oznámí, že data se neshodují a vyzve vás k opětovnému nastavení v Setupu. To je ovšem v pořádku a proto bych doporučil CMOS nemazat. Alespoň se tak přesvědčíte, že se BIOS opravdu dobře naflashoval.

V položce switch můžete uložit aktuální BIOS do souboru (BIOS Filename for saving...) i flashovat BIOS nový (BIOS Filename for loading...).

Program se dá také ovládat z příkazové řádky, ale s tím jsem měl menší problémy. Program neustále hlásil, že flashování se nepovedlo, přestože z klasického okenního rozhranní proběhlo vše v pořádku.

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,