Jak dodělat měření otáček u ventilátorů

Nemůžete sehnat třívodičový ventilátor s měřením otáček nebo ty co jsou na trhu, jsou pro vás moc drahé? Nevadí, předělejