Black Friday

Jak dopadlo Black Friday? Apify spočítalo, jak moc byly slevy e-shopů reálné

Black Friday je známý nákupní svátek, který ale v poslední době hlavně v Česku získal nepříjemnou pachuť. Místo opravdových bleskových slev jeden den se akce vlečou i měsíc a reálných slev je pomálu. Apify zanalyzovalo letošní ročník a přišlo se zajímavými čísly, jak nás obchodníci (ne)šidili.

Tvůrci se věnovali hlavně třem eshopům – Alze, Mallu a CZC. Oproti loňsku u prvních dvou došlo k navýšení počtu produktů ve slevě z 1300 na 3000, resp. z 2800 na 6000. U CZC pak došlo k poklesu z 2700 na „pouhých“ 800. U většiny obchodů se pak reálná sleva (tedy sleva oproti nejvyšší ceně, za kterou se produkty v daném e-schopu prodávaly) pohybovala průměrně okolo 25 % oproti inzerovaný průměrným 35 %.

Jak ušetřit při nákupech z internetu?

Obchody se oproti minulým rokům téměř vyvarovaly klamání s původní cenou a u většiny se podle dat jednalo spíše o chybu nacenění, než záměrné klamání, což je oproti minulosti dobrá zpráva. Některé slevy ale byly výhodné jen na oko – například mikrovlnku Candy CMXG 22DW bylo možné v květnu nakoupit levněji, než v akci v rámci Black Friday.

Čarování s maloobchodní cenou

Mnoho eshopů často pro výpočet slevy využívá doporučenou maloobchodní cenu stanovenou od výrobce, přičemž za tuto cenu se daný produkt v jejich nabídce nikdy ani nemusel prodávat. Ta bývá daná výrobcem, ale i s ní lze čarovat a například Mall.cz ji u sušičky Bosch WTWH761BY zobrazoval nadhodnocenou o celé 4 000 korun. Díky tomu tak mohl nabídnout mnohem vyšší slevu.

Apify se ale také podařilo zjistit, že stránky Mallu posílají i hodnotu původní ceny, zatím ji ale nikde neukazují. Třeba se dočkáme někdy v budoucnu, přepnutí by nemuselo být nijak náročné.

Podobných triků je ale více – CZC.cz například produkty v Black Friday oddělilo nejen do samostatné kategorie, vytvořilo jim dokonce i nové stránky, v jednu chvíli tak prodávalo jeden produkt za dvě různé ceny. Reálné slevy můžete sami sledovat na podporovaných e-shopech za pomoci doplňku do prohlížeče Hlídač shopů (pro Chrome).

Diskuze (14) Další článek: Světoznámý ostrovní stát získává energii z cukrové třtiny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,