Jak používat Internet na více počítačích s jediným modemem?

Recenze rozbočovače a zařízení Prime Internet Access pro přístup na Internet.
V dnešní době již není ani moc nutné připomínat, že existují taková zařízení, jako jsou počítače a už vůbec ne, že se počítače, dají vzájemně propojit a vytvoří tak počítačovou síť. A právě k tomuto účelu je potřeba v případě kabelů z kroucené dvoulinky použít aktivní prvek neboli krabičku zabezpečující právě propojení počítačů. My jsme měli v redakci na test rozbočovač Prime; zástupce z kategorie pro malé pracovní skupiny a pro připojení k Internetu jsme vyzkoušeli zařízení Internet Access plnící částečně funkci směrovače.

Když potřebujete rychlou síť
V dnešní době se pro běžné propojování počítačů nejčastěji využívájí dva typy sítí. Prvním z nich je klasický Ethernet umožňující komunikaci rychlostí 10 Mb/s, což pro běžné úkony a ne příliš náročný provoz naprosto postačuje. Ovšem v okamžiku, kdy na síti přibývá větší množství stanic a je potřeba komunikovat značně vyšší rychlostí – třeba z důvodu přenosu velkých souborů –, se hodí jednoduché řešení v podobě FastEthernetu. Síť má vyšší propustnost a je možné dosáhnout rychlosti až 100 Mb/s. Ovšem i toto řešení má svoje úskalí: Musíte mít síťové karty pro tento typ sítě a navíc nějaký aktivní prvek podporující rychlost 100 Mb/s.

Bez prvku to nepůjde
Rozbočovač PrimeExpress PX-1004sm je typickým zástupcem zařízení pro pracovní skupiny. Již svou velikostí je vyslovený prcek, ale o to je hezčí a navíc se vejde na každý stůl nebo může být jenom na počítači. Na připojení jsou k dispozici čtyři porty, každý je určen pro rychlost 100 Mb/s. Čtvrtý port je zdvojen pro možnost spojit více aktivních prvků metodou kaskádování a tak dosahovat většího množství přípojných portů. K propojení dalšího rozbočovače můžete také využít speciální port v zadní části přístroje a pomocí speciálního kabelu, který je součástí dodávky, propojíte dva rozbočovače metodou stohování. Na předním panelu kromě konektorů jsou indikační diody. Pro každou zásuvku je jeden; zobrazuje současný stav portu a to, zda je připojen a jestli přes něj probíhá komunikace. Navíc je zde i dioda informující o vzniku kolizí a konečně i dioda zobrazující zapnutí rozbočovače.

Pro ty z vás, kteří již to nemohou vydržet a chtějí komunikovat na 100 Mb/s, je připraven rozbočovač (aktivní prvek) umožňující dosáhnout rychlosti 100 Mb/s, ale navíc i za velmi příznivou cenu.

Jak na Internet
Pokud jste se již někdy setkali s připojováním počítače k Internetu, pravděpodobně jste potřebovali k připojení jeden modem. Vtip je v tom, že takto jste připojili jen jeden počítač. Pokud však máte počítače v počítačové síti, chcete zpřístupnit Internet pro celou síť. Řešení klasickou metodou je využití proxy-serveru, ale na druhou stranu se tak zatěžuje počítač, kde proxy-server běží a instalace není úplně jednoduchá. Značně lepší řešení je využít speciální zařízení připojené přímo k síti – může to být zrovna Prime Internet Access Hub. Zařízení vám umožní připojit vaši síť k Internetu pomocí klasického externího modemu. Připojení je vcelku snadnou záležitostí. Na zadní straně najdete dva konektory: jeden na připojení sítě pomocí kroucené dvoulinky na rychlosti 10 Mb/s a jeden sériový port na připojení modemu. Po připojení napájení si zařízení automaticky modem najde. Pak stačí nainstalovat jednoduchý program na některý počítač v síti a správně nastavit telefonní číslo, uživatelský účet, heslo a rychlost připojení. Spojení se pak provede zcela samo a vám stačí na jednotlivých stanicích správně nastavit protokol TCP/IP, což je dobře popsáno v instalačním manuálu. Pak již stačí pustit libovolný prohlížeč a vše jest hotovo.

Téměř zdarma
Obě zařízení fungovala po celou dobu testu naprosto bez problémů. U rozbočovače nebylo nijak nutné dělat složitá zapojení. Škoda, že rozbočovač neobsahoval aspoň jeden port pro rychlost 10 Mb/s. Internet Access Hub byl už nepatrně složitější při instalaci softwaru a požadoval vyplnění několika údajů, ale to snad zvládne většina uživatelů. Pravdou však je, že právě u připojení k Internetu by měl asistovat někdo se zkušenostmi, protože nastavení není zcela jednoduché. Nejlepší na obou zařízeních je jejich cena – většina podobných zařízení od konkurenčních výrobců je většinou o něco dražší. Zařízení Prime je možné vřele doporučit. Dostanete jednak plně funkční síť na rychlosti 100 Mb/s, ale i připojení k Internetu.
PA-100 Internet Access Hub
Zdroj: TN TRADE, s.r.o., Hradec Králové
Telefon: 049–67 32 29
Cena: 7 603 Kč bez DPH
Záruka: doživotní
PX-1004 FastEthernet Hub
Cena: 3 824 Kč bez DPH
Záruka: doživotní
Zdroj: Computer
Váš názor Další článek: Chyby ochrany u Motivů pracovní plochy ve Windows 98 a co s nimi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,