Jak je chlazen procesor Pentium 4 – pasivní chladič je fáma nebo skutečnost?

24. listopadu 2000
Computer 22/00 SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
V posledních dnech se velmi mohutně začalo spekulovat, zda jsou informace o pasivním chlazení procesorů Intel Pentium 4 pouhou fámou, nebo zda se stal zázrak a pasivní chladič skutečně uchladí přes 50 W ztrátového tepla. Jaká je tedy skutečnost?
V posledních dnech se velmi mohutně začalo spekulovat, zda jsou informace o pasivním chlazení procesorů Intel Pentium 4 pouhou fámou, nebo zda se stal zázrak a pasivní chladič skutečně uchladí přes 50 W ztrátového tepla. Jaká je tedy skutečnost?

Procesor Intel Pentium 4 je vždy chlazen proudem vzduchu, který prochází pasivním chladičem. Standardní řešení pro tyto výkony je mohutný pasivní chladič, na který je osazen větrák pro zvýšení proudění vzduchu. To je situace i procesoru Intel Pentium 4.

Pentium 4 - klasický chladič procesoru s větrákem

To je ovšem jen jeden z mnoha způsobů, jak vyvolat proudění vzduchu. Umístění větráku přímo na chladicí profil je vzhledem k malým rozměrům chladiče nevýhodné, protože větráky těchto rozměrů mají nízký průtok vzduchu. Vysokých výkonů se dosahuje vysokými otáčkami, což způsobuje hluk a zároveň snižuje spolehlivost. Mnozí výrobci tuto situaci vyřešili elegantně – větrák není přímo na pasivním chladiči, ale vedle něho. Díky tomu je možné uvažovat i o prachovém filtru.

Pentium 4 - celkový záběr pasivního chladiče i s větrákem

Aby se docílilo správného chodu, kdy vzduch z ventilátoru proudí jen k pasivnímu chladiči na procesoru, je mezi větrák a chladič umístěno vedení (nechci říci trubka, protože do ní to má daleko).

Pentium 4 - detail krytu

Toto řešení má výhodu v tom, že proudění vzduchu není závislé na výkonu ventilátoru zdroje, který ve skutečnosti má velký vliv na chlazení vnitřku počítače. Větrák standardního chladiče na procesoru „jen“ způsobuje proudění vzduchu v rámci krytu.

Detail větráku – porovnejte velikost konektoru paralelního portu s vlastním ventilátorem.

Pentium 4 - detail větráku

Živě komentuje: Odborníci v oblasti chlazení procesorů samozřejmě nevěřili, že by pouhý pasivní chladič dokázal účinně a trvale uvnitř počítače odvádět tak vysoký tepelný výkon, jaký produkuje nový procesor Intel Pentium 4.

Samotný pasivní chladič na uchlazení výkonu přes 50 W samozřejmě nestačí. Pozornosti mnoha lidí však unikl větrák, který velmi vydatně chladí tento masivní profil, i když je umístěn nenápadně mimo vlastní těleso chladiče.

Diskuze (12) Další článek: Computer 22/00

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,