Jak hledat pomocí Googlu novoroční kliparty

Google neustále zlepšuje svůj vyhledávač obrázků, v průběhu posledních dvou měsíců tedy přibyly některé nové filtry. Google už konečně umí vyhledávat lidský obličej a rozlišovat fotografie podle toho, jestli jsou součástí zpravodajského obsahu. Vyhledávač umí také rozlišovat mezi umělou grafikou a fotografií.

Vedle těchto základních filtrů ale existují i další, ve výběrovém seznamu v české mutaci Googlu je ale zatím nenajdete. Naštěstí se ale stačí pouze přepnout do anglického originálu a roletové menu nyní bude obsahovat také filtr na kliparty a jednoduchou černobílou vektorovou grafiku.

google_obrazky_cesky.png  google_obrazky_anglicky.png
Anglická nabídka obrázkových filtrů je zatím bohatší.

Tyto filtry nicméně můžete použít i v české mutaci, stačí pouze změnit argument imgtype v adresním řádku:

http://images.google.cz/images?q=Vánoce&imgtype=lineart

  • imgtype=news (vyhledá obrázky ze zpravodajských zdrojů)
  • imgtype=face (vyhledá obrázky s lidskou tváří)
  • imgtype=clipart (vyhledá kliparty)
  • imgtype=lineart (vyhledá jednoduché černobílé kliparty)
  • imgtype=photo (vyhledá fotografie)

Filtry clipart a lineart patří k těm nejspolehlivějším a dobře fungují i s českými výrazy. Pokud tedy hledáte nějaký pěkný obrázek s vánoční tématikou, stačí s těmito filtry vyhledat výraz „Vánoce“.

google_obrazky_lineart.png  google_obrazky_clipart.png  google_obrazky_fotky.png
Vyhledávání obrázků podle výrazu „Vánoce“ s filtry lineart, clipart a photo

Celkem slušně funguje i vyhledávání lidských tváří, i když občas Google usoudí, že lidskou hlavou mohou být i nástěnné hodiny nebo velký meloun. Nejhůře funguje očividně rozlišování fotografií, mnohé umělé obrázky a kresby totiž mají podobný rozsah barev jak plnohodnotné fotky.

Zvláště uživatelé Picasy si ale jistě povzdechnou, že zatím programátoři neimplementovali vyhledávání podle převažujícího barevného nádechu, které tento program už umí (spíše zelené fotografie znázorňují přírodu, modré zase nebe nebo moře aj.).

Diskuze (3) Další článek: Spekulace: finální Internet Explorer 8 přijde 31. března 2009

Témata článku: , , , , , , ,