Bezpečnost

Jak ochránit děti před sexuálními útoky a kyberšikanou. Nereagovat, blokovat, upozornit, ukládat důkazy

Pandemie připoutala k počítačům nebo tabletům nás i naše školou povinné děti. Právě těm však hrozí v kyberprostoru největší nebezpečí. Obávat se mohou nejen vydírání nebo šikany, ale třeba také sexuálního obtěžování.

Ahoj, jsem Maruška, možná si mě nepamatuješ, ale chodím ve škole do vedlejší třídy. Dnes na obědě jsem zaslechla, jak říkáš super vtip. Nebudeme kámošky, když máš taky Facebook? U nás ve třídě ho moc dětí nemá…

Takto neškodně může začít v budoucnu velmi závadná konverzace. Zkuste si jen za profil Marušky dosadit poloplešatého páprdu s bříškem, který tuto zprávu společně s žádostí o přátelství rozeslal třeba tisícovce malých holčiček na prvním stupni základní školy. Ty sice povětšinou sociální sítě, jako je Facebook, ještě oficiálně používat nemůžou, ale realita je jiná.

Přátelstvím to nekončí

Pokud pak některá dívka žádost o přátelství přijme, útočník se zprvu bude snažit získat její důvěru. Začne tvrdit, že obdivuje stejného sportovce nebo zpěváka, jehož třeba oběť často komentuje na své facebookové zdi. Profilovou fotografii taky neřeší, volné databanky jsou plné obrázků mladých slečen a děti si je většinou nijak neprověřují.

Časem pak útočník začne s dítětem řešit sexuální témata. „Překvapilo mě, že první fotky s explicitním obsahem mnohdy děti posílají ochotně a bez zábran. Naivně si myslí, že opravdu jednají se svými vrstevníky a nic jim nehrozí. Pachatelé také své budoucí oběti nabídnou na výměnu svoje fotografie, které jsou samozřejmě rovněž ukradené. Po první výměně pak nátlak stupňují a chtějí po dětech další intimní materiály pod pohrůžkou, že už obdržené fotky zveřejní nebo pošlou spolužákům či rodičům,“ popisuje nechutné praktiky státní zástupce Marek Vagai, který se věnuje zločinům v kyberprostoru.

2fb229df-a0d7-48b8-a741-ccc8dc8e9e79

Podle něj jsou tímto druhem kriminality nejvíce ohrožené děti ve věku mezi dvanácti a patnácti lety, ze své praxe ale už zná případy, kdy útočník cílil i na osmileté žačky. Jen v Jihomoravském kraji, kde Vagai působí, řeší orgány činné v trestním řízení desítky podobných případů ročně. V celé republice jde o stovky případů.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: Zrada! Obézní lidé mohou cvičením ještě přibrat. Nová kila naberou během odpočinku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,