Bezpečnost | Soubor | Pevné disky

Jak obnovit smazané fotky a dokumenty? Vybrali jsme nejlepší programy zdarma

  • Smazali jste soubory a vysypali je z Koše? Nic není ztraceno!
  • Našli jsme sedm nástrojů pro obnovení smazaných dat.
  • Všechny jsou alespoň omezeně zdarma

Ruce mohou být rychlejší než myšlenky a při troše neopatrnosti můžete přijít soubory. Na počítači bývá obnova vcelku jednoduchá – obvykle je možné „vytáhnout“ soubory z Koše. Jindy musí přijít ke slovu nástroje silnějšího kalibru...

Recuva

Bezplatný nástroj Recuva spadá pod značku Piriform, kterou před několika lety koupil Avast. Instalaci je tedy vhodné věnovat náležitou pozornost, aby se kromě aplikace samotné nenainstaloval třeba antivirový program nebo webový prohlížeč, jak je tomu například u CCleaneru. U Recuvy se to sice zatím neděje, nicméně ostražitost je na místě.

Recuva 
Recuva

V případě Recuvy je velmi příjemné, že i v bezplatné verzi nabízí pokročilou obnovu souborů. V placené variantě Pro získáte navíc vlastně jen podporu virtuálních disků a automatické aktualizace, bez čehož se většinou obejdete.

Nástroj nabízí dva režimy: jednodušší s průvodcem, jež vás nechá určit, jaký typ dat potřebujete obnovit a ze kterého místa, a pokročilejší, v němž si vše potřebné „naklikáte“ sami. Výsledkem bude seznam všech nalezených souborů s barevnou indikací jejich stavu (výborný/špatný/neobnovitelný).

Aplikace Recuva je k dispozici jako freeware pro Windows. Kromě obnovy souborů si poradí také se záchranou smazaných e-mailů v aplikacích Thunderbird, Outlook, Outlook Express a Windows Mail.

Diskuze (9) Další článek: PineNote nás zkusí přesvědčit, že potřebujeme tablet s e-inkem a extrémní výdrží

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,