Jak odstranit rez z kovového povrchu? Přece laserem! [Video]

Vypadá to jako trik. Laserový paprsek usměrněný do úzkého pásu rychle přejíždí přes rezavý plech nebo jinou součástku. Rez jako zázrakem mizí a objevuje se čistý kovový povrch. Však se podívejte na video, případně si na YouTube najděte další videa laser cleaning.

Jak to funguje? Šedá část na obrázku je rez nebo jiná vrstva kontaminující původní materiál. Tato vrstva velmi dobře absorbuje energii laseru, oproti tomu podklad, kterým může být ocel, hliník, dřevo plasty a další materiály, většinu energie odrazí.

Klepněte pro větší obrázek
Princip laserového čištění povrhu

Laser pulsuje vysokou frekvencí kolem 200 tisíc záblesků za sekundu. Když paprsek narazí na rezavý povrch, stanou se dvě věci:

  • Základní materiál zůstane chladný, zatímco nečistota se silně zahřeje. Vrstva se vlivem tepelné roztažnosti oddělí od podkladu.
  • Zahřátí je tak silné, že v oblasti styku vznikne plazma a nečistota se vypaří.

U odstraňování rzi se to ještě dá pochopit, ale podívejte se na další video. Laserový paprsek napřed čistí kovový povrch a potom přejede na papír, kde se snaží – byť trochu neúspěšně – odstranit nápis. Důležité ale je, že papír zůstane nepoškozený. Neabsorbuje ani tolik energie, aby to stačilo na jeho zapálení.

Princip laserového čištění má odborný název laser ablation (Wikipedia). Jako ablation se označuje proces odstranění vrstvy materiálu jeho odpařením. Na tomto principu je založeno i chlazení vesmírných lodí vstupujících vysokou rychlostí do atmosféry při návratu zpět na Zemi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Příklad zařízení pro laserové čištění

Zdroj: P-Laser, Úvodní foto: Ville Miettinen, CC BY 2.0

Diskuze (9) Další článek: Nejnabušenější telefony, které letos vtrhnou na trh

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,