Jak se dělá hardware u Microsoftu

Jako jediní z České republiky jsme se mohli přímo podívat, jak se u Microsoftu navrhuje nový hardware.
Ne každý si u značky Microsoft vybaví i něco jiného, než operační systém Windows a jiný software. Přitom už dvacet let se v Microsoftu věnují i produkci hardwaru. Postupně se vyprofilovaly tři hlavní cíle: zjednodušit uživatelům práci, zjednodušit jim získávání informací a v neposlední řadě nabídnout více možností pro tvorbu i zábavu. O naplňování těchto cílů byla také dvoudenní tisková konference v Redmondu, sídle firmy Microsoft.

Divize hardwaru vznikla v roce 1982. Prvním produktem byla myš, která byla představena ve spolupráci s textovým editorem Microsoft Word. Za dvacet let historie hardwarové sekce Microsoftu se podařilo mnohé, ovšem objevily se i produkty, které trh nepřijal. Například obří scrollball určený do rukou dětí, který se sice uživatelům – rodičům (i dětem) líbil, ovšem tehdy ještě nebylo USB a tak prohazování s běžnou myší nebylo snadné.

Milníky ve vývoji hardwaru lze najít ve třech oblastech. V oblasti zvyšování produktivity práce s počítači byl v roce 1996 obrovským přínosem příchod myši s kolečkem. Druhou revolucí se stala první optická myš, která se na trhu objevila v roce 1999. Převrat v klávesnicích pak způsobila změna chování tzv. F-kláves v roce 2001.

V oblasti zvyšování komfortu je prvním milníkem rok 1991 – objevila se ergonomická klávesnice s propracovanými klávesami i sklonem celé klávesnice. V roce 1993 spatřila světlo světa ergonomická myš. Rok 1994 přinesl „rozlomenou“ klávesnici – ergonomie se prosadila v celé své kráse.

Microsoft se ovšem stejnou měrou zaměřuje i na styl. Elegantní myší se tak stala IntelliMouse v roce 1993. O rok později se objevuje na americkém trhu Home Mouse – Microsoft přinesl barvu i zajímavé tvary. Stylovou se také stala první optická myš Microsoft IntelliMouse Explorer v roce 1999.

Trio novinek

Co nového lze čekat v roce 2003 a dále? Samozřejmě nadále zde bude snaha o zvyšování produktivity práce (dokonalejší optika), vyšší komfort (ergonomie) i zavádění modelů s neotřelým designem. Všechny tyto tři směry se objevují ve třech řadách, které Microsoft připravil.

Microsoft ve svých výzkumech zjistil, že „modrá je dobrá“. V sérii produktů nazvané „Fun“ se tak objevuje optická myš, bezdrátová optická myš, „rozlomená“ klávesnice i multimediální klávesnice – vše v modro-bílé barvě.

Řada nazvaná „sofistikované“ produkty má zbarvení decentnější: bílo-černo-šedé. Microsoft nabídne tzv. desktopy, tedy klávesnice společně s myší, ať už v bezdrátovém, nebo „přidrátovaném“ provedení. Novinkou je malá myška určená pro notebooky, objeví se také nová generace bezdrátového IntelliMouse Exploreru.

Třetí řada je míněna pro vážnou práci, proto se jmenuje „Serious“. Zahrnuje novou verzi Office Keyboard, bezdrátovou optickou myš, optickou myš IntelliMouse i internetovou klávesnici.

Sérii novinek doplní také nové produkty v oblasti herních zařízení – těšit se tak můžeme na nové joysticky, gamepady i volanty.

Jak vzniká myš

Součástí konference European Press Tour byla také návštěva laboratoří, kde hardwarové produkty vznikají. Microsoft v žádném případě vývoj nepodceňuje. Při vývoji každého produktu zpracovává několik vstupů: ať už od uživatelů, tak od svých pracovních skupin. Spojuje požadavky technologů, ergonomů i marketingového oddělení. Číslování verzí od 0.0 po 1.0 má svá pravidla a vývoj trvá přibližně rok. V ranných etapách se objevují návrhy z umělé hmoty, na který se testuje ergonomie. Do vývoje jsou zapojeni i běžní uživatelé. Myš je navrhována tak, aby padla i do drobné dívčí ručky i do tlapy hromotluka.

Není bez zajímavosti, že Microsoft upustil od vývoje myší pro leváky. Podle jeho výzkumů totiž většina leváků stejně používá k ovládání myši pravou ruku. Navíc nabízí i „souměrné“ ergonomické myši, které mají na prodejích největší podíl.

Jak již bylo zmíněno výše, Microsoft ve svých výzkumech došel k závěru, že nejoblíbenější barvou v USA a Evropě je modrá. Nicméně např. v Japonsku jsou k mání i myši v barvě nazelenalé zubní pasty ... V průběhu prezentace padl dotaz na „skinovatelnost“ myší podobně, jako je možné měnit kryty mobilních telefonů Nokia. Odpověď byla vyhýbavá a nejednoznačná, nejblíže ji reprezentuje známé sousloví „No comment“. Že by Microsoft něco v této oblasti chystal?

Diskuze (40) Další článek: Pentium 4 přetaktováno na 4 GHz

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,