Jak nainstalovat Windows 10: návod krok za krokem

Máte obavy z upgradu na Windows 10? Ukážeme vám, co vás čeká a na co si dát při instalaci nového systému pozor. A také zjistíte, proč je lepší zvolit instalaci tzv. čistou.
Kapitoly článku

Pokud máte ve svém počítači Windows 7 nebo Windows 8.1, máte od minulého týdne možnost zdarma přejít na Windows 10. Pokud tuto možnost odkládáte z obavy, že se jedná o složitý proces, od kterého nevíte, co čekat, máme pro vás přehledný návod, jak jím projít. Zároveň se dozvíte, na co si dát při instalaci pozor a proč je vhodné nezůstávat jen u upgradu.

Videonávod - obnova systému Windows 10:

Videonávod - čistá instalace systému Windows 10:

Jak se připravit na upgrade

246410344
Teoreticky počítač nemusíte na upgrade na Windows 10 nijak zvlášť připravovat. Zda je váš počítač připraven si můžete zkontrolovat v informačním okně o rezervaci systému.
506019679
Dojde ke kontrole kompatibility hardwaru, ale také nainstalovaných programů. Upgrade zachová všechny vaše soubory i programy. Vše by mělo být funkční jako u předchozí verze systému. V redakci jsme upgradovali už asi desítku počítačů a v žádném případě nedošlo ke ztrátě dat, přesto doporučujeme preventivně provést zálohu na externí disk nebo do cloudu.

Před upgradem zálohujte svá data na externí disk nebo do cloudu

Aktualizace na Windows 10 standardní cestou

01.png
Za předpokladu, že jste si zarezervovali upgrade na Windows 10, toto informační okno už znáte. Zobrazí se po kliknutí na logo Windows v oznamovací oblasti.
02.jpg
Jakmile je upgrade připraven k instalaci, hned se vám nabídne jeho instalace.
03.jpg
Upgrade je distribuován jako aktualizace přes Windows Update. Pokud vám tato „trochu větší“ aktualizace ještě nedorazila, můžete tomu pomoci ruční kontrolou aktualizací.
04.jpg
Jakmile upgrade spustíte, spustí se průvodce úvodní fází.
05.jpg
Úvodní fáze jen překontroluje připravenost systému. Chvíli to trvá, ale můžete u toho normálně pracovat.
06.jpg
Když je vše připraveno, můžete se do toho pustit anebo upgrade nechat na později.
Když nemáte rezervováno, aneb vynucené spuštění
548961510
Microsoft připravil nástroj, kterým můžete upgrade na Windows 10 spustit sami. Stačí jej stáhnout a spustit. Hned v prvním kroku si veberete, zda nástroj chcete využít k vytvoření bootovacího média se systémem Windows 10 anebo chcete přímo upgradovat.
719138027
Zvolíte-li upgrade, začne stahování systému a po chvilce čekání a odsouhlasení licenčních podmínek se ocitnete před samotným spuštěním instalace upgradu.
6352634
Jedna odlišnost při tomto ručním spuštění upgradu oproti automatickému spuštění přes Windows Update přece jen je. Máte na výběr, která ze svých dat chcete zachovat.
122420
Můžete zachovat programy i svoje data, případně jen soubory v osobní složce nebo nic.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,