Software | Notebooky | Baterie

Jak je na tom baterie ve vašem notebooku? Otestujte si ji!

  • Životnost akumulátorů není neomezená a jednoho dne přijde konec
  • Otestovat stav baterie můžete pomocí celé řady nástrojů
  • Případné problémy díky nim odhalíte dřív než bude pozdě

Baterie v noteboocích postupně stárnou a jejich výdrž na jedno nabití v průběhu času klesá. Uživatel však bývá informován o špatném stavu až v okamžiku, kdy je situace opravdu kritická. Notebook bez fungující baterie je pak odkázaný na dostupnost elektrické sítě a ztrácí tak svou hlavní výhodu v podobě přenositelnosti.

Pokud chcete mít přehled, jak na tom akumulátor aktuálně je, můžete se pustit do testování - dnes vám k tomu doporučíme 7 různorodých nástrojů.

„Odcházející“ akumulátor poznáte nejčastěji podle kratší doby, po kterou zvládne držet notebook při životě. Nejedná se o nic neobvyklého – baterie jsou v zásadě spotřební materiál a jejich životnost zpravidla neodpovídá celé době předpokládané životnosti notebooku. I z tohoto důvodu jsou ve většině případů relativně snadno uživatelsky vyměnitelné.

V případě kompaktnějších zařízení bývá akumulátor nainstalován uvnitř. Pak je především otázkou záruky a vlastní odvahy, zda se do výměny pustíte sami, nebo ji svěříte autorizovanému servisu.

1. Příkaz Windows powercfg

První možností, jak zjistit podrobné informace o baterii, je příkaz powercfg /batteryreport dostupný v operačním systému Windows. Stačí spustit Příkazový řádek, zadat tuto sekvenci a potvrdit ji stiskem klávesy Enter. Výsledek najdete v podobě souboru battery report.html, uloženém v adresáři C:\Users\vaše_uživatelské_jméno.

Nutno podotknout, že parametr batteryreport funguje jen pod Windows 8, 8.1 a 10, zatímco starší verze ho nepodporují. Výsledky dostanete pouze na zařízeních vybavených baterií – pokud příkaz zadáte na běžném počítači, zobrazí se pouze chybová zpráva.

Informace o stavu baterie notebooku
Informace o stavu baterie notebooku

Protože jde o běžný HTML soubor, otevře se ve výchozím webovém prohlížeči. Obsahuje informace o typu baterie, historii využití, počtu provedených nabíjecích cyklů, deklarované kapacitě a odhadované kapacitě. Jedná se o patrně nejpodrobnější údaje, jaké můžete o akumulátoru svého notebooku vytěžit.

Diskuze (20) Další článek: Jak zjistit body řidiče: Nově to jde snadno přes Portál občana

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,