Jak postupovat při montáži chladiče procesoru

Ve spolupráci s redakcí časopisu Computer jsme pro vás připravili názorný návod na montáž chladiče procesoru krok za krokem. Bude se vám hodit v případě, že hodláte vyměnit svůj hlučný nebo dosluhující chladič za tišší a účinnější model, nebo jste se rozhodli poskládat si počítač svépomocí. K často kladeným dotazům na fóru i v poradně patří zejména otázka, jakým způsobem nanášet teplovodivou pastu na procesor. I na ni zde naleznete odpověď.
Kapitoly článku

Návod na stavbu kompletního počítače v tištěné verzi najdete v právě vyšlém speciálu časopisu Computer Katalog hardwaru 2006. Jde však jen o střípek toho, co v Katalogu hardware je. Naleznete v něm přehledně uspořádáné tabulky s parametry komponent, spoustu kvalitních fotografií, na tisícovku naměřených výsledků, srovnávací testy nejdůležitějších komponent, recenze či uživatelské tipy a triky. O tomto speciálu se více dočtete zde.

Katalog hardwaru léto 2006

 

Díky tomu, že je na stránkách Živě k dispozici více prostoru, si můžeme dovolit zveřejnit lehce rozšířenou verzi s většími obrázky.

Při montáži chladiče počítejte s tím, že můžete potřebovat plochý nebo křížový šroubovák. Často se hodí také kleště s tenkým zakončením nebo pinzeta a nějaké organické rozpouštědlo (vhodný je líh nebo isopropylalkohol) pro odstranění zbytků teplovodivé pasty z míst, kam nepatří. Můžete se také vybavit antistatickým náramkem, ale stačí, když svou statickou elektřinu pravidelně vybijete o něco uzemněného (ústřední topení apod.)

Pokud sestavujete kompletní PC, musíte nejdříve osadit procesor. Na fotografiích je postup pro procesory Athlon 64 se socketem 939.

Základní deska pro socket 939

Procesor osaďte ještě před tím, než základní desku přimontujete do skříně. Při umísťování procesoru do patice dejte pozor na jeho orientaci. Na patici jsou vyznačeny seříznuté rohy, které odpovídají chybějícím pinům v rozích procesoru, a třeba v případě Athlonu 64 vidíte, že vynechané piny na procesoru musí odpovídat zaslepeným dírkám v patici.

Odjistěte páčku...

vsaďte procesor..

a páčkou jej opět zajistěte.

 

Pokud pouze měníte chladič, je stejně možné, že budete muset desku ze skříně vytáhnout. To se může stát v případě, že se k chladiči dodává výztuha, která se šroubuje na spodní stranu desky. Taky to možná budete muset udělat kvůli nedostatku prostoru pro montáž nebo proto, že se vám nepodaří ve skříni dostat k mechanismu uchycení chladiče.

Po sundání původního chladiče je potřeba rozpouštědlem odstranit zbytky staré pasty a povrch procesoru odmastit.

V případě, že na chladiči není připravená pasta od výrobce, je dobré vyzkoušet nasucho, zda a jak dobře půjde chladič uchytit, ale spony nezacvákávejte. Zkouškou nasucho se vyhnete čištění a opětovnému nanášení pasty v případě, že něco nebude pasovat tak, jak má. Pěkný příklad problému, který se může přihodit, je demonstrován níže na chladiči firmy Titan.

Existují i speciální husté pasty, které se neroztírají, například „zapékací“ Arctic Cooling MX–1. Proto raději před aplikací nahlédněte do návodu k pastě, jestli tam nenajdete podobný pokyn:

Neroztírejte pastu.

 

Teplovodivá pasta se nanáší mezi chladič a procesor. Některé chladiče mají již na základně připravenu pastu od výrobce, takže ji již nemusíte na procesor aplikovat.

Opatrně vymáčkněte..

Úlohou teplovodivé pasty je zamezit vzniku vzduchových bublin mezi kovovou destičkou rozvádějící teplo z povrchu procesoru (heatspreader) a základnou chladiče. Vždy nanášejte pastu na menší z obou povrchů, v některých případech je to heatspreader procesoru, v jiných základna chladiče.

a rozetřete prstem..

K rozetření pasty je ideální stará kreditní karta, jen si dejte pozor, aby neměla okousané hrany. Pastu můžete rozetřít i prstem v mikrotenovém sáčku. Nanášejte tenkou vrstvu po celé ploše procesoru. Při nanášení si dejte pozor, aby se vám do pasty nenachytal prach a smítka či chloupky. Také se vyhněte umazání okolí. Bílá pasta je nevodivá, horší je to s pastami s příměsí stříbra.

Výsledkem by měla být tenká rovnoměrná vrstvička po celé horní ploše procesoru..

Na následujících obrázcích je pasta nanášena na procesor v patici 775 (Pentium 4, Pentium D a Celeron D) a je rozetřena za pomocí plastové karty.

Lehce vymáčknout..

 

A důkladně rozetřít.

 

Všimněte si rozdílného zajištění procesoru. Hlavní rozdíl tkví v tom, že procesor v pouzdře LGA 775 nemá žádné piny (nožičky na spodu procesoru), ale pouze kontaktní plošky, piny jsou naopak na patici.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,