Jak jsem pracoval na zkorumpovaném státním projektu

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 96

Názory k článku

24. 04. 2013 10:27

Imho v principu zakladni problem statni spravy & IT je v nekoncepcnosti pristupu k reseni jako celku. Proc napriklad kazdy urad ma vlastni webove stranky spravovane nejakou lokalni firmou ? Pritom by stacilo kdyby existoval jeden system rozkopirovany pro vsechny urady. Centralni provoz,centralni sprava a takhle by to melo byt se vsim .. no a pak je tu pristup "dej volovi fci vymysli lejstro".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 04. 2013 07:50

Jak uz jsem tady psal pred casem, problemem IT zakazek ve statni sprave neni korupce, problemem jsou nekvalitni lidi a slozitost. Statni sprava diky sve mzdove politice je dana na milost a nemilost externim firmam, ktere si delaji co chteji. Uplacet ani nemusi, protoze ty sranda clovicky na druhe strane co jim maji oponovat utahnou na varene nudli kdykoliv si vzpomenou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 04. 2013 01:34

Tak osobně si myslím že bychom měli být radši kdyby to byla korupce, která může za předražení zakázek než hloupost nekompetentnost a alibismus... Přeci jen, korupce je odhalitelná a hlavně trestná , hloupost budou donekonečna skrývat a páchat další škody ( např. titulama a analýzama)...Je to jak náraz do zdi když člověk zjistí jak fungujou tyto zakázky "na registry byciklů".... vše je zahlceno přizdisrá*stvím a alibismem , všichni se na svých pozicích betonují a zbavují odpovědnosti, vše se několikanásobně předimenzuje (radši ať to je víc větší rychlejší při pořízení protože to jde z jedné škatulky peněz) bez ohledu na to že následný upgrade by byl při délce realizace zakázek 4x levnější. Na všechny "interní analýzy" jsou odborníci zvenku (většinou Ti kterých mateřské firmy vyhrajou). Samostatnou epizodou s kterou se už autor asi neměl čest setkat je realizace, kde se vše "odpouští" protože kdo by se soudil, (hlavně ať to dodělaj a není průšvih), půlka požadovaných kritérií se poníží a akceptace se posouvá jak filmový pás v kině... Bez pokut, a pokud náhodou s pokutama tak se firmě přidělí vícepráce nebo "serviska" ať se firma zahojí...Takže, klidně s korupcí pro toho kdo bude mít odvahu, odbornost a sílu vybrat správný super produkt/firmu/integrátora.... než to jak to funguje dnes...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
23. 04. 2013 20:26

Tohle by meli tesat do kamene a davat jako povinnou cetbu vsem tem novinarum kteri vykrikuji u kazde zakazky "predrazeno, rozkradeno".
Statni sprava neresi zasadne odlisne problemy od velkych firem, netreba si delat iluze ze cokoliv v komercnim sektoru jde hladce jak po masle protoze "si to investor ohlida", kdezto se statnim sektoru to nejde nikdy a ihned se vse rozkrade. Pravda je takova, ze rozdil v implementaci velkeho systemu u velke komercni firmy a statni spravy je jen ve stupni bordelizace - jak spravne autor poznamenava, ve statni sprave je proste chaos a milion dalsich faktoru zdanlive nesouvisejicich, ale ve finalne velice ovlivnujicich celou zakazku.
Nejvic me vzdycky dostava, kdyz si prectu nekde v bulvaru "zakazka predrazena o 756 452,60 Kc". Jak se k tomu doslo? kdo to urcil? jak se vlastne dela znalecky posudek u neceho, kde "znalec" ma v nejlepsim pripade k dispozici tak polovinu vstupu a dobry pocit ze to mozna udela spravne? obavam se ze je to stejne vareni z vody a placnuti jako posudky v jinych, kriminalnich kauzach - sest znalcu doda dvanact vzajemne protichudnych posudku, soudce pripusti kazdy lichy a nakonec stejne soudi "baj voko".
Taktez paranoidni predstava ze cokoliv se rozkrade - nekteri uzivatele snad maji predstavu, ze prijde pytel penez na ministerstvo a cestou k dodavateli projektu si kazdy urednik pytel rozvaze a odsype par bankovek k sobe do kapsy.. Ne ze by se nekradlo, nepodvadelo a neuplatkovalo, ale delat to okate jak Rath - takovi blbci uz asi nejsou..
a nejlepsi jsou vykriky do tmy v diskusich pod clanky - obcas ctu pro obveseleni. Vyjadreni experta ze sedme tridy zakladni skoly typu "moje domaci PC s grafikou XY by to zmaklo rychleji, cely software by udelal Franta z pate be za tyden po vecerech protoze je velkej machr na programovani, co na tom stoji dvacet mega" me dokazi rozesmat a jak se rika, smich leci.
Nejsem zamestnanec statni spravy, nejsem zamestnanec firmy tyjici ze statniho ceciku ale neco malo o takovych projektech vim. A vim ze dokaze byt i hure - castokrat velky projekt v komercni sfere skonci daleko hure nez ve statni - proste se v pulce implementace zjisti, ze se prekrocil rozpocet natolik, ze se to najednou urizne cele a odepise.
Dekuji Patriku za rozumny pohled. Sumarizoval bych ho vetou "ve statni sprave je proste bordel vetsinou vetsi nez v komercni sfere a poprat se s tim stoji cas, penize a nervy".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 04. 2013 19:41

Pokud muze autor odpoved... Pracoval na projektu nekdo kdo tam byl podle Vas vylozene navic?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
23. 04. 2013 17:43

Hned jde vidět že to nepsal někdo ve smyslu deset kotev byciklregistru... velice dobře napsáno, ač obsáhlý stálě čitelný článek.Mnohem více mě překvapuje diskuze která se nezvrhla v něco v co se zvrhly diskuze pod živě zprávami neb zprávařka nafotila akty.. ač jsem je neviděl fotil jsem lecos tak snad představa je...Osobně se takto složitými věcmi nezabývám, přesto ocením více anebo alespoň další podobné články...
Ono stačí na twittru sledovat správné lidi a zjistíte že nejden blog má lepší informace ci zkušenosti než živě a spol.
Nějaký čas mám odcestován v okolních zemích a době komančů části rodiny utekly kam šlo... z přehledu mohu říct:jsme na tom dobře, ne nejlépe, ale vůči jiným dobře) špatně teprv bude.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 04. 2013 16:55

Je poněkud nesmysl řešit několikastupńovou ochranu a k tomu ještě v různých systémech.
Logování a vyhodnocování má probíhat na úrovni základních registrů, jakákoliv přidaná funkcionalita do nižší vrstvy je nesystémová.
Jinak přelití dat do systému - buď se udělá za drahé peníze analýza a sw, nebo se spočítá, zakolik to udělají brigádníci ve dvou paralelních procesech kvůli kontrole.
IT ale nemá logiku, každá firma se snaží udělat ten systém natolik složitý, aby se na tom mohla nejen teď, ale i za deset let stále přiživit.
Předpokládám, že se udělá další databáze, a nad ní nový sw, což je ta nejhorší varianta.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 04. 2013 16:02

Hmm, takže autor článku přišel na to, že programátor musí u informačního systému zajistit:- zabezpečení
- přístupová práva a role v systému
- integraci s existujicími datovými zdroji
- testování a postup nasazeníTo je snad celé vtip, vždyť tohle je snad základ u všech IS a dokonce i u obyčejných eshopů atd. .Samozřejmě je to pracné a náročné na odbornost a aplikace bude stát řádově milióny, ale v žádném případě ne miliardy ročně ! Což se tu běžně stává, 300-700 miliónu ročně a zegistr jízdních kol je v ČR úplně běžná suma.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
23. 04. 2013 14:20

Bez konkrétních dat se dá těžko něco potvrdit nebo vyvracet, každopádně většina nekalostí uvedených v článku stejně pramení z něčeho korupci více či méně podobného. Nebrát ohledy stejně jako to dokáže business sféra, zakázky by stály desetinu a nadávalo by se na ně asi tak stejně jako dnes....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
23. 04. 2013 12:26

Takový článek by měl vyjít v mainstreamu a všech více-méně odborných mediích, protože diskuse pod nimi jsou plné "rychlokvašek", které si myslí, že když umí hallo world v pythonu, tak jsou experti (a názory, že "tohle zvládne student za víkend" jsou velmi rozšířené). A nebylo by od věci lidem aspoň trošku otevřít oči.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
23. 04. 2013 11:28

V podstate potvrdzujeteStalo se: stát utratí třetinu prostředků na IT zbytečně
ITbiz.cz, 14. duben 2011 Podle aktuálního průzkumu znaleckého ústavu Apogeo Esteem vynakládá stát 30 až 35 procent výdajů na informační technologie zcela zbytečně. Státní úředníci nejčastěji nakupují nepotřebné služby nebo nevhodné produkty."Důvodem vůbec nemusí být korupce, nýbrž alibismus úředníků a jejich snaha být za každou cenu krytý.Průzkum konkrétně ukázal, že v přibližně čtvrtině případů může za neefektivní využití prostředků na IT nedostatečná analýza projektů, v pětině pak chybné zadání, které poptává neadekvátní řešení.
Další nekvalitně ošetřenou oblastí jsou špatně sepsané smlouvy, které dávají prostor různým dodatkům prodražujícím celý projekt. Opět nemusí jít o korupci, ale spíše o chybně koncipované smlouvy. Ty totiž sepisují většinou právníci, kteří nejsou odborníci na IT.http://www.itbiz.cz/stalo-se-pruzkum-finance-... ... Tento clanok to len rozvadza do detailov

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 04. 2013 11:11

Ale podobne to bohuzel funguje vsude ve statnim sektoru . Ona stacila "super reforma" zadavani statnich zakazek . Ta administrativa je tam tak slozita , ze i na zakazku za par set tisic (maleho rozsahu) musite najmout cloveka , ktery v tom umi chodit a tu masinerii projde za vas . To je take duvod proc puvodne protikorupcni opatreni , ktere melo zlevnit statni zakazky zpusobilo jejich zdrazeni a omezeni vyberu na par velkych firem , ktere v tom umi chodit Jestli to bylo umyslne nebo "omylem" uz je otazka

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
23. 04. 2013 09:42

Pane Zandle definujte, prosím, "netriviální množství případů".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (6)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
23. 04. 2013 09:37

Tak jak to popisuje pan Zandl to skutečně chodí a nelze stavět IS bez ohledu na reálie dané instituce. To možná lze ve soukromém sektoru ale ne ve státním sektoru. Ono je jedna věc získat zakázku a druhá jí dotáhnout do akceptace ( to jest i doplacení faktury a podpsání servisky) což bez vybalancování důchodkyně a jiných klíčových lidí prostě nejde. Aplikace zpětně kompatibilní nikdý nebývají, protože k tomu prostě nemají důvod. Cílem každé společnosti je co nejvíce pokrýt danou instituci svým řešením jelikož je pak hůře nahraditelná. Roztříštěnost koncepce je daná obvykle politickou garniturou, jelikož každá má obvykle kolem sebe "oblíbené" integrátory a ti vždy přináší vlastní vize řešení, které sice platí jen do dalších voleb ale to v tu chvilku nikro neřeší. No dalo by se pokračovat takto dále, ale nechci čítající unavovat realitou státních IT zakázek

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
23. 04. 2013 09:07

Tak byla ta zakázka zkorumpovaná (jak se tvrdí češtinářsky nepřesně v nadpisu - zkorumpovaní mohou být úředníci, nikoliv zakázka), nebo nebyla (jak se zdá z posledního odstavce)?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
23. 04. 2013 08:59

No hlavní otázka je, zda nám něco jako Registr bicyklů stojí za takové peníze.Jak se něco takového pozná? No v normálním tržním prostředí tak, že ta služba něco stojí a pokud o ni lidé mají zájem, tak za ni dobrovolně platí.Takže nechť stát zorganizuje sbírku a pokud od cyklistů těch 20M vybere, ať se registr realizuje.Nebo jinak: pokud by registr měl smysl, třeba by ho vybudovaly, zaplatily a provozovaly pojišťovny, které pojišťují kola. A lidi to zaplatěj v ceně pojištění (možná ani nevzroste, protože počet kráděží a tím i pojistných událostí poklesne).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
23. 04. 2013 08:45

Pan Zandl zapomněl, že dobrý dům začíná od dobrých základů.Stavět nové systémy na těch starých, "protože to jinak nejde" je cesta do pekel. A je jedno, jestli ten starý systém je "stará Blažková s wordem" (co se stane, až odejde do důchodu?!) nebo jakýkoli "normální" systém.Zároveň nezaznělo to důležité pro implementaci nového systému - nikdo (ani autor) si nevzpomněl na to, že ten "nový" systém by měl být otevřený a nachystaný pro interoperabilitu s budoucími systémy. Argumenty o "nepřizpůsobivosti" uživatelů jsou rovněž liché - systém má být tak jednoduchý a přehledný, aby jej pochopil a zvládl i typický lehce retardovaný úředník.Z mého pohledu se byznys a veřejná sféra neliší ani tak v důrazu na "utajení" (to bych i řekl, že stát se má ještě hodně co učit), ale v tom, že byznys si dokáže ta svá pravidla vynutit, kdežto státní organizace mají ještě své neoficiální organizační struktury (včetně těch politických), které mají na chod státních institucí nemalý vliv.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
23. 04. 2013 08:44

Ne ze by ne, ale ten clovek tomu vubec nerozumi. Za dve odpoledne nezvladnete ani seriozni analyzu, natozpak to cele naprogramovat.Proste typicky cesky pristup. Udelam to za dve odpoledne, akorat to bude neco uplne jineho, nez zadani, protoze ty stohy dokumentu odmitam cist.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
23. 04. 2013 08:41

to jsou pekne drahy pneumatiky, za tu cenu jsem mel dve i s montazi... ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (25)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
23. 04. 2013 08:27

Já ten článek pochopil tak, že prostě není nic černobílé a až když se pochopí komplexnost problémů, tak pak je třeba soudit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
23. 04. 2013 08:21

Že bych měl pocit, nějakých zǎsadnich rozdílů se soukromým sektorem, tak to tedy nikoliv. Taky jsem se setkal s tetou majitele, která měla pár let před důchodem a bylo to a ní hodně obtížné. Taky jsme bojovali o přístup k datům nadřízených struktur. Roztříštěnost datových zdrojům je u firem někdy až neuvěřitelná.v rámci vývoje softwaru firma jen "mimochodem" počítá i s analýzou pracovních postoupil, atd., atd. Jen s jistotou plateb za projekt to bude asi jiné, od státu jistější.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
23. 04. 2013 08:01

Mám také pohled z praxe a dá souhlasit se vším co je v článku napsáno, stará paní, na které se zasekne implementace celého nového IS nejhorší je, pokud se do toho kromě důchodu, připletou ještě osobní dobré vztahy na pracovišti …. Co už. Snahu o komplexní řešení zakázky tak, aby se už nemuselo nic ladit a dodělávat vidím hlavně v tom, že jakékoli dodatečné vícepráce, více náklady nebo doprogramovaní na nové smlouvy, je z pohledu veřejných zakázek a dotačních titulů krkolomně řešitelné a instituce si zadělává na větší průser. (ale to si stát dělá sám sobě svými zákony). Navíc firma, která zavádí systém a má něco dodělat na více práce, dokáže dostat státní instituci do velmi nevýhodné pozice a dobře ji ždímat … protože většinou je takový úřad v úzkých a těžko mi někdo jiný tohle udělá …takže je pravda že se nakonec hodně peněz utopí zbytečně a nedá se mluvit o korupci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Anonymizovaný  |  23. 04. 2013 07:57

Veľmi dobrý článok. Ďakujem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
23. 04. 2013 07:43

Stará paní dva roky před důchodem by tě za tuhle definici měla nakopat do koulí, mladíku

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (7)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
23. 04. 2013 07:23

Díky za zajímavý článek. Je to krásná ukázka, jak je státní správa hrozně neefektivní. Než aby vykopli jednu babu, tak tam raději nechají zvěrstvo a ještě se s tím musí počítat do dalších programů. To je fakt síla.V těm analýzám. Docela by mě zajímalo, pokud osvědčená IT firma, která realizuje pro stát třeba 10 projektů, kolik materiálu se v analýze neustále opakuje, když se tam řeší přístupová práva, rozhraní do různých registrů apod, které se určitě musí řešit pokažné.Všeobecně mi trochu uniká, proč stát nemá vlastní firmu (nebo nějaký úřad), která by minimálně zastřešovala všechny IT zakázky po odborné stránce. Myslím si, že v těch systémech musí být neskutečný bordel už z pohledu ovládání, použitých technologií atd.
Celý programátorský svět se snaží o znovupoužitelnost čehokoliv (analýzy, částí kódu, knihoven), jen v českých IT zakázkách se zřejmě vše vždy jede od začátku. Tento systém vývoje systémů bez centralizované správy je podle mě hrozně neefektivní a pak to sebou nese navíc průsery jaké vidíme u registru vozidel nebo u systému úřadu práce.On teda ani Microsoft tomu moc nepomáhá, když neustále přešlapuje na místě a vymýšlí nové a nové technologie a za pár let je zase odpíská.Z tohoto pohledu se mi třeba líbí řešení, které kdysi zvolila Česká pošta. Na stát zřejmě kašle, ale nechat si napsat pro vlastní potřebu systém v Linuxu byla fakt bomba. Vůbec nemusí řešit, jestli jim to za pár let pojede.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (7)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor