Jak na nefunkční doplňky v prohlížeči Firefox 3.0

Nainstalovali jste si novou verzi prohlížeče Firefox a nefungují vám vaše oblíbené doplňky? Nevadí! Existují totiž hned dva způsoby, jak je zprovoznit i na nejnovější verzi.

Firefox 3.0 byl oficiálně představen již před dvěma týdny, mnozí ale s jeho instalací stále váhají. Potenciál Firefoxu se totiž skrývá v nepřeberném množství doplňků, pomocí kterých můžete prohlížeč od Mozilly rozšířit prakticky o libovolnou funkci.

Většina doplňků však doposud není upravená pro nejnovější verzi Firefoxu, při jejich instalaci nebo při přechodu z Firefoxu 2.0 vám tedy nebudou ve „trojce“ fungovat. Ačkoliv nejnovější Firefox přináší i vylepšené API pro doplňky, většina z nich je ve skutečnosti vnitřně zcela kompatibilní a v jejich instalaci vám brání pouze bezpečnostní systém prohlížeče.

Obecně se nabízí dvě možnosti, jak zprovoznit starší doplněk. Buď upravíte konfigurační registr prohlížeče, nebo se pustíte rovnou do změny zdrojového kódu doplňku. Ale nebojte se – oba postupy jsou zcela triviální a zvládnete je během pěti minut.

První možnost: jednoduchá úprava zdrojového kódu

Každý doplněk, ačkoliv má příponu XPI, je ve skutečnosti běžný ZIP archiv. Pokud jej rozbalíte, najdete v něm vedle ostatního obsahu včetně zdrojového kódu i XML soubor install.rdf, v němž se nachází vše potřebné pro instalaci doplňku. Pokud budete chtít povolit ve vaší verzi Firefoxu pouze tento doplněk, najděte pole <em:maxVersion>HODNOTA</em:maxVersion> a původní hodnotu přepište třeba na 6.0. Doplněk nyní bude de jure kompatibilní i s Firefoxem, který Mozilla vydá až za několik let.

firefox_doplnky.png
Obsah rozbaleného XPI balíku může vypadat třeba takto

Ukázka skutečného kódu aneb kde hledat:

<em:targetApplication>
<Description>
<em:id>{ec8030f7-c20a-464f-9b0e-13a3a9e97384}</em:id>
<em:minVersion>1.5</em:minVersion>
<em:maxVersion>2.0.*</em:maxVersion>
</Description>
</em:targetApplication>

Některé doplňky nejsou určeny pouze pro Firefox, ale třeba i pro poštovní klient Thunderbird, na podobný kód tak můžete v konfiguračním souboru install.rdf narazit dokonce vícekrát. Pokud nedokážete rozlišit, který patří k jakému programu, změňte hodnoty ve všech případech. 

Druhá možnost: upravujeme speciální registr prohlížeče Firefox

Pokud potřebujete používat ve Firefoxu více nekompatibilních doplňků, existuje ještě elegantnější řešení. Stejně jako operační systém Windows i Firefox má svůj dostupný registr, kam si ukládá veškeré nastavení. A stejně jako v systémovém registru, i ve Firefoxu můžete přidávat nové hodnoty.

firefox_registr.png firefox_registr.png
Kompletní nastavení prohlížeče a nové hodnoty, které je třeba zaregistrovat

Pokud tedy v adresním řádku zadáte about:config, zobrazí se vám seznam několika set možností nastavení Firefoxu. Ty můžete dle libosti měnit a také vytvářet. Nyní už jen ve stručnosti popis, jak vytvořit dvě nové logické hodnoty, které zabrání prohlížeči, aby kontroloval, zdali jsou doplňky kompatibilní s vaší verzí Firefoxu.

  1. Klepněte pravým tlačítkem na seznam a v kontextové nabídce zvolte možnost Nová předvolba – Logická hodnota
  2. Vytvořte klíč extensions.checkCompatibility a nastavte jeho hodnotu na False
  3. Stejným způsobem vytvořte klíč extensions.checkUpdateSecurity a opět jej nastavte na False

Poté už stačí pouze restartovat prohlížeč, a pokud jste Firefoxem 3 přeinstalovali starší řadu 2 s funkčními doplňky, budou všechny povolené. Většina z nich by měla bez problému fungovat, může se ale stát, že některý bude používat skutečně nekompatibilní zdrojový kód, což může vést k pádu celé aplikace. Proto doporučuji starší doplňky instalovat po jednom, abyste zjistili, který může být skutečně nebezpečný.

firefox_doplnek_instalace.png  firefox_doplnky.png
V oficiálním seznamu addons.mozilla.org budou starší verze nadále blokované, stačí si ale na stránce doplňku zobrazit všechny verze a odtud již doplněk bez problému nainstalujete, případně uložíte do počítače pro úpravu konfiguračního souboru install.rdf

Ačkoliv mnohé doplňky jsou již svými autory certifikované i pro použití ve Firefoxu 3.0, některé jsou již mrtvé nebo s jejich vývojem programátoři nepospíchají. V takovém případě je tato úprava kódu nebo registru prohlížeče Firefox jedinou možností, jak je povětšinou bez jediného problému používat i v nejnovějších verzích.

Znáte lepší řešení, jak používat starší nekompatibilní doplňky v novém Firefoxu? Pochlubte se ostatním v diskuzi pod článkem.

fsc.jpg

 

 

 


 

Diskuze (24) Další článek: Mistrovství ve Windows Vista (recenze knihy)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,