eGovernment | Evropská unie | Statistiky

Jak jsme za posledních 15 let v Česku pokročili s používáním internetu a počítačů

Český statistický úřad vydal obsáhlý dokument, který hodnotí pokrok České republiky po 15 letech členství v Evropské unii. Kromě jiného je zde také část o využívání digitálních technologií, a ta nás zaujala bez ohledu na souvislost s EU. Ukazuje totiž, jak se za posledních 15 let posunul vliv počítačů a internetu do běžných životů lidí v Česku.

V roce 2004 nebyl ještě internet takovou samozřejmostí, jako je dnes. A tak se není čemu divit, že měla internetovou přípojku jen asi pětina domácností. Dnes, tedy po 15 letech, už je to 86 % domácností. Stále je to ale mírně za evropským průměrem. 

Radikálně se také snížil počet osob, které počítač ještě nikdy nepoužily. Takových je v současné době v Česku 11 %. Data z doby před 15 lety k tomuto nejsou, výzkum proběhl až v roce 2007, tedy o tři roky později, a to bylo počítači neposkvrněných Čechů ještě 38 %.

Počítače a internet pronikají také do podnikání. Tam je sice růst pozvolnější, ale už i tak dnes každý druhý zaměstnanec používá v práci počítač. Je zde ale prostor pro růst, a to třeba ve stále rozvíjejících se oblastech jako je digitální marketing - poslední data z roku 2017, tedy z výzkumu uskutečněného před dvěma lety, prozrazují, že teprve 16 % firem použilo nějaké softwarové nástroje k analýze informací o klientech pro marketingové účely. 

A jak je na tom náš e-government? Elektronicky už s úřady nějakým způsobem komunikovalo 53 % populace, což je evropský nadprůměr. Jenže sem spadá i komunikace přes webové stránky či e-maily. Stále však máme co dohánět, co se týče komplexnosti státních služeb a jejich dostupnosti přes internet.

Například z hlediska vyplňování nutných formulářů a odesílání na úřad elektronickou cestou jsme totiž stále docela pozadu za evropským průměrem.  Severské země, ale třeba i takové Nizozemsko či Francie, jsou na tom více než dvakrát tak lépe. 

Diskuze (10) Další článek: Němci a NASA oživili krtka na Marsu. Dostat se má 5 metrů hluboko

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,