Jak na to: kompletní web zdarma od Googlu

Zaplatíme si jenom doménu a pak už budeme využívat výhradně zdarma dostupných služeb Googlu. Cílem je vlastní blog, magazín, osobní stránka či atraktivní webová galerie. Se vším všudy.
Kapitoly článku

Kdo má chuť založit si vlastní webovou stránku informačního charakteru, má dnes několik možností. Ti s profesionálními ambicemi si zaplatí za adekvátní služby, velmi kvalitních výsledků však můžete dosáhnout i s minimálními náklady, třeba jen se dvěma stovkami za doménu.

Pro nejméně náročné existují zdarma dostupné služby, které dávají omezený prostor a na vaší stránce zobrazují reklamy či minimálně propagaci sebe sama. Pokročilejší variantou je pořídit si hosting a zprovoznit na něm některý z oblíbených publikačních nástrojů, jako je WordPress, Drupal či třeba Joomla.

Je tu ale i cesta kompromisu, na které získáte web na vlastní doméně, bez reklam, s vlastním designem, rozšiřitelným gigabajtovým prostorem, pokročilou e-mailovou službou, diskuzním fórem, galerií… To vše bez starostí o aktualizace a ladění publikačního systému a zcela zdarma. Chce to jen poskládat všechno to, co vám Google nabízí. Dnes si ukážeme jak a prozradíme tipy, které řeší některé důležité maličkosti.

Vlastní doména je základ

Pořídit si dnes doménu je naprosto triviální záležitost. Kdo by snad nevěděl jak na to, nechť si vybere libovolného registrátora, na stránce vyhledá nákup domény, zadá požadované jméno a koncovku domény a po zadání kontaktních údajů odešle platbu. Budou to nějaké dvě stovky. Pro potvrzení registrace získáte přístup k administraci domény.

K doméně se zpravidla nabízí i hosting, ale dnes si ukážeme, jak provozovat web a e-mail na vlastní doméně i bez hostingu, pouze za pomoci bezplatných služeb Googlu. Při výběru domény tak budete pravděpodobně nejvíce řešit problém jejího obsazení – veškerá obecně atraktivní jména jsou pochopitelně rozebrána.

Blogger: nejen na blogování

Pro tvorbu webu nabízí Google službu Blogger, která ale nemusí sloužit jenom blogerům. Umožňuje vytvořit web magazínového charakteru (průběžně vydávané články), nebo nově také web s několika statickými stránkami. Pro registraci stačí účet Googlu a méně nároční si vystačí s adresou pod doménou blogspot.com a některou z předdefinovaných šablon. My ale ne.

Blogger 1.png
Administrace Bloggeru - nastavení vlastní domény

Nejprve přiřadíme webu vlastní doménu. V nastavení blogu přejděte na záložku Publikování, kde do adekvátního pole zadejte název své domény včetně „www“. Následně musíte projít ověřením, že doménu skutečně vlastníte – otevřete proto administraci u svého registrátora domény a v konfiguraci DNS záznamů zadejte nový záznam typu CNAME s hodnotou ghs.google.com.

Když už budete v administraci domény, rovnou zde vyřešíme možnost přístupu k webu bez nutnosti zadávání „www“ před názvem domény. Zadejte proto tyto čtyři záznamy typu A:

*.jmenodomeny.cz A 216.239.32.21
*.jmenodomeny.cz A 216.239.34.21
*.jmenodomeny.cz A 216.239.36.21
*.jmenodomeny.cz A 216.239.38.21

Administrace a způsob zápisu DNS záznamů se u každého registrátora liší, v případě nejasností koukněte do nápovědy, případně kontaktujte podporu. Zde se můžete podívat na jeden konkrétní příklad zadání:

Domena.jpg
Ukázka nastavení domény pro blog na vlastní doméně s Bloggerem

Při změně DNS záznamů vždy pamatujte na to, že se změny neprojeví hned. Zpravidla stačí pár minut, ale může to být i několik hodin.

Do vlastního kabátu

Můžete se pustit do průzkumu možností Bloggeru. Základem je úvodní panel s přehledem blogů, příspěvků a přístupy k nastavení. Práce s blogem se pak odehrává na čtyřech záložkách:

  • Příspěvek: publikace, editace a správa příspěvků
  • Nastavení: možnosti nastavení blogu kromě designu
  • Rozvržení: nastavení designu blogu a rozvržení prvků
  • Zpeněžit: nasazení reklamy AdSense na pár kliknutí

Chcete-li originální web s vlastním designem a bez typické lišty Bloggeru, zaměřte se nejprve na možnost Rozvržen a podzáložku Upravit HTML. Zde máte přístup ke kódu šablony a především možnost nahrání šablony úplně nové. To nás zajímá, protože se nechceme spokojit s výběrem defaultních vzhledů.

Blooger 2.png
Tady můžete vyměnit šablonu nebo provádět editaci

Při rychlé tvorbě nenáročného webu je vždy efektivnější vyjít z nějaké grafické předlohy. Originálních šablon pro Blogger existují tisíce, většina z nich je zdarma dostupných. Webů s katalogy je spousta, zadejte do Googlu „Blogger templates“, nebo rovnou navštivte zřejmě nejobsáhlejší katalog na adrese BTemplates.com

Při výběru šablony dbejte spíše na rozložení, technické řešení a komplexní pohled, protože barvy, obrázky, písma a jednotlivé prvky už snadno upravíte. V ideálním případě si najdete šablonu takovou, kde bude za potřebí jen minimum úprav.

Šablony jsou k dispozici různé, od jednoduchých blogů, přes moderní magazíny až po efektní fotogalerie. Každý tvůrce se pak může různě poprat s funkčností – například pokud budete vybírat šablonu s možností pokračování příspěvků na kliknutí, někdo to může rozdělení řešit přidáním kódu, jiný odlišným stylem, nebo nastavením počtu znaků úvodního odstavce. Důležité je také myslet na počet sloupců.

BT1.jpg  BT2.jpg
BT4.jpg  BT5.jpg
Ukázka několika z mnoha dostupných šablon

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,