Jak se Česko přepíná na „nový“ internet s IPv6

Staré adresy dochází a začíná postupný přerod internetu na IPv6. Připravují se i tuzemští poskytovatelé připojení a služeb. Přechod je ne vždy úplně snadný.

Dlouho se s tím strašilo a nyní se ta doba skutečně blíží. Balík dvanáctimístných IP adres verze 4, díky kterým se zařízení po celém světě připojují k internetu, bude finálně spotřebován. Některé země včetně České republiky ještě mají v zásobě poslední rozsahy, například jihovýchodní Asie už ale svůj příděl kompletně vyčerpala. Nicméně i v Evropě adresy dojdou ještě letos.

„Skutečně už není na co čekat,“ upozorňuje ředitel sdružení CZ.NIC Ondřej Filip. Světový internet tak včera začal s přepínáním služeb na novější technologii nazvanou IPv6, která nabízí mnohonásobně více adres, než jeho předchůdce. Zatímco stará technologie umožňovala pracovat se zhruba 4,3 miliardami unikátních adres, novější „šestková“ verze jich nabízí těžko představitelných 360 sextilionů. To, že by svět někdy toto množství spotřeboval, zřejmě nehrozí, před uživateli a poskytovali internetové obsahu a služeb však stojí jiné problémy a výzvy.

K tomu, aby koncový uživatel mohl k internetu přistupovat pomocí IPv6, je nutné splnit tři hlavní požadavky: uživatel musí vlastnit zařízení, které nový protokol podporuje (modem, router, síťovou kartu, telefon a další) a stejně tak s podporou musí počítat jeho poskytovatel internetového připojení a v neposlední řadě také poskytovatelé obsahu a služeb. Odehrává se tak transformace na více frontách, kterou je potřeba postupně sladit.

Pomaloučku, polehoučku

Koncová zařízení pro IPv6 jsou i nejsou. Správce české domény a jeden z největších popularizátorů nové verze protokolu CZ.NIC otestoval dostupné Wi-Fi routery na tuzemském trhu. Z více než stovky modelů jich IPv6 podporovala necelá dvacítka. „Došli jsme ke zjištění, že na trhu jsou zařízení s bezproblémovou podporou v6, je ale potřeba si dobře vybrat,“ konstatuje Petr Černohouz z CZ.NIC, který za testováním stál.

Klepněte pro větší obrázek
Aby se šetřilo IPv4 adresami, používal se NAT. Nových adres ale bude dostatek a bude možné je lépe spravovat.

Mnohem problémovější je situace v oblasti mobilních telefonů a tabletů, které se k internetu také připojují. „V mobilní části je situace poměrně nevyvinutá. Nejsou k dispozici zařízení a software je často nedostatečný,“ popisuje situaci Jakub Votava z českého zastoupení Telefónicy. Tuto situaci při diskusi v Národní technické knihovně v Praze potvrdili také zástupci zbylých dvou tuzemských operátorů. „Technologie IPv6 není nová, ale z pohledu implementace ano. Je třeba vyřešit několik problémů, například dostupnost koncových zařízení s podporou dualstack (umožňuje pracovat s v4 a v6) a IPv6,“ vysvětluje například Ladislav Suk z Vodafonu.

Poskytovatelé internetového připojení se u nás nicméně na IPv6 připravují. „Na přelomu roku bychom měli mít všechno připravené a během příštího roku začneme s nasazováním nové technologie našim uživatelům,“ popisuje Martin Krautwurst, který se stará o síťové technologie ve společnosti UPC, která k internetu přes kabel připojuje kolem 440 tisíc uživatelů. Firma aktuálně IPv6 testuje na zaměstnancích a zájemcích z odborné veřejnosti a postupně testování rozšíří také na běžné uživatele.

Termín, kdy UPC dojdou volné IPv4 adresy, není schopný Krautwurst říct, údajně jich ale ještě v zásobě nějakou řádku mají. „Chceme zajistit, aby stávající klienti mohli nadále používat v4 adresy a zároveň chceme, aby noví zákazníci získávali pouze v6 adresy,“ popisuje strategii do budoucna. V poměrně vzdálené budoucnosti dokonce počítá s tím, že UPC starý „čtyřkový“ internet úplně vypne.

Přepínající operátoři

S tím počítá také T-Mobile, který by úplný přechod na IPv6 a zrušení IPv4 mohl uskutečnit do roku 2020. Tuzemský operátor a poskytovatel internetového připojení počítá s tím, že koncem října tohoto roku zavede připojení přes dualstack pro firemní zákazníky, v polovině příštího roku pro koncové zákazníky s xDSL připojením a o rok později by mohlo dojít také na mobilní internet. T-Mobilu mají současné IPv4 adresy vystačit do konce roku 2013.

Klepněte pro větší obrázek
IPv6 před rokem při testovacím provozu a nyní.

