Mobilní aplikace | Mobilní telefon | Webkamera

Jak nahradit webkameru: jde to telefonem, zadarmo a s lepším obrazem

  • Koronavirus donutil mnohé zaměstnance pracovat z domova
  • V souvislosti s tím vzrostla poptávka po webových kamerách
  • Webkameru ale nemusíte kupovat – stačí mobil a aplikace!

V souvislosti s epidemií nového koronaviru přešla řada zaměstnanců na práci z domova. Mnozí potřebují k firemní či školní práci webkameru připojenou k počítači, což se odrazilo zvýšením poptávky, kterou výrobci jen obtížně uspokojují. Webové kamery se v poslední době staly nedostatkovým zbožím.

Webkameru však nutně nemusíte shánět a kupovat – její roli snadno, a především zadarmo nahradí chytrý telefon. Současné modely navíc nabízejí kvalitu fotoaparátů, která zpravidla předčí kvalitu obrazu většiny spotřebitelských webkamer. Představíme vám čtyři možná řešení pro zařízení s Androidem a iOS, použitelná na počítačích s operačními systémy Windows, macOS i Linux.

DroidCam Wireless Webcam

Aplikace DroidCam Wireless Webcam promění váš chytrý telefon na bezdrátovou kameru, se kterou budete moci komunikovat přes Skype, Zoom, Microsoft Teams a další platformy. K jejím výhodám patří především to, že je k dispozici úplně zadarmo a nevkládá do obrazu žádný vodoznak.

Ke spojení kamery s počítačem lze použít buď bezdrátovou síť, nebo USB – řešení s kabelem je však složitější z hlediska úvodního nastavení. Aplikace v mobilu komunikuje s počítačem prostřednictvím klientské aplikace, kterou je nutné na PC nainstalovat. Podporovány jsou operační systémy Windows a Linux.

DroidCam Wireless Webcam 
DroidCam Wireless Webcam

Celý proces začíná stažením a instalací aplikace DroidCam Wireless Webcam na mobilní telefon. Podporována jsou zařízení s Androidem 5.0 a vyšším, přičemž instalační balíček je velký jen 3,4 MB. Následně je nutné na počítač stáhnout a nainstalovat klientský program.

Instalátor se postará o přidání ovladačů, přičemž kamera bude v komunikačních aplikacích dostupná jako zařízení označené DroidCam. Pokud chcete webkameru používat přes Wi-Fi, spusťte na telefonu aplikaci DroidCam, povolte jí přístup k fotoaparátu a mikrofonu a poznamenejte si její IP adresu, kterou uvidíte na obrazovce.

DroidCam Client 
DroidCam Client

Na počítači pak spusťte přes Start-DroidCam program DroidCam Client a zadejte IP adresu mobilního telefonu. Pomocí přepínačů můžete zvolit, zda si přejete přenášet obraz, zvuk, nebo obojí a tlačítkem Start kameru aktivujete (tlačítkem Stop ji lze následně vypnout). V komunikačních aplikacích pak stačí vybrat jako zdroj obrazu a zvuku zařízení DroidCam.

V okně desktopové aplikace si můžete všimnout sady tlačítek, která jsou neaktivní. Jedná se o funkce přiblížení/oddálení obrazu, úpravu jasu, zrcadlení, automatické ostření či pořízení snímku. Ty jsou však dostupné jen tehdy, pořídíte-li si placenou verzi mobilní aplikace DroidCamX Wireless Webcam Pro za 130 korun.

Diskuze (17) Další článek: Český internet po měsíci karantény: Všechno běží a klíčoví hráči jsou připravení na mnohem větší katastrofu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,