Wi-Fi | Router

Jak doma vylepšit signál Wi-Fi: Pomůže repeater, více routerů, ale nejlépe systémy mesh

  • Máte špatný signál Wi-Fi? Mesh systémy to vyřeší
  • Už vás nezruinují, meziročně ceny příjemně spadly
  • Jak systém funguje a čím je výjimečný?

Na nekvalitní příjem signálu Wi-Fi jistě někdy narazil každý. Běžný Wi-Fi router může mít problém pokrýt i průměrný třípokojový byt, zvlášť, když je umístěn na jednom „konci“.

Přidáme-li neuvěřitelně zahlcené frekvenční pásmo, není divu, že se na druhém konci video z YouTube seká a videohovory nejsou plynulé. Způsobů, jak zvýšit pokrytí Wi-Fi sítí, existuje hned několik. Pomineme teď drobná vylepšení, jako je směrování antén nebo zvýšení vyzařovaného výkonu v dostupných mezích, které Wi-Fi routery obvykle nabízejí, ale dosah zvětší jen o málo. Zaměříme se na celistvá řešení, která dokážou plochu pokrytí významně rozšířit. 

Nejlevnější cesta: Wi-Fi extender

Tím nejjednodušším a také nejlevnějším se může zdát Wi-Fi extender krabička, kterou dáte do zásuvky, přičemž slibuje zvýšení dosahu sítě. Wi-Fi extender, který není nic jiného, než univerzální opakovač, přijme Wi-Fi signál a na stejném kanálu ho pošle dále. Výsledkem je maximálně poloviční rychlost za daným extenderem, a to i pro ta zařízení, která se předtím bez extenderu obešla. Nehledě k tomu, že jej musíte umístit samozřejmě na místo, kde je signál ještě hodně silný.

Razantnímu snížení rychlosti se dá vyhnout s lepším dvoupásmovým extenderem operujícím i v 5GHz pásmu, ze kterého si uděláte páteřní síť a připojovat se pak budete na 2,4GHz. Jenže dosah 5GHz Wi-Fi je ještě nižší, takže je zapotřebí extender umístit ještě trochu blíže zdrojovému Wi-Fi routeru.

V ideálním případě tak lze rozšířit pokrytí Wi-Fi sítě o přibližně polovinu, ovšem buď za cenu velkého snížení rychlosti, nebo využíváním obou pásem. Jako nouzové řešení třeba pro pokrytí zahrady není extender špatný, pro trvalé používání a hlavně připojení většího množství zařízení je lepší sáhnout po jiném řešení.

Účinnější způsob: Další Wi-Fi routery

Tím může být použití dalšího Wi-Fi AP (přístupového bodu) či routeru nastaveného jako AP. Pokud je nejde propojit kabelem, využívá se systém WDS (Wireless Distribution System), kdy se AP propojí bezdrátově, ovšem opět bude za každým průchozím routerem degradována rychlost na polovinu, vše se děje na stejném kanále.

Jediným rozumným bezdrátovým řešením WDS je použít pro páteřní síť 5GHz pásmo, znovu ale narážíte na problém, že musíte použít hodně síťových prvků (routery musí být v místech silného signálu těch předchozích). Stejně jako extender se tak WDS hodí spíše na dokrytí prostoru.

Skutečně plnohodnotným způsobem, jak si nedegradovat rychlost a pokrýt opravdu velké prostory vysokorychlostní sítí, je přidání k centrálnímu Wi-Fi routeru další AP a jejich vzájemné propojení klasickou LAN sítí nebo jiným typem sítě (např. powerline), pokud se vám nechce lištovat či sekat do zdi.

V případě budování takové sítě si ale musíte dát pozor, aby se navzájem Wi-Fi AP nerušily a dát každé na jiný kanál – nejlépe střídat kanály 1, 6 a 11 u 2,4 GHz sítě při šíři kanálu 20 MHz. Pokud to prostředí neumožňuje, lze střídat kanály 1, 5, 9 a 13, jsou s minimálními přesahy.

Dalším problémem je vznik různých Wi-Fi sítí, které se budou prolínat, a s tím související roaming. I když dáte sítím stejný název (SSID) a heslo, zjistíte, že třeba při přechodu z patra pokrývaného jedním AP do jiného s druhým AP zůstáváte dlouhou dobu stále připojeni k tomu předchozímu s již slabým signálem. A stejné SSID vás navíc připraví o možnost manuálního přepnutí na druhé AP.

Jak probíhá roaming mezi AP

Přecházení mezi Wi-Fi sítěmi, které nejsou nijak centrálně řízeny, je plně v režii koncových zařízení, protože se předpokládá, že se zařízení připojí k AP s nejlepším signálem. Mechanismus odpojení od slabého AP a připojení k silnějšímu zajišťuje operační systém, případně ovladač Wi-Fi adaptéru a u některých zařízení může fungovat perfektně, jinde zase hůře.

Klientské zařízení si v periodických intervalech sestavuje seznam okolních AP s kvalitou signálu. A pokud překročí rozdíl mezi kvalitou signálu aktuálně využívaného AP a aktuálně nejlepšího AP ze seznamu určitou úroveň, připojí se zařízení právě k tomu nejsilnějšímu AP v seznamu. Nemá totiž cenu opouštět aktuální AP, když stejně není k dispozici žádné lepší.

Problém je v tom, že stanice nepřepne AP okamžitě při výskytu lepšího, ale až po aktualizaci seznamu AP, která se kvůli úspoře energie neděje pořád, ale třeba jen jednou za dvě minuty. Navíc při malém rozdílu mezi signálem z aktuálního AP a nejsilnějším kandidátem nemusí k přepnutí vůbec dojít.

Lepší by bylo řídit roaming prostřednictvím AP, to však Wi-Fi standardy nijak implementováno nemají. U profesionálních řešení má bezešvý roaming na starosti specializovaný server, který neustále monitoruje sílu signálu klientů připojených k AP a v případě, že je silnější připojení k jinému AP, spojení násilně ukončí a naváže se spojení s novým AP. U běžných domácích sítí přišlo řešení bezešvého roamingu až nedávno v podobě mesh sítí.

Mesh: řešení bez kompromisů

Právě mesh Wi-Fi systémy řeší jak problémy s nižší propustností sítě, tak přecházení mezi stanicemi a hlavně vynikají svou jednoduchostí a zpravidla i snadnou správou přes mobilní aplikaci.

Mesh síť je v podstatě vylepšený systém WDS s tím, že inteligentně kombinuje pro páteřní propojení i metalickou síť či dokonce integrované powerline rozhraní. Mesh síť, jak už její název napovídá, využívá smíšenou topologii a AP, která se navzájem vidí, se podle situace propojí. Tím se razantně zvyšuje propustnost sítě, obzvláště u řešení se třemi rádii, resp. jedním vyhrazeným pro páteřní síť.

Wi-Fi Mesh na konferenci Český internet 2020

O tom, že systémy Wi-Fi Mesh mají smysl i pro poskytovatele internetu, se budeme 31. října 2019 bavit na konferenci Český internet 2020: připojení na poslední míli. Ještě se stále můžete zaregistrovat zdarma na ceskyinternet.zive.cz.

Název sítě mají všechny stanice stejný, často dokonce i pro 2,4 i 5GHz Wi-Fi, a předávání klientů probíhá velmi rychle, protože si jej řídí systém sám. Má totiž neustálý přehled o klientech pohybujících se v síti a vládu nad všemi stanicemi.

Při roamingu navíc nedochází k přerušení datového toku: ať už sledujete streamované video, nebo kopírujete data z lokálního NASu, můžete se pohybovat po domě, přičemž přechod mezi body mesh systému poznáte maximálně podle krátkého zaškobrtnutí obrazu či snížení přenosové rychlosti. 

Ovšem tím nejpádnějším důvodem, proč i mesh řešení mnozí uživatelé uvítají, je mimořádná jednoduchost oproti nastavování centrálního Wi-Fi routeru a dalších AP. Mesh krabičky vybalíte, zapojíte do elektřiny, jednu připojíte k internetu a přes mobilní aplikaci je přidáte do společné mesh sítě. Pokud by nebyly pokryty všechny oblasti, jaké vyžadujete, stačí jen přikoupit další krabičku a do sítě ji přidat.

Instalaci dost usnadňuje další rozhraní – Bluetooth, díky němuž nemusíte při přidávání další základny skenovat QR kód. Mesh řešení také podporují moderní technologie, jako je například tzv. Beamforming neboli inteligentní formování a směřování signálu tak, aby byla zaručena připojenému zařízení co nejvyšší rychlost.

bc8a76cb-1679-4a9a-9e40-624c75930aee 
Mesh routery mezi sebou komunikují vyčleněným 5GHz kanálem nebo ideálně prostřednictvím kabelu. Wi-Fi se pak distribuuje rovnoměrně a nepoznáte přechody mezi jednotlivými body

Jediným kompromisem mesh sítí může především pro pokročilé uživatele být fakt, že toho u mesh řešení nelze mnoho nastavit, většina bezdrátových záležitostí se děje automaticky a výrobci často spoléhají pouze na mobilní aplikaci, opustili webové rozhraní. To však nemusí být nutně na škodu, když nevyžadujete ve své síti něco speciálního a jednoduchost naopak oceníte. Třeba nastavování priority jednotlivých zařízení, anebo rodičovskou kontrolu ale mají mesh systémy vyřešeny ještě lépe a pohodlněji než klasické Wi-Fi routery.

Jak rozmístit stanice

Pro pokrytí běžných prostorů, například třípokojového bytu, mohou postačit jen dvě stanice, a naopak pro větší prostory, jako je vícepatrový rodinný dům, může být zapotřebí i tří i více stanic. Výhodou mesh systému je snadná rozšiřitelnost: vždy můžete další stanice dokoupit.

V případě tří stanic se nám osvědčilo rozmístění do trojúhelníku, tak aby na sebe všechny stanice navzájem viděly. Mesh systém totiž dokáže využít spojení jak z nejbližší, tak i ze vzdálenější stanice, a spojit je do jednoho výsledného datového toku.

bb37aab6-5275-41e5-b999-5e9a047381bc 
Mesh nemá žádný standard. Ale v rámci zařízení stejné značky lze zpravidla síťové prvky kombinovat. A tak si mesh síť můžete ještě rozšířit třeba i routery

Stanice bývají zpravidla propojeny 5GHz sítí, která je sice mnohem rychlejší, ale zase nemá tak velký dosah a s každou překážkou se rychlost výrazně snižuje. Stanice by tak od sebe neměly být dále než jedno patro či dvě zdi. U dvourádiových řešení nezapomínejte, že při využívání 5GHz pásma současně i pro koncové zařízení si rychlost snížíte. Mobilní aplikace takřka vždy obsahují průvodce či pomocníka pro co nejlepší rozmístění satelitních bodů.

Nejlepší řešení: propojení přes gigabitovou LAN

Jakkoli se u Wi-Fi mesh zařízení předpokládá bezdrátové propojení stanic, drtivá většina z nich umožňuje propojení i kabelem, čímž se eliminuje problém s páteřní sítí a i na nejvzdálenější stanici budete surfovat stejně rychle, jako na první.

V rámci velkého testu Wi-Fi mesh systémů v časopise Computer jsme zkusili tímto způsobem mesh stanice propojit a až na výjimky se stanice při připojení k síti propojily hned napoprvé a vše bez problémů fungovalo. Testy ovšem také ukázaly, že ne u všech stanic došlo po propojení kabelem k razantnímu nárůstu rychlosti. 

Celkově ale lze říci, že propojení stanic kabelem, pokud ta možnost existuje, rozhodně dává smysl – ušetříte 5GHz pásmo a dosáhnete vyšších rychlostí i u mesh systému s oddělenou 5GHz páteří. Navíc můžete umístit stanice dál od sebe a pokrýt tak větší prostor. Zároveň platí, že u propojení kabelem dává mesh mnohem větší smysl než tři Wi-Fi AP – získáte snadnou správu přes mobilní aplikaci a hlavně bezproblémový roaming.

Wi-Fi mesh systémy jsou skvělým a chytrým řešením, jak pokrýt každý kout domácnosti Wi-Fi sítí a již v brzké budoucnosti se můžeme těšit na podporu Wi-Fi 6, revolučního standardu, který přinese nejen vyšší rychlosti, ale také efektivnější využití pásma a snadněji zvládne více uživatelů. Přitom si zachovává se staršími standardy zpětnou kompatibilitu.

Diskuze (108) Další článek: Toyota školí domácí roboty pomocí virtuální reality

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,