Jak obelstít Facebook, aby ukazoval to, co opravdu chcete

Známe postup, jak přinutit Facebook k tomu, aby zobrazoval všechny příspěvky přátel a stránek, které sledujete.

Facebook se snaží být inteligentní. Místo toho, aby zobrazil chronologicky všechny příspěvky vašich přátel a stránek, vybírá z nich jen některé. A zobrazuje je v pořadí, jaké sám chce. Přátele sice Facebook filtruje trochu méně, ale od stránek se k vám po poslední prosincové změně dostanou třeba jen procenta příspěvků. 

Existuje ale cesta, jak se dostat ke všem příspěvkům lidí a stránek, které sledujete. Jmenuje se Seznamy zájmů.

985236985
Vypadá to skoro jako hlavní strana Facebooku, ale je to můj seznam zájmů, kde mám všechny své přátele a stránky, které sleduji

Dejte si všechny do seznamu

Hlavním smyslem seznamů zájmů je možnost uspořádat si přátele a stránky podle nějakého klíče. Třeba jen spolužáky, sledované hudební skupiny, stránky zpravodajských webů apod. Seznamy navíc mohou být veřejné, takže se můžete přihlásit k už hotovým seznamům, nebo své vlastní sdílet dál.

Důležité ale je, že Facebook u seznamů zatím nedělá žádné vylomeniny. Ukazuje v nich pěkně všechny příspěvky přátel i stránek, seřazené logicky od nejnovějších. Navíc bez reklamních příspěvků.

Už nějakou dobu mám proto v prohlížeči nastavenou klávesovou zkratku F na adresu seznamu zájmů. V něm mám všechny své přátele a stránky, od kterých chci číst příspěvky.

Jak vytvořit takový seznam

Přejděte na stránku Zájmy a stiskněte tlačítko Vytvořit seznam. Nyní postupně zaklikejte všechny stránky, přátele a lidi, které sledujete. V dalším kroku si seznam nějak nazvěte a pravděpodobně mu budete chtít přiřadit, že ho smíte zobrazit pouze vy.

949996521
Tohle je seznam zájmů, tlačítkem mohu vytvořit nový
294914751 
Zaklikám stránky, přátele a lidi, které sleduji
356224487 
Seznam si pojmenuji a nastavím, abych byl soukromý

Je hotovo. Facebook vám seznam rovnou ukáže a jeho adresu si můžete uložit do záložek.

Přehled všech seznamů najdete v levém sloupci v sekci Zájmy (možná tam budete muset klepnout na Další). Přes ikonu tužky, která se objeví u vybrané položky, lze pak seznam přesunout úplně nahoru do seznamu Oblíbené.

531064549 
Přes ikonu s tužkou můžete seznam přesunout nahoru, aby byl víc vidět

Doporučuji ale ještě nastavit, jaké typy příspěvků se budou v seznamu zobrazovat. K tomu se ze seznamu dostanete tlačítkem Spravovat seznam, kde zvolte řádek Vybrat typy aktualizací. Osvědčilo se mi nechat aktivní pouze položky Aktualizace stavů a Fotky. Tak se mi do proudu novinek nepletou nesmysly typu, že se někomu líbí nějaká stránka.

982311257
Osvědčilo se mi toto nastavení typů příspěvků, které se mají zobrazovat

Jen když sledujete někoho, kdo posílá na Facebook své příspěvky z Twitteru nebo jiných služeb mimo Facebook, musíte ještě vybrat možnost Další aktivita.

Akorát nemohu slíbit, že si Facebook časem nevšimne, jak se mu lidé přes seznamy snaží vyhnout jeho inteligenci.

Diskuze (58) Další článek: Číňané vyvinuli vlastní mobilní operační systém, chtějí vytlačit Google

Témata článku: , , , , , , , ,