„Základní věci jsme schopni zprovoznit rychle,“ popisuje situaci v T-Mobile Pavel Karásek, „ale problém je v systémech, které dokážou obsloužit zákazníky. S tím se bude potýkat každý.“ Podle Karáska není ani tolik problém přepnout na nové technologie, ale mnohem složitější je zprovoznit komunikaci napříč softwarem, který firmy používají. Různé CRM a business intelligence aplikace používají pro přihlašování a komunikaci právě IP identifikaci a tyto procesy je složité odladit. „To jsou možná věci, které nejsou tolik vidět, ale z našeho pohledu jsou zásadní.“

Také Telefónica chce IPv6 nasazovat s pomocí dualstack. „Světy IPv4 a IPv6 budou společně existovat mnoho let,“ věří manažer IP sítí v Telefónice Jakub Votava. Jeho společnost proto plánuje novým zákazníkům dodávat neveřejnou překládanou adresu IPv4 a paralelně s tím veřejnou IPv6 adresu. Současné příděl adres by jednomu z trojice zdejších operátorů měl vypršet už brzy. „Nejsme tak optimističtí jako kolegové. Rozhodně to nepřeženu, když řeknu, že nám v4 adresy vyprší do konce roku,“ konstatuje Votava.

Seznam jde příkladem

V rámci světového startu IPv6 začaly na novém protokolu spouštět své služby globální značky jako Google, Facebook, Akamai, Microsoft a další. Připojila se také tuzemská jména, třeba Active24 a internetová jednička Seznam.cz. Výrazně ale zaostává státní sektor. Na příchod IPv6 je připravených pouhých 7,3 procenta nejvýznamnějších obcí a měst a kolem třetiny ministerstev.

Seznam jde jako tuzemský lídr příkladem a postupně převádí všechny své služby, naposledy domovskou stránku. „Koncem tohoto roku bude drtivá většina našich webových aplikací běžet na IPv6,“ plánuje manažer IT operací v Seznamu Martin Doleček. „Nový protokol už máme na několika významných službách a na DNS a čekáme, zda se nevyskytnou nějaké problémy. Zatím je vše v pořádku.“ Počet problémových uživatelů tvoří zhruba 0,01 procenta.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Plány nasazení IPv6. Zdroj: Cisco

Tok dat přes IPv6 stále není příliš veliký. Přes novou technologii v rámci české páteční sítě NIX v roce 2011 proteklo 1 procento dat a přístupných webových stránek bylo 7,9 procenta. Dnes datový tok stále tvoří 1 procenta, počet webů se ale zvýšil na 10,6 procenta. Patří mezi ně i významné služby.

Přes IPv6 neteče příliš mnoho dat ani v Seznamu, aktuálně kolem 30 Mb/s. „Je to tím, že načítáme stránky, které nejsou příliš veliké. Až na v6 převedeme například CDN a Stream.cz, toto číslo se navýší,“ vysvětluje Doleček. Jen při spuštění titulní stránky Seznamu se přenos dat zvedl o 5 Mb/s.

Ke službám Seznamu přes IPv6 prozatím přistupuje 0,6 procenta uživatelů, respektive toto množství lidí nový protokol upřednostňuje. Kolem 77 procent uživatelů se hlásí pouze s IPv4 a 26 procent má i technologii IPv6.

Nutnost pro další byznys

To, co firmy vede k nasazování IPv6, je pragmatismus. „Pro nás zavádění v6 není záležitostí, že bychom museli počítat každou korunu. Vidíme to jako jedinou možnost, jak v budoucnu přežít v oblasti poskytování internetových služeb,“ vysvětluje Votava z Telefónicy. Potvrzuje to i Krautwurst z UPC: „Pokud chcete pokračovat v tomto byznysu, bez v6 to prostě nepůjde.“ Operátoři a poskytovatelé internetu navíc s IPv6 musí počítat také kvůli tendrům na státní zakázky, které podle zákona musí být vypisovány s podporou nového protokolu.

Klepněte pro větší obrázek
S přechodem na IPv6 nejdříve musí přijít poskytovatelé připojení a obsahu, až pak se adaptují uživatelé. Mark Townsley z Cisco Systems.

Podobné pragmaticky uvažují také provozovatelé webových služeb. „Budeme schopní uživatele rozeznat podle IP adresy a nabízet mu lepší služby. Ruku v ruce s tím jde třeba lepší doručování reklamy,“ přibližuje situaci v Seznamu Martin Doleček.

Tuzemští velcí internetoví hráči nepočítají s žádnými masivními kampaněmi, které by přechod na IPv6 oznamovaly. Důvodem je zejména to, že koncového uživatele ve výsledku příliš nezajímá, jakou používá technologii, chce jednoduše funkční internet. „Na druhou stranu mohou nastat určité problémy a bude nutné šířit osvětu,“ říká zástupce UPC. „Asi nebudeme dělat nějakou aktivní kampaň, ale vnímáme značnou informační povinnost. Zákazníci se s tímto novým pojmem budou setkávat a my jim poskytneme potřebnou podporu,“ popisuje své plány Telefónica. Podobně přemýšlí také Seznam, který zvažuje pouze menší odkaz v záhlaví stránek.

Internetové firmy po celém světě nicméně dávají najevo, že s IPv6 počítají. „Ještě před rokem to o sobě nikdo moc neprohlašoval, ale nyní můžete vidět i největší giganty jako Google a Facebook, kteří svojí dostupnost na IPv6 hlásí. Už na to přišel čas,“ popisuje v rozhovoru pro Connect.cz Mark Townsley ze společnosti Cisco Systems, který patří k největším světovým odborníkům na tuto technologii.

„Na světovém spuštění IPv6 spolupracovalo přes 2 a půl tisíce provozovatelů webů, 50 provozovatelů sítí a mnoho lokálních providerů. To představuje prozatím největší sdílené úsilí, které celé internetové odvětví posouvá směrem k nové technologii.“

Diskuze (47) Další článek: Google vylepšil mobilní offline mapy [video]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,