Domácí audio

Jak poslouchat rádio. Od levného modelu do garáže po špičku, která zvládne také internetové stanice

Co dnes poslouchat přes moderní rozhlasový přijímač? Je toho spousta a neomezuje se to jen na příjem z rozhlasových tunerů, tedy z analogového FM, digitální DAB/DAB+ a internetových stanic.

Současné přijímače, a to i ty levné, běžně disponují poslechem přes audio vstup AUX typu 3,5 mm jack a často také přes Bluetooth typicky z mobilního telefonu. Některá rádia k tomu ještě přidávají rozhraní USB nebo aplikaci pro příjem ze služby Spotify.

Příkladem takové dobře vybaveného přijímače může být internetové rádio JVC RA-E981B, které má příjemně vysokou citlivost na signál DAB a výše vyjmenovanou řadu možností. Má výtečné, a navíc výkonnostně nijak neutlumené propojení přes Bluetooth, Wi-Fi pracuje i na výrazně méně zarušených 5GHz sítích, což je výhodné zejména pro bytové domy. Mimochodem rádiu nevadí ani dlouhý výpadek napájení a vždy si zachová uložené stanice.

Obrázek 1.jpg
Internetové rádio JVC RA-E981B

Na druhou stranu se stále prodávají i velmi jednoduchá základní rádia vybavená pouze analogovým AM/FM tunerem. Kompaktní rozměry, snadná obsluha, nízké pořizovací náklady i duální napájení ze sítě nebo na baterie z nich dělají ideálního adepta na chalupy, zahrady, do dílen i k vodě, kde převážně starší generaci zajišťují přísun informací a zvukovou kulisu při práci.

Obrázek 2.jpg
Příkladem je JVC RA-E321B

Jsou tu ale i vyspělejší modely jako JVC RD-E221B, které jsou doplněné o přehrávač CD. Ten pochopitelně umí přehrávat jak originální audio disky, tak i vypalované s podporou formátu MP3. Tento model v klasickém tvaru je navíc vybaven i USB portem a zmiňovaným linkovým audio vstupem, který využijete třeba i pro poslech z mobilu s klasickým výstupem na sluchátka.

Obrázek 3.jpgJVC RD-E221B k rádiu přidává CD přehrávač

Pokud vám ale připadá, že dnes je nejrozumnější pořídit si přijímač rovnou s digitálním tunerem DAB+, pak můžete sáhnout po JVC RD-E661B. Jde o klasické stereo à la jezevčík, přijímač je navíc vybaven i Bluetooth streamováním z mobilních zařízení. Ale hlavně se pyšní certifikací Českých radiokomunikací „DAB+ ověřeno“. Ta zaručuje nejen bezproblémový příjem digitálního rozhlasu, ale také podporu českého jazyka, takže to máte se vším všudy.

image.png
„Jezevčík“ JVC RD-E661B přidává DAB+ tuner

Tematický speciál Domácí audio připravila společnost ETA

Další článek: Na Mezinárodní vesmírné stanici bude pracovat chirurgický robot. Je překvapivě malý

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,