Bitcoin | Blockchain | Cena bitcoinu

Jak prodat Bitcoin: Co udělat s kryptoměnou, když už vám vydělala

Po roce a půl od posledního vrcholu bitcoinu se digitální měny odhodlaly k novému růstu. Největší pozornost upoutal hlavně bitcoin, jehož cena se ještě v únoru pohybovala v okolí 3 500 dolarů. Jen pár měsíců na to cena vyšplhala téměř k 14 000 dolarům a stále není jasno, zda už šlo o nový vrchol nebo cena ještě poroste. Růstu ceny se však dočkaly i některé alternativní kryptoměny - „altcoiny”.

Ti co nakoupili za nízké ceny nyní můžou pomalu pokukovat po tom, jak držené mince prodat. Obecně nejrozšířenějším způsoby jsou buď směnárny, burzy či bitcoinové automaty. Prodat kryptoměnu se však dá i běžným lidem po individuální domluvě. V každém případě ale počítejte s některými poplatky. Téměř vždy zaplatíte transakční poplatek za odeslání kryptoměny a v některých případech počítejte i se směnným poplatkem za zprostředkování prodeje.

Dále uváděné způsoby jsou samozřejmě použitelné i naopak pro nákup bitcoinu. Aktuálně jsme ale překvapivě zaznamenali zvýšený výskyt hledání „jak prodat bitcoin“, než jak ho koupit, proto jsme článek připravili v tomto duchu.

Bitcoinmat

Tím nejvíce spolehlivým a bezpečným způsobem, jak bitcoin prodat (dokonce anonymně) je použití bitcoinového automatu. Proces prodeje je poměrně jednoduchý, v automatu nastavíte parametry prodeje a pak odešlete bitcoiny na adresu, kterou vám automat vytiskne. Jakmile peníze automatu dorazí, budete si moci vybrat bankovky. Při větším poplatku to může být prakticky hned, s malým poplatkem však může výběr trvat i desítky minut. Drobným omezením je i denní limit 25 000 Kč bez ověření, který je dán zákonem.

67a70ec8-787f-4756-81a7-216fc52457b53b4a20dd-0a4a-4f54-b456-97c1a986f82db2f3c376-c202-474f-a4a0-edb04aca54491b7a0ef8-0d0b-4463-a899-bcefd7dcc5a0
Výběr peněz z bitcoinového automatu.

Pohodlný způsob prodeje je pak rovněž vykoupen poměrně velkým směnným poplatkem, který se průměrně pohybuje okolo 5% z prodávané částky. V případě prodeje větších částek už by se tedy tento způsob prodeje příliš nevyplatil. Mapu bitcoinových automatů najdete zde.

Poplatek: (směnný cca 5%) + poplatek za transakci

Plusy:

  • Anonymita
  • Jednoduchý prodej
  • Desítky automatů po ČR

Minusy:

  • Omezení prodeje na 25 000 Kč
  • Vysoký směnný poplatek
  • Rychlost prodeje závisí na velikosti transakčního poplatku
Diskuze (34) Další článek: Výzkumné centrum americké armády vyvíjí robotické bojové vozidlo RCV

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,