Jak na češtinu v Outlooku 2000

Jednoduché odstranění háčků a čárek v Outlooku 2000.
Důvodem pro instalaci Outlooku 2000, který bude po mnohé rozhodující, je podpora jazyka Visual Basic for Application. Podobně, jako jste zvyklí vytvářet složitější makra ve Wordu a Excelu, můžete i v Outlooku 2000 vytvářet programy. Nevýhodou, na kterou budete jistě narážet, je složitější struktura Outlooku 2000 a jeho jednotlivých oken spojená s absencí možnosti nahrát makro. Všechny začátky jsou tedy metodou lovení v nápovědě a objevování možností. Běžnější postup, kdy si nahrajete posloupnost příkazů, a pak se v editoru podíváte, jaký jim odpovídá programový kód, bohužel v Outlooku 2000 ještě není.

Jednou z jednoduchých aplikací Visual Basic for Application je odstranění češtiny - tedy háčků a čárek – v odesílaném mailu. Nevím, jak vám, ale mně se dost často stává, že píšu e-mail střídavě česky a nečesky a když na konci zjistím, že příjemce nepodporuje háčky a čárky, moc nadšený z toho taky nejsem. Ruční odstraňování háčků je mou noční můrou a tak často doufám, že z toho smetí příjemce nakonec zprávu pochopí.

Proto jsem si jako první aplikaci pro svůj Outlook 2000 připravil jednoduché makro, které odstraní z právě psané zprávy všechny háčky a čárky. Potom stačí na lištu v editoru zpráv přidat nové tlačítko a přiřadit mu toto makro. Po dokončení mailu stačí stisknout tlačítko, zkontrolovat výsledek a poštu odeslat.

Kód programu vypadá takto:

Sub CestinaPryc()

' Odstranění háčků a čárek z mailu
' Autor: Tomáš Holčík

CZ = "ěščřžýáíéúůóďťňĚŠČŘŽÝÁÍÉÚŮÓĎŤŇ"
noCZ = "escrzyaieuuodtnESCRZYAIEUUODTN"
Set myOlApp = CreateObject("Outlook.Application")
If TypeName(myOlApp.ActiveWindow) = "Inspector" Then
Set Okno = myOlApp.ActiveWindow
Set Zprava = Okno.CurrentItem
Telo = Zprava.Body
velikost = Len(CZ)
For i = 1 To velikost
Telo = Replace(Telo, Mid(CZ, i, 1), Mid(noCZ, i, 1))
Next
Zprava.Body = Telo
End If
Set myOlApp = Nothing
End Sub
Vložení: v Outlooku stiskněte Alt-F11 a zobrazí se Visual Basic Editor. V něm do modulu (třeba Module1) přidejte tento programový kód. Visual Basic zavřete. V Outlooku si otevřete novou zprávu a na její lištu přidejte tlačítko spouštějící makro CestinaPryc.

Musím vás ale upozornit na jednu věc. Spuštěním tohoto makra bude nakonec zpráva naformátována na výchozí formát pošty. Máte-li tedy třeba nastaven výchozí formát RTF a odpovídáte na zprávu v čistém textu, po spuštění makra bude zpráva formátována jako RTF. Proto doporučuji vedle tlačítka spouštějícího odstranění češtiny přidat i tlačítko na přeformátování textu do prostého textu. Je v příkazech – formát – prostý text (Plain Text).Bohužel se mi to nepodařilo najít, jak to udělat programově (typ formátu zprávy je ReadOnly). Veškeré náměty a řešení vítám.

Váš názor Další článek: Snadné plnění nabídky Odeslat

Témata článku: , , , , , ,