Jak při upgrade z Windows 95 nainstalovat Windows 98 do jiného adresáře?

Pokud upgradujete z Windows 95 na Windows 98, jste instalačním programem nuceni k nainstalování Windows 98 do toho adresáře, ve kterém byly Windows 95. Obejít se ta ale dá.
Pokud upgradujete z Windows 95 na Windows 98, jste instalačním programem nuceni k nainstalování Windows 98 do toho adresáře, ve kterém byly Windows 95 a nelze to přímo obejít – je to vlastně princip upgrade, že po jeho aplikováním nebudou na počítači dvě verze programu, ale jen jedna, novější. Nejste zcela zbaveni návratu k k předchozí verzi Windows (soubor Winundo.dat), ovšem to zase znamená odinstalování Windows 98. Upgrade do stejné složky je logická, především kvůli zachování nastavení programů, provázání extenzí souborů s programy, převzetí údajů z Registru atd. Mohou však nastat situace, kdy je instalace Windows 98 do nové složky, typicky v případě, kdy je instalace Windows 95 poškozena – Windows 98 by dokonce nemusely být vůbec funkční.

Pokud tedy chcete instalovat Windows 98 do jiného adresáře (ovšem použít upgradovací Windows 98), musíte na to jít určitou „oklikou“:

  • Nejdříve vytvořte startovací disketu operačního systému Windows 98. K jejímu vytvoření použijte utilitu Fat32ebd.exe, která je na instalačním CD-ROM. Nezapomeňte zkontrolovat, aby při restartu z této diskety byla zpřístupněna mechanika CD-ROM; pokud by to nefungovalo, nakopírujte adresář \WIN98 z tohoto CD-ROM na pevný disk.
  • Restartujte počítač z této diskety (do DOSu). Přejmenujte adresář Program Files (v DOSu bude znít zřejmě „progra~1“, a dále přejmenujte i adresář Windows (můžete zvolit libovolná jména), pokud chcete, aby se instalace Windows 98 umístila opět do adresáře \Windows, nově vytvořeného (velmi doporučujeme instalaci do adresáře tohoto jména, je to standardní, budete to mít snazší u jiných programů).
  • Spusťte instalaci z instalačního CD-ROM, a v instalaci ručně zadejte jméno adresáře, který se má vytvořit a do kterého chcete Windows 98 instalovat.
Nezapomeňte ovšem na to, že se v tomto případě nezachová nic z Windows 95 – žádné instalace programů, žádné nastavení registru, souborů, konfigurace Ovládacích panelů atd., budete muset vše udělat znovu.
Diskuze (1) Další článek: Siemens IT Academy

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,