Jak mohu ovlivnit, které soubory budou optimalizovány na rychlost při spouštění?

Jak funguje poměrně záhadný program winalign.exe, novinka ve Windows 98?
Windows 98 obsahují utilitu pomáhající rychlejšímu spouštění aplikací; tento program uspořádá soubory obsahující programový kód (.exe, .dll, .ocx) na disku tak, aby se soubor načetl rekordní rychlostí do paměti. Utilita se jmenuje walign.exe a nejlépe se tímto způsobem spouští z menu Start-Spustit (zadáním názvu). Jakmile je soubor spuštěn, provede bez dalších výzev toto uspořádání. Je vhodné jej spouštět tehdy, když nainstalujete nové programy (např. Microsoft Office), program provede lepší uspořádání jejich programových souborů, takže dochází k jejich rychlejšímu spouštění (rozdíly jsou až v desítkách procent).

Nyní ke konfiguračním souborům, které činnost programu ovlivňují. V adresáři /windows/systém jsou následující soubor:

  • winali.ini je soubor, který přímo určuje, které soubory budou optimalizovány – co řádka, to jedno jméno souboru
  • winalx.ini je soubor, který naopak určuje, které soubory nebudou optimalizovány
  • soubor winalign report.txt je záznamovým souborem, který po úpravě obsahuje záznam o tom, které soubory byly uspořádány úspěšně a které (ať už z jakéhokoli důvodu) ne.
Úpravami souborů winali.ini a winalx.ini můžete ručně určit, které soubory budou optimalizovány. Nicméně, příliš se nedoporučuje přemísťovat do souboru winali.ini ty ty soubory, které nejsou určeny k optimalizaci (tj. které jsou ve winalx.ini); může se stát, že nepůjdou spouštět.
Váš názor Další článek: Kamenná softwarová firma otevírá brány 3D světa

Témata článku: , , , ,