A kde máte odkaz na www stránku s tou studií? Google něco nachází když hledám "6000 study GMO"
Např. tzv. jalová složka energie (v energetice celkem seriózní jev) se neprojevuje žádným měřitelným účinkem, ale ztráty způsobuje, neboť snižuje účiník, což vyžaduje kompenzaci. Nelze ji měřit, lze ji pouze spočítat jako relativní rozdíl mezi všemi měřitelnými veličinami. Jde v zásadě o stav mimo rezonanci.Lze předpokládat, že genom se rozvíjí na základě entropických pravidel rovnoměrného rozložení a že je tedy uspořádán do určité strukturální rovnováhy, která může být narušena umělou implantací modifikovaných sekvencí. Jsou-li výsledky založeny na měřitelných veličinách, pak stále existují veličiny neměřitelné, které mohou snadno unikat pozornosti, pokud neprovedeme skutečně komplexní analýzu, což je v biologické a biochemické oblasti, jejíž součástí je psyché, která je rovněž neměřitelná, poněkud složitý problém.Pokud chtějí lidé svěřovat s klidným srdcem svou důvěru v neznámé vědce a jejich fantastické měřící přístroje, nelze jim v tom bránit; někteří už možná ani nemají jinou možnost. Pokud říká nějaký pán, kterého jsem nikdy neviděl, že tento koktejl je neškodný, pak to rozhodně musí být pravda! 🙂Ptáci raději umírají hlady, než by jedli GMO, asi k tomu mají své důvody. Proč by příkladně nemohla strukturální disharmonie v genetické informaci kukuřičné bílkoviny narušit dejme tomu sodně-draselný proces našeho vnímání tak, abychom se začali chovat jako rozladění, vystresovaní, otupělí, zakomplexovaní, nepřejícní, rasističtí či namyšlení burani? Ale třeba jsme takoví od nátury.( .. a už ho tu máme, toho pitomce, který si zase něco našel! 😀)
Vědecké důkazy o neškodnosti je bohužel čím dál obtížnější brát vážně. Stále přibývají různé podvodné studie, podvodné výzkumy, financované lidmi, kteří mají finanční zájem na jejich výsledcích. Klesá tím ochota lidí, důvěřovat vědeckým studiím a vědě vůbec. Tím spíš v situacích, kdy je finanční podjatost velkých zájmových skupin tak zjevná, jako v případě gmo potravin.Ačkoli konkrétně ta gmo kukuřice je tu s námi už dost dlouho a vytrvale falšovat údaje o její eventuální škodlivosti by asi bylo nereálné, přesto je v této oblasti takové množství účelových dezinformací, že asi bude obtížné závěry nějaké konkrétní studie prostě přijmout.
Úplně stejným pohledem lze nahlížet na vědecké důkazy o škodlivosti. A teď babo raď, jak z toho ven. Vždycky se najde skupina konspirátorů, kteří nevěří ničemu a nikomu, možná tak sériovým mailům. 😀
Tohle tvrzení by bylo validní, kdyby byly GMO společnosti jediným hráčem na trhu. Lobby a obrovský balík peněz co se točí kolem „organic“ produktů je taky solidní, třeba nedávná účelové dezinformace, použití dětí v klamavé reklamě a následně banování kritiků ze strany Stonyfieldu byla hodně nechutná. https://www.forbes.com/sites/kavinsenapathy/2018... ... Můžeme se tady dohadovat o neetičnosti Monsanta, rozhodně to nejsou žádní andílci, ale jejich produkty jsou sledovány dost bedlivě. Zároveň nevěřím, že by si nějakou nezávislou studii nenechala zaplatit „organic“ konkurence. To že nic takového nemají a schylují se akorát k FUDům o něčem svědčí :)
To je dobrá úvaha.Přesto se obávám, že pravda (nejen ta o gmo) se ztrácí v obousměrném klamavém "rámusu", kdy je cílem obou stran nikoli najít fakta, ale očernit protivníka.Různým lobbistům obou stran totiž spíš vyjdou peníze na klamavou kampaň, než na pečlivé sbírání pravdivých závěrů. Existuje-li nějaká škodlivost gmo nebo jiných produktů Monsanta, nebude ji asi snadné najít prvoplánově, jako přímý důsledek otrav po požití, to už bychom nejspíš věděli. Ale chtělo by to poctivé sledování dlouhodobých účinků a celého životního cyklu těch produktů v ekosystému. A to je trochu nudné pro aktivisty, chce to příliš poctivé práce a navíc se dopředu neví, komu výsledek pomůže a kdo by ho tedy chtěl zaplatit. Takže kdo by se s tím doopravdy dělal?Jestli se to přece jen povedlo aspoň u té gmo kukuřice takhle poctivě udělat, bylo by to fajn. Otázka bohužel stále je, zda tomu můžeme věřit.
