Jak postavit počítač: návod, postup, video

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 137

Názory k článku

10. 05. 2014 10:00

Nechutné.
1) počítače se dneska pouze skládají nikoliv staví.
2) po komponentech se nehamtá rukama.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
08. 05. 2014 22:47

Tak hlavně si myslím, že Čížek a Polesný jsou úplně jiné osobnosti s úplně jiným názorem na sféru IT. Každý z nich by stavěl PC po svém.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
08. 05. 2014 11:07

Nevím proč tu autor dává návod jak sestavit PC. Není to nic těžkého, ale bere práci servisům a všem technikům co se sestavami PC zabývají. Dále jsem zahlédl v diskusi něco o profíkách. Taky sestavuji PC doma - mám na to pracovnu, vybavení, živím se tím a s těmi profíky bych to tak horký neviděl...V mém okrese pořádný servis/prodejna na PC není a když je, tak velká cena, nekvalitní práce a nezájem o zákazníka. Rozhodně bych je nepovažoval za profíky jen protože mají prodejnu a já to dělám doma takže opatrně s tím označením kdo je a kdo není profík. A jak správně v diskusi zaznělo...člověk, kterej si sestavuje PC sám doma pro sebe, nemá se sestavováním žádnou praxi akorát riskuje. Osobně jsem se setkal s nekompatibilitou u pamětí Evolve Zeppelin DDR3 a desky Gigabyte a Asus. V některých modelech tato paměť šla a v některých ne. Výrobci základních desek uvádí s jakými RAMkami jsou kompatibilní - vše se dá dohledat na stránkách výrobce. Chtěl bych vidět amatéra co si sestavuje doma PC pro vlastní potřebu co s tím pak hodlá dělat když mu bude skákat při různých situacích modrá smrt díky nekompatibilitě... Amatér si asi těžko zjistí v čem je chyba když není vybaven...Je fakt, že většina komponent je dnes prakticky kompatibilní se vším možným...Navíc pokud si koncový zákazník koupí komponenty a zrovna z nich zdroj bude špatný a odpálí si další komponenty v sestavě tak má smůlu. Neodbornou montáží a neodbornými zásahy ztrácí záruku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
07. 05. 2014 16:06

Skvele, ted jen doufat, ze si ty otravne zoufalce take bude na foru supportovat. Ackoliv se to zda divne, tak CPU do patice lze dostat 5ti zpusoby, pricemz 4 nefunguji. USB vrazeny v RJ45 se take nemuze stat, presto se stava a takovy evergreen jako standoffs - distancni sroubky se resi priblizne 1x za mesic. Obcas se to odpali pres USB, statikou apod. Tesim se az uvidim autory plne supportovat samobudovatele.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
07. 05. 2014 07:28

Ještě, že to nedělali Čížek s Polesným. To by bylo samý: Tyjo, takhle dneska vypadá case? Tyjo, takhle dneska vypadá zdroj? Tyjo, takhle dneska vypadá elektrická zástrčka?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
07. 05. 2014 01:13

"Postavit počítač, to není žádná věda"
Teoreticky, prakticky to ovsem nekdy byva. O cem nekteri dokazi napsat pres pul tisice stran napr. velky pruvodce hardwarem. Tak vy jste napsal nekolik kratkych odstavcu. Tady jde videt uroven.Pritom se na zive HW zabyvate. Kdyby jste to nesprasil do jednoho clanku tak mate tema na nekolik mesicu.
Postavit provozuschopne PC znamena mit v souladu HW x firmware(bios,uefi apod.) x Oper.System
Neni zadna veda ? Presto spousta lidi si neporadi ani ze zakladni otazkou "Jaky PC to maji chtit?" Tim ze si umite poskladat vlastni PC se daji usetrit nemale penize. Nejen vyberem postacujicich komponent vhodnych k vasemu zameru.
V inzerci nebo aukci jsou nekdy dostupne komponenty za velmi vyhodne ceny.
Me se podarilo ziskat 2 mesice novou Grafiku se zarukou. V obchode kolem 8tis. z aukra ji mam za 5,2 tis.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
07. 05. 2014 00:58

menší přeřek při zapojování LEDek... "červená dioda znamená plus" jistě byl myšlen červený drát

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 05. 2014 22:02

trochu me prekvapilo ze pred instalaci zakladni desky pripojil kabely k modularnimu zdroji
osobne bych preferoval je tam dat prakticky az na konec, kdy bude vse na svem miste, pokud mluvime obecne tak ne vsechny skrine maj tak hezke moznosti na uklid kabelaze a mohla by to byt pak poradna otrava tu kabelaz upravovat, a pri otaceni skrine se tam ta kabelaz muze i plest druha vec je ciste pasivni chlazeni procesoru, pokud je to nejaky low end procak(ktery je zaroven usporny), tak tenhle obri chladic staci a rozhodne neni treba tam instalovat za kazdou cenu vetracek i kdyz u te I5 je to samozrejme potrebapozn. kdyz je tenhle clanek hlavne pro amatery, tak jsem sestavoval svuj prvni pc tak me nejvic prekvapilo jakou silou musim pouzit na pritlaceni procesoru k patici, myslel jsem si tehda, ze bych mohl neco poskodit :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
06. 05. 2014 17:26

Aha a já čekal nějakej pořádnej článek jak se navrhujou obvody, čipy a podobně

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
06. 05. 2014 17:09

Děs běs článek! Počítače neskládám, neb jsem na vozíku, leč troufám si tvrdit, že mé znalosti hardwaru jsou slušné..Nicméně pan Holčík docela zklamal - považovat 650Ti za lepší herní grafickou kartu, to musí kouřit poměrně dost kvalitní trávu. A nebo logičtější vysvětlení - naprosto se přestal v hardwaru orientovat, protože za cenu té 650Ti se dají pořídit podstatně výhodnější grafiky, viz 260X 1GB, případně Geforce 750, se směšně nízkou spotřebou, které jsou už na základní hraní o dost použitelnější a stojí jen o 200-300 korun víc než zmíněná 650Ti..Tudíž mi uniká význam článku. Úplný IT amatér na Živě.cz asi nezavítá a my, co se v IT trochu orientujeme, na nás působí článek neaktuálně a neodborně. Nejvíce mě pobavila pasáž o zdroji, kdy se snad do všech sestav má cpát zdroj o výkonu přes 500W jen kdyby něco? Tenhle článek podle mě nepřispívá a ani nepřispěje ke kvalitě počítačových sestav v ČR, je plný nepřesností. Daleko lépe je zavítat na nějaké fórum a tam si nechat počítač navrhnout, byť uznávám, že kvalita IT fór je různá a že každé může mít o tom, jak má vypadat sestava pro to či ono, rozdílnou představu.Profík, co skládá PC, tenhle článek bude ignorovat, protože ví a umí. A IT amatér se do skládání pouštět asi nebude. Jinak já osobně nepovažuji za nic ostudného si počítač složit firmou. Vždycky říkávám, že při skládání doma je menší nebo větší šance, že něco nemusí fungovat a pak jste na odhalování závady a reklamace sami. A mně, i kdybych byl zdravý, by to za to riziko či čas nestálo. Ono když se daří, je to skvělé, ale taky znám mnoho příběhů, kdy to stavění nedopadlo úplně nejlépe..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 05. 2014 15:48

Takže:
#1 stáhněte si program typu Eagle.
#2 Nakupte si odbornou literaturu (matematika,logické myšlení, elektronika, programujeme pc atd....)
#3 Navrhněte si PCB Procesoru, Grafiky, Základní desky , RAM, HDD, Zdroje.
#4 Kupte si Plotter, nakupte 20 m2 Cuprexitu a vyrobte komponenty výše
#5 Kupte si programátor čipů , kupte licence od intelu na možnost stažení jejich firmware do svého CPU.
#6 Naučte se programovat v Assembler, C (++, #) ..........
#7 Kupte hromadu kabelů a konektorů
#8 Kupte pájecí stanici (mikropájka a teplovzduška) na SMD + cín, kalafuna, licna,
#9 Kupte Kondenzátory,cívky,odpory, mikročipy,diody, tranzistory atd......
#10 Spájejte komponenty
#11 Nahrajte firmware
#12 Kupte hromadu železa, plastu,hliníku -> vyrobte case,ventilátory, chladiče.........
#13 Nainstalujte komponenty do Case
#14 Nainstalujte Linux nebo Win
#15 Naprogramujte vlastní ovladače.A v případě velké nudy si místo nakoupení perifériií je můžete vyrobit. Good luck(Samozřejmě těch věcí je více co se musí udělat , vím -> pro rejpaly)Mimochodem Živě objevilo Ameriku, už umíme stavět počítače, POZOR!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
06. 05. 2014 13:25

Panebože.. Proč si budu jako první věc kupovat case? To přece musí být až ta poslední věc.
1. Procesor
2. Grafika
3. Základní deska
4. RAM
5. Mechaniky
6. Zdroj
7. Case

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
06. 05. 2014 13:22

To je nějaká reakce na ukrajinskou krizi?Příště budeme šít oblečení podle střihu z Burdy? Opravovat karburátor ve svém voze Škoda? Vyrábět sekačku s motorem z Tatramatky?Opravdu se chceme vracet do dob Receptáře? Není lepší přenechat odbornou práci odborníkům, jak je v kapitalismu zvykem?Dělat si všechno svépomocí je nechutný český zvyk, který ničí ekonomiku, protože to bere lidem práci. V rozvinutém kapitalismu nikdo neřeší kapající kohoutek, sekání trávy, čištění bazénu nebo výměnu žárovky. A jak jim to tam krásně šlape!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
06. 05. 2014 12:30

"Pokud nemáte nejnáročnější komponenty, bude vám stačit zdroj s maximálním výkonem něco nad hranicí 500 W"Pro PC na domácí použití s grafikou na úrovni zmíněných 2 postačí bohatě kvalitní 400W nebo 450W zdroj.
Sám mám Radeon HD7770 a 400W Seasonic zdroj, ve špičce mi sestava sežere něco okolo 190W, tudíž rezerva dostatečná. Tím chci jenom říct, že je rozumnější si připlatit víc za kvalitní 400-450W zdroj než vzít za stejnou cenu 500W, ale méně kvalitní. Samozřejmě záleží na "žravosti" komponent, ale na levné PC s grafikou napájenou jedním 6-pin konektorem to stačí.
Každopádně doporučuji na zdroji nešetřit, nevyplatí se to. Ze značek a vlastních zkušeností doporučuji Seasonic nebo Enermax.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
06. 05. 2014 11:35

Ještě bych dodal že pokud nám něco nejde může to být zapříčiněno neaktualizovaným BIOSEM, měl jsem to nedávno kdy jsem koupil sice jednu z nejlepších desek pro mé CPU, vše jsem zapojil správně, dokonce jsem dal PC do servisu kde mi vse otestovali a řekli mi ze mám vadné CPU že s jiným jim to šlo bez problémů, tak jsem posílal zbytečne funkční procesor na reklamaci a prisel mi zpět s tím že funguje. Tak mě napadlo to co me mělo napadnout hned, flaschnout bios, poprosil jsem kamaráda u nejž jsem veděl ze má předchozí generaci procesoru do totéč patici a že mu všechno dám zase do pořádku, zasadil jsem ten jeho procesor a vše mi šlo, tak jsem bios flashnul, musím říct že dnes to není vubec žádná věda, naposledi jsem flaschoval BIOS jeste u zakladní desky s AMD athlon xp a byl to takový nervy drásající proces a dnes to funguje všechno automaticky skoro jedním kliknutím v pěkne graficky zpracovaném biosu, po felšnutí mi šlo všechno bez problému Proste jsem jen nový model který nejspíš vyšel až po tom co dali do prodeje moji MB takže ne vždy musí být problém v chybném zapojení nebo vadném HW, ale může to být takováto banalita, pokud si na to neveříte v každém servise vám to za pár korun udělají, ale doporučil bych jim toto říct jako moznou příčinu vašeho problému protože u mě je to nenapadloa zhodnotily to jako vadné CPU. Což jim nedávám za zlé, me to taky hned nenapadlo Ješte bych dodal že pokud kupujete RAM s vetší frekvencí než 1333mhz což urcitě doporučuji hlavně pokud chcete využívat integrovanou grafiku, měli byste maximální frekvenci nastavit také v BIOSU často se totiž automaticky nastaví na tech základních 1333 i kdyz máte třeba 1600 nebo 2133, nebo třeba 2400mhz jako já :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
06. 05. 2014 11:28

Článek se mi líbí, je pojatý docela jednoduše a přehledně, ovšem osobně bych ho bral jako informativní, se stavbou počítačů už mám pár let zkušenosti a nedávno jsem si jeden stavěl, grafickou stanici na CAD a jiné softwary, kompletně AMD a s linuxem, a těch úskalí při stavbě je rozhodně mnohem více, že kolik uvádí článek. Pořád bych radil každému, kdo uvažuje o počítači na míru, oslovit nějakého experta, ten mu poradí komponenty, vysvětlí, co a jak a hlavně, pomůže s montáží a sestavením, můžete se setkat s atypickými deskami nebo skříněmi, můžete narazit s chlazením (jako já), můžete koupit nevhodný zdroj s málo konektory, můžete mít problémy s grafikami do CrossFire (papírová podpora výrobce nic neznamená, to mi věřte), můžou se ozvat nekompatibilitní RAM karty (stává se to i dnes, v roce 2014), zažil jsem i zajímavé martýrium se současným zapojením disku a SSD, zkrátka plno eventualit, u kterých si amatér neví příliš rady a může snadno něco poškodit. Takže platí docela jednoduché pravidlo (mnou vymyšlené ale podle zkušeností celkem pravdivé a platné): Pokud jste nikdy v životě nevztáhli ruku na linux, nestavějte. Pokud vás zarazí příkazový řádek, nestavějte. Pokud máte problémy s nastavováním grafických karet už v systému, nestavějte. Pokud si neumíte ani vyčistit zanesené chlazení na notebooku, nestavějte. Ale pokud máte dost odvahy a jste alespoň elementárně zruční, hodně štěstí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
06. 05. 2014 11:03

Pane Holčík. Nic proti Vám jako redaktorovi. Reportáže máte koukatelné a většinou se dozvím co potřebuji. Například nedávno při výběru tabletu jsem ocenil Vaši videorecenzi tabletu Lenovo Yoga 10. Ale tento článek je děs a bída, který u začátečníků musí vyvolat víc otázek než kolik dá odpovědí. Krom toho i komentáře některých komponent mě překvapily.Třeba u zdroje. Loni v létě jsem si složil herní počítač s Core i5-3470, MSI GTX660 OC 2GB GDDR5, 8GB RAM, SSD, HDD a BD vypalovačkou a při výběru zdroje jsem dal na výpočty online kalkulaček a zvolil 600W Corsair s ceritifikací 80Plus Bronze. Když mi pak Ježíšek nadělil wattmetr, neváhal jsem a první přeměřené zařízení byl samozřejmě zmíněný počítač. Jak jsem se pak divil, když jsem zjistil, že bez větší zátěže (tím myslím i přehrávání FullHD filmu) si počítač řekne o směšných cca 70 W a při hraní her jako Crysis 3 nebo Assassins creed 4 na full HD rozlišení a veškeré nastavení detailů, vyhlazování atd. na maximum si počítač neřekl o víc jak 210 W. Když tedy toto vezmu v potaz, tak jediný co omlouvá můj výběr 600W zdroje je fakt, že jsem chtěl rezervu pro případnou výměnu grafiky nebo osazení druhé někdy v budoucnu. Ale do počítače, o kterém píšete v článku, bych teda nedal víc jak 400W zdroj ale za to nějaký kvalitnější s certifikací 80Plus Silver nebo vyšší. A taky by stálo za to vysvětlit čtenářům křivku účinnosti zdrojů, problematiku certifikace 80Plus a zmínit se i o modulární kabeláži.Jediné co Vás omlouvá je, že Živě.cz každý inteligentní člověk považuje za IT variantu serveru Novinky.cz a spolehlivé a odborné články hledá na jiných webech. Tento článek to jen potvrzuje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
06. 05. 2014 09:45

Já jsem se nechal inspirovat článkem, co tu před časem proběh, a postavil si skoro pasivní počítač z odpadkového koše: http://www.tonymacx86.com/mac-pro-mods/124213-mac-p... ... A souhlas, ten pocit je k nezaplacení, nic takového vám zakliknutí položky "sestavte mi z komponent počítač" dát nemůže

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 05. 2014 09:15

Ještě bych doporučil před manipulací především s cpu a ram "vybít" se třeba o topení kvůli statické elektřině.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
06. 05. 2014 09:06

Složit si počítač sám je super pocit... já osobně bych nechtěl, aby mi můj novej komp za mě složil někdo jiný... ti, kdo to svěří jinému, se tím připravují o nezapomenutelný a nesdělitelný pocit, když rozbalujete jednotlivé krabice se součástkama, vyndaváte je, pečlivě je prohlížíte a kocháte se i natištěnými kódy atd. Samozřejmě uznávám, že počítač by neměli skládat lidi, kteří dané součástky doteď neviděli ani z rychlíku a nemají ani teoretické znalosti o jednotlivých komponentách a netuší vlastně, co jak tam funguje... (neřkuli když častokrát ani nevědí, co je co). Obliba hotových sestav (popř. toho, že si sami vyberete součástky a e-shop vám je složí) vychází z čím dál více konzumního způsobu života... málokdo dnes něco skutečně tvoří, většina lidí jen konzumuje obsah... ale složit si něco vlastního a mít radost z toho, že to funguje, to je přece k nezaplacení

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (6)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
06. 05. 2014 09:04

to je pripomenuti pro pametniky ci neco jaky ty magaziny o spectrum co ted vychazeji a tak?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
06. 05. 2014 08:57

Jak to že je na prvnim obrázku intel procesor? Každej ví že AMD rulezzz!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
06. 05. 2014 08:55

To s těmi primárními RAM sloty, kde musí být paměti nejdřív - to jako je myšleno vážně? Já zatím vždycky viděl jen desky, kde tak byly značené páry - nejde dát jeden DIMM do slotu pro první pár a druhý do slotu pro druhý pár. Ale že by měl nějaký pár (povinnou!) přednost, to slyším poprvé.
A s klidem jde použít desku se dvěma sloty, kde osadíme jeden a druhý máme pro pozdější upgrade. Výkonový rozdíl mezi použitím jednoho DIMM a páru je trapných 1-2%.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
06. 05. 2014 08:36

Lepší střední třída grafik je R7 260X a GTX 650 Ti? Vždyť to je herní low-end. Střední třída je R9 270(X) / GTX 760, lepší střední ještě o chlup víš. Ale živě má zřejmě hi-end od R7 265 / GTX 660 po R9 295 / TITAN Z...Koukám, že je to návod, jak postavit klasické HAL PC. Dáme tam i5 (protože herní PC bez i5 není herní PC), přidáme 2x4GB RAM (protože vyšly dvě hry, které potřebují více než 4GB), 500W zdroj (protože herní PC potřebuje hodně W) a celé to završíme "super výkonou grafikou" GTX 650 Ti (ideálně ve verzi 4GB)... A pak se divíme, že se nám sekají hry. Jak je to ale možné, když tam máme přeci super CPU i5? Co na tom, že CPU se fláká, grafika nestíhá a zdroj neběží ani na 40%.Já mám na stavbu PC pro hry základní pravidlo, že zhruba 1/3 rozpočtu jde do grafiky. Pokud vyhodím veškeré peníze za drahé CPU a ojebu grafiku, tak si moc nezahraju.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
06. 05. 2014 07:56

Určitě je lepší si nechat poskládat u profíka. Za prvé ten skládá pouze komponenty, které má ověřeny na kompatibilitu - je to docela zdlouhavý proces a tuším, že většina "garážových" skládačů to nedělá, protože je to časově náročné a tedy drahé Dále, skládání by měl předcházet základní funkční test (je lepší otestovat jádro před samotným namontováním, některá komponenta může být vadná DOA apod.), skládající by měl být elektrostaticky uzemněn, po složení by mělo následovat zahoření, nehledě na odladění OS, ovladačů atd. Pro někoho (např. nadšence) kdo má hodně volného času je to jedno, ale solidní firma toto vše udělá (dnes) za minimální cenu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (38)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
06. 05. 2014 06:27

No nevím , není lepší si vybrat komponenty jako v mém případě u CZC , kde Mě profesionálně sestavu poskládali zdarma a do 5 pracovníci dní byla doma . Mam ji cca 2 měsíc a v se šlape jak hodinky jen jsem šel do AMD šestijádrovýho procesoru a zatím jsem neměl sebemenší problém s žádnou hrou ve full HD. Takže za mě AMD

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (8)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
MiK
06. 05. 2014 03:44

Rozpěrky se nepřitahují kleštěmi, ale klíčem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
06. 05. 2014 03:24

Děkuji za zajímavé téma.
Přiznám se, že můj další počítač už nebude desktop PC, protože rád bych měl alespoň 1x v životě přenosný počítač - notebook, nebo aspoň tablet pro začátek. Určitě bych neměl nic proti tomu, kdybych si uměl postavit nový výkonný desktop, ovšem v současnosti to není u mě téma dne, neboť jsem nezaměstnaný a mám k dipozici jen opravdu skromný příděl peněz. Pokud budu mít práci a vydělám nějaké peníze, mohu potom uvažovat o modernizaci mého zastaralého počítačového parku. (Dnes vyjímečně píšu z XP-éčka, protože jsem si byl vyzvednout "dárek" z Redmondu od Satya Nadella a B. Gatese v podobně MIMOŘÁDNÉ záplaty Internet Exploreru pro Windows XP už po skončení podpory. Nesmírně děkuji pánům z Microsoftu za tuhle velkorysost.)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (8)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor