Jak na hesla v souborech Office a archivech?

Mnoho z nás to jistě již někdy zažilo: Najdeme na disku svého miláčka dlouho neotevřený soubor a chceme se podívat, co se to vlastně pod tajemným názvem ukrývá, a hle, Word nebo Excel se ptají jako jakýsi strážce na heslo k otevření. Ale my vzpomínáme a vzpomínáme a nic.
Stejná situace může nastat u souborů ZIP a RAR a co si pak počneme? Můžeme většinou marně vzpomínat a vymýšlet kombinace písmen a čísel, nebo si můžeme zatím vyzkoušet a později třeba i koupit tyto produkty, které nám mohou takové situace pomoci řešit.

Word a Excel

Nástroj pro excelová hesla, vyladěn především pro Excel 97, se jmenuje Advanced Excel 97 Password Recovery a vyšel ve verzi 1.23. Tento program umí kromě užitečné mnohojazyčné podpory obnovovat hesla buď hrubou silou (na Pentiu II prý až rychlostí 2 miliony hesel za sekundu), nebo slovníkovou metodou. Stačí pouze zadat délku hesla (myslí se maximální) a rozsah znaků. Zde lze definovat všechno tisknutelné: malá nebo velká písmena, číslice i speciální znaky, a nakonec stačí „nalistovat“ soubor, který chceme rozlousknout a spustit. Doba hledání se samozřejmě s přibývajícími písmeny a v různých rozsazích znaků rapidně liší, takže pokud je to např. e-mailová adresa dlouhá 14 znaků, myslím, že na to jedna káva stačit nebude J. Prakticky stejné ovládání je i u velice podobného, na stejném principu vytvořeného a fungujícího „kolegy“, skrývajícího se za názvem Advanced Word 97 Password Recovery taktéž ve verzi 1.23. Jak bylo poznamenáno výše, program funguje na stejném principu i základě, je odladěn speciálně pro soubory formátu Word 97. Více informací o obou aplikacích můžete nalézt na stránkách jejich stvořitele, firmy ElcomSoft.

Pro Excel je instalační soubor velký cca 935 kB, pro Word se jedná o velikost 931 kB. Oba programy jsou shareware, u této omezené verze lze zjišťovat hesla s omezením délky znaků.

ZIP a RAR

Prakticky pro všechny ZIPy, a to např. z WINZIPu, PkZIPu atd., je zde prográmek jménem Advanced ZIP Password Recovery ve verzi 3.52 od stejné firmy, která vytvořila i předešlé programy. Také zde se dají heslíčka odhalovat pomocí „brute force“, nebo pomocí slovníku samozřejmě s výběrem délky hesla a použitých znaků včetně speciálních. Jak jste jistě uhodli, existuje také program skoro stejného názvu jen se slůvkem RAR, který odvede tutéž práci i v souborech s touto dnes velice rozšířenou příponou. Protože se např. program WINRAR dnes používá stále častěji, je jistě znamenitým pomocníkem, když jsme na tom trochu hůře s pamětí (ne počítačovou :)).

Opět se jedná o shareware s omezením délky vyhledávaného hesla.

Program pro ZIPy má velikost 684 kB a pro RARy je 670 kB.

Za koupi plných verzí všech těchto programů je cena pro jednotlivce 30 $ a pro komerční využití 60$.

Diskuze (5) Další článek: Linux pro Palm uveden

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,