Vědci z vyspělých zemí se snaží vyvinout metody, aby se zvýšila produkce potravin a nakrmily se hladové černé krky, aby se mohli rozmnožovat ještě rychleji. Bravo.
Je vidět,že jste neviděli hrůzu GMO v Brazílií,Argentině ap.,Moscanto-americká firma,dodává osivo,veškeré hnojivo a pesticidy,takový hnus jsem ještě neviděl!Dokument-2h na TVP2,TO SVINSVO SE TU NESMÍ DOSTAT,firma by ráda ovládla obchod s osivem,hnojivem a pesticidy celosvětově,zde souhlasím vyjímečně se zelenou mafií a ekologickou mafií!
Jenže kdyby se to těm jihoamerickým zemědělcům nevyplácelo, tak by to nekupovali. Jak prosté, milý Watsone.
Viděl a nějak tragické mě to nepřipadalo. Mnohem tragičtější je pohled na naše řepková, krásně žlutá, pole. Jen někde hnojená mrvou, ale většinou umělými hnojivy a samozřejmě také stříkaná pesticidy.
Pokud věříte firmě Monsanto, že její řešení je lepší, je to věc vaší osobní víry.Solidně to prokázat, by vyžadovalo vyloučit z toho procesu jak vaši víru, tak finanční zájmy skupin jako je Monsanto apod.Navíc jsou tu dvě odlišné věci - otázka neškodnosti gmo a otázka neškodnosti jeho praktických aplikací konkrétních firem (Monsanto)
Váš argument není validní jako argument proti GMO obecně, ale proti praktikám Monsanta a jejich konkrétním GMO produktům. Rozlišujte to prosím.
obávam sa, že vzhľadom na podiel Monsanta na trhu je priame prepojenie medzi každou informáciou o GMO a Monsantom
Bohužel to ale je argument proti validitě jakékoli studie podporující gmo. Ukazuje totiž na existenci neeticky jednající zájmové skupiny, která profituje z gmo a proto je motivována falšovat studie gmo schvalující.
Vzhledem k tomu, že tady podle kodexu nemohou být linky, tak alespoň něco ocituji: Studie kanadské University of Sherbrooke Hospital Center v Quebecu, publikovaná v časopise Reproductive Toxicology potvrzuje, že toxiny z GMO se dostávají do krevního oběhu člověka.To je v rozporu s teorií, že transgenní materiál se při trávení rozloží a vyloučí. Toxiny zůstávají v krvi nepřetržitě a také vstupují do krevního oběhu kojenců přes pupeční šňůru. Hrozba GMO toxinů u matek a nenarozených dětí je zdůrazněna v nedávných studiích.Výsledky studie, jsou uvedeny ve filmovém dokumentu Genetic rulety od Jeffrey Smitha, vyrátily tvrzení biotechnologický průmysl, GM toxiny jsou vyloučeny metabolismem těhotných žen.GMO toxiny narušují reprodukční schopnost a vývoj mozku. Podle britské organizace GM-Free Cymru výše zmíněný protein Bt v geneticky modifikovaných potravinách odolává i intenzivním procesům zpracování v potravinářském průmyslu a tím se dostává do organismu spotřebitele. Lidské trávicí procesy nejsou schopny rozkládat tento jed.
Co je to "GMO toxin"? Vite vubec, jaky je princip geneticke upravy?
Samozřejmě, že to netuší.
A kam si myslíte, že bude západ ty modifikované potraviny vyvážet? :-/
Všude, kde to někdo koupí
V tomto ohledu jsou výsledky jasné – geneticky modifikovaná kukuřice představuje obrovské riziko, protože negativní vliv změněných genů se neprojeví ihned, ale třeba za několik let. Zasahovat do genetického kódu může být velmi zničující. Ti co geneticky modifikovanou kukuřici vyrobili ji sami nejí. Proč asi? Až čas ale ukáže, zda jejich optimismus není příliš přehnaný a nezemřou mezitím tisíce lidí. Je to stejné jako když nás jeden minulý ministr přesvědčoval, že je Tamiflu proti ptačí chřipce neškodné a že si ho nechá píchnout v televizním přenosu. Pak se předposral a neudělal to.
Názor byl 3× upraven, naposled 21. 2. 2018 18:03
> V tomto ohledu jsou výsledky jasné – geneticky modifikovaná kukuřice představuje obrovské riziko, protože negativní vliv změněných genů se neprojeví ihned, ale třeba za několik let.[citation needed]> Ti co geneticky modifikovanou kukuřici vyrobili ji sami nejí. [citation needed]
Jinak ty studie zmíněné v článku nejsou ze včerejška. Jsou to studia staré až 21 let. Takže, kolik je těch „několik let“ co je třeba?
Ještě horší z hlediska naší země je soja, která se k nám převážně dováží a převážně je modifikovaná, aby snášela roundup.. Vegani se bohužel díky tomu moc zdravě nestravují..
Dvořáku, sice se tváříš jako suverén a všeználek, ale větší pitomost jsem ještě nečetl. Musíš poněkud zrevidovat své vědomosti o Tamiflu. Chtěl bych vidět ministra, který by si to nechal píchnout. Milej zlatej, i slaboduchý člověk ví, že to není vakcína, ale prášek (antivirotikum) a bere se perorálně. ( prostě se žere ), Takže i pro ostatní tvé názory mám jen shovívavý úsměv.😝 A příště nelži.
To že se to píchá byla tajenka pro hlupáky a jak vidím, tak ses chytnul Blahopřeji. Ale vlastní názor samozřejmě ve své hlavě nemáš, proto příště nereaguj ty "doctor"
Problém není v tom, že ta kukuřice je díky genetické manipulaci nějak škodlivá, problém je v tom, že se provádí hlavně za účelem, aby v ní mohl být použit herbicid roundup a ten už v rostlinách zanechává rezidua.. Taky může být problém, že takto zmutovaná rostlina "cvičená" celé věky na různorodé podmínky může za určité nepříznivé situace zkolabovat. To jsou rizika..
Herbicidy (a pesticidy) se používají i v plodinách které nejsou geneticky upravené, dokonce jich může být potřeba víc. Ani „Organické farmy“ nejsou výjimka, spíš naopak. https://blogs.scientificamerican.com/science-sushi/httpblogssc... ... Je nějaký zdroj ke škodlivosti zrovna Roundupu? Protože všechny studie které znám se shodují že je mizivá (pokud vím, byla tam jen teoretická možnost zvýšené šance rakoviny při vystavení se opravdu velkým množstvím glyfosfátu, kterých člověk co to nepije místo vody nedosáhne)
Tak EU už ho chtěla zakázat, akorát že lobby je silnější.. Jinak mně Roundap nevadí, tak jak se používá u nás, ale postřik přímo na kukuřici je už tak nějak za hranou, ale je jasné, že ani ostatní pesticidy nejsou zrovna zdravé.. Ono nejde tak ani o dospělé, ale o děti.. A že se jich rodí něčím poškozených čím dál víc, o tom žádná..Ale největší hrozbu vidím v tom, že za určitých extrémních podmínek a počasí je čím dál více extrémní, muže dojít k k prudkému snížení výnosů..
Ty zákazy bych moc vážně nebrala, často jsou tvořené na základě nátlaku neodborné veřejnosti na volené zastupitele.Pokud jde o škodlivost Roundupu, ten byl právě kvůli tomuhle testován dost zevrubně. Co je podle mě pro děti důležitější je označení polí která jsou čerstvě stříkaná čímkoliv.O problému s náchylností nevím, ale už z principu bude úplně stejný u GMO i u přirozeně přešlechtěných plodin co se pěstují normálně.
Rostliny, které se vyvíjeli tisíce let za nejrůznějších dob jsou lépe připravené na extrémy počasí, jako rostliny do kterých se vpraví gen z úplně cizího organizmu. Třeba do soji vpravili gen kmenu bakterie, která se díky dlouhodobým postřikům glykofosfátem stala vůči němu rezistentní..
Takže je ta rostlina ještě rezistentnější než byla předtím. Fajn, ne? :)Pokud by se nějak radikálně změnilo klima, GMO budeme potřebovat mnohem víc než kdy předtím.
No když si z toho děláte srandu nemá cenu diskutovat. Jen zopakuji, že je odolnější vůči glyfosátu, ne proti změně klimatu.
Glyfosát se rozkládá na látky, které jsou velmi rakovinotvorné. Což je parádní přípravek, protože pod zaplacené studie je snadnější se podepsat, jak glyfosát v malých dávkách neškodí a jak se rychle rozloží.
Rostliny i živočichové si po celé stovky miliónů let poradili sami. Mutace vznikaly jako reakce na vnější i vnitřní vlivy, ty úspěšné zůstaly v organismu zakódovány, neúspěšné zhynuly spolu s ním (geny se nepředaly na potomstvo). Člověk si příliš zahrává, není schopen ani u jednoduchých rostlin či živočichů pochopit všechny souvislosti v genomu, jakou návaznost budou mít změny, které ve svém bláhovém nadšení provede. Přečíst DNA neznamená jí rozumět.> Místo těchto modifikací bych volil dvě jiné cesty.1. Omezení populace lidí na Zemi (stejně k tomu jednou musí dojít, a buď to udělá sám člověk, nebo se postará příroda - méně "humánní" řešení).2. Snažil bych se chránit planetu a co nejméně využívat její zdroj. Musí skutečně každý člověk mít smart (či jiné "chytré" věci), opravdu potřebujeme dovážet potraviny z druhého konce světa, další si doplní každý, byl by to dlouhý seznam.
1. K náhodným mutacím dochází již miliony let. Tyto mutace se vůbec nesnaží nějak "pochopit" své důsledky nebo porozumět genomu. V tomto skutečně není takový rozdíl, až na to že GMO na rozdíl od náhodných mutací podléhají přísné kontrole.2. Ono se to z bezpečí a pohodlí prvního světa pěkně radí... Jen si musíte dát pozor aby jednou nepřišli i k vám domů...
Nahodne mutace v podstate taky podlehaji "kontrole". Rika se ji prirodni vyber.Ty nevhodne nebyvaji zivota nebo alespon rozmnozovani schopne...
Jenže přírodním výběrem může projít to, co škodí nebo má jinak nevhodné vlastnosti. Nemluvě o invazivních druzích, které se někde usadí a likvidují původní druhy.
Porad se na ekosystem divate jako na neco moudreho, co je nutno udrzovat v rovnovaze. Ale evoluce je slepa a rovnovahy je dosazeno vzdy az PO, nikoli PRED. Nekteri tvrdi, ze i devastujici vliv cloveka je soucasti tohoto a nakonec to nejak dopadne. To je sice arogantni pristup, ale take ma svou logiku. Clovek neni schopen zbavit planetu zivota zcela a bezezbytku.
Náhodné mutace vznikající při šlechtění přírodnímu výběru nepodléhají. Navíc je to irelevantní, kontrola přírodním výběrem nijak negarantuje že je mutace dobrá pro člověka. Pro některé plodiny může být v rámci přírodního výběru výhodné, když začnou být jedovaté…
No a otazka za 100 bodov, je GMO kukurica schopna rozmnozovania?
A proč by potom měly být genetické manipulace nebezpečnější než náhodné mutace?
Protože ty úmyslné mohou ekoteroristi zakázat a proto je prohlašují za nebezpečné. Ekoteristům nejde o nějaké blaho, oni nenávidí společnost a snaží se jí překážet kde jen mohou a tím si uspokojují své ego. Nějaká skutečná bezpečnost, nebo nebezpečnost, tady nehraje roli.
Naučme se využívat odpad a to včetně odpadní energie a pak může mít každý smart věci. V tom problém netkví. Problém tkví mamonu a touze mít víc než soused, touze po moci a mít nadvládu. Ale to k jiné diskuzi. Zde se bavíme o potravinách.Pokud máme uživit populaci, je nutné využívat genetiku a chemii ve svůj prospěch. Chemii už používáme v hojné míře a to především konzervanty a dochucovadla. Samozřejmě že nám škodí. Ale otázka je, zemřít hlady ve 20/30 nebo přežít a zemřít na rakovinu v 50/60? Je dobře, že je vyvíjen tlak na bezeškodnost této chemie. Díky tomu se nám průměrný věk zvyšuje a kdoví, třeba jednou budeme nesmrtelní ;) Ale v této době je to hlavně o přežití.
Buďte v klidu. Obilí i kukuřice se vyšlechtilo z divokých variant původních druhů. Tímto umělým šlechtěním se vždy ztrácí jistá genetická informace, která danou plodinu, ale i živočicha činní náchylným na něco. Děje se to jen proto, že člověk při šlechtění upřednostní konkrétní vlastnost, která vytěsní jinou. Krásně je to třeba vidět na přešlechtěném psovi vs. obyčejný ořech. Genetické šlechtění je jen další level toho, co člověk provozuje už řadu let.Problém nastane až v okamžiku, kdy tzv. divoké druhy vyhynou a nebude se kam vrátit. Od toho máme zakonzervované sklady semen. Lidi, kteří to dělají nejsou žádní blbci a rizika si velmi dobře uvědomují.
Tak tohle není jasné jen takovým těm "hipíkům" kteří na jednu stranu volají po nasycení hladových ale na druhou se staví proti modifikaci která zvyšuje odolnost a výtěžnost = ve výsledku snižuje cenu. Naštěstí se na jejich slova dá stále méně, kdyby všichni měli jíst to jejich ultrabio tak máme hladových o dva řády více.
Vědci to sice považují za uzavřenou záležitost, protože mají v ruce důkazy o neškodnosti. Bohužel se to nikdy neuzavře, protože se vždy najde nějaký pitomec, který vymyslí nějako nesmyslnou teorii o škodlivosti GMO.
reálně, tahle studie se vztahuje pouze na ty GMO organismi kterých se týká. Pokud se od zítra oběví nová varianta, studie se jí logicky nemůže týkat. Konkrétní GMO může být škodlivé jako může být škodlivá náhodná mutace v ne GMO. Během testů před uvedením na trh se něco přehlédne a problém je tu, generalizovat se tedy nevyplácí, stejně jako fanatická víra že lidi jsou neomilní.
Jo, máš pravdu. Je to vidět. :-/
Doporucoval bych se dovzdelat v zakladech cestiny a az pote se venovat napr. genetice.
Hm, já to čtu jinak. Nepodařilo se prokázat škodlivost. Což je opravdu něco jiného, než že se podařilo dokázat neškodnost. A ne, neslovíčkařím. (základy statistiky a pravděpodobnosti, konkrétně testování hypotéz)
Jenže ono je to trochu jinak. Z principu lze na 100% dokázat, existenci. Dokázat na 100% neexistenci je prakticky i teoreticky nemožné. Neexistenci můžeme určit jen s pravděpodobností limitně se blížící 100%. 1) Na Marsu žijí velcí růžoví sloni. 2) Na Marsu nežijí velcí růžoví sloni. Je to jen o tom, jak je položena otázka na jeden a ten samý problém. V každém případě NASA s existencí slonů na Marsu na 99,9999999...% nepočítá.
Ano, NASA nepočítá s existencí růžových slonů. Zato ale mnoho lidí počítá s možností, že vrtáním se v genetice se něco pojebe.Dělají to jednak na základě úvahy, že jde o věc složitou a nedostatečně poznanou. A druhak na základě zkušenosti, že jde-li nějakou věc zpeněžit, vždy se najdou lidé ochotní na ní vydělávat, bez ohledu na rizika.
Myslíte, že cesta na Mars a jeho průzkum je jednodušší než genetika? Neřekl bych.
Osobně bych řekl, že to jednodušší je 🙂. Otázka složitosti je ale naneštěstí v praxi až druhotná.Rozhoduje bohužel to, že hrabat se v genech je výnosnější a proto se to dělá, zato let na Mars na sebe nevydělá a tak se neletí.
Tak určitě, počkáme ještě pár desítek let a teprve pak budem možná moudřejší.
Vyzařuje negativní vibrace.
Mělo by být triviální, prokázat tuto věc: máme zde asi na mysli fyzikálně neměřitelné "bioenergetické" vyzařování. Stačil by tedy jednoduchý experiment - předložit lidem, kteří na toto vyzařování věří, vzorky gmo a normální kukuřice a nechat je rozpoznat rozdíl.
Tak to uz ale bylo provedeno a hnusak zna vysledky, prece by zbuhdarma neplacal...
Potvrďte prosím přezdívku, kterou jsme náhodně vygenerovali, nebo si zvolte jinou. Zajistí, že váš profil bude unikátní.
Tato přezdívka je už obsazená, zvolte prosím jinou.