Windows | Operační systémy | Rekordy

Jak rychle jste schopni nainstalovat Windows 95? Už i v tom se pořádají závody

Takzvaný „Speedrunning“ je známý především z oblasti her. Cílem je hru (nebo její část) dohrát za co nejkratší čas. Teď se objevil zajímavý rychlostní rekord z jiné oblasti softwaru – týká se instalace operačního systému Windows 95.

Speedrun Windows 95 se týká rychlosti kompletní instalace až k úvodní obrazovce v grafickém rozhraní, kdy je vše hotovo a připraveno k použití. Nový rekord je pouze 1 minuta a 10,9 sekundy. Přehled dalších rekordů je k dispozici zde.

Aby bylo možné dosáhnout takové rychlosti, musí se použít virtualizovaného prostředí, které s připravenými image disky pracuje kompletně v operační paměti. Konkrétně byl k rekordu použitý VirtualBox 5.2.22. Jak lze vidět na videu, při instalaci je minimalizována instalace jakýchkoli nepotřebných ovladačů, což dále zrychluje instalační proces.

Průběh rekordní instalace:

Ale pozor, toto zápolení už má i svá pravidla. Nelze například použít nějaké upravené instalátory, musí se použít originální obsah z diskety nebo CD. Veškeré kliky a potvrzování musí být prováděno ručně a nesmí se používat skript či jiný automatizovaný nástroj. V oblasti hardwaru ale není žádné omezení, takže lze předpokládat, že rekordy půjde nadále lámat s výkonnějšími procesory, rychlejší pamětí a efektivnějšími nástroji pro virtualizaci.

Připomeňte si Windows 95 ve videu:

Diskuze (34) Další článek: Dobré vědět: Jak se měří velké vesmírné vzdálenosti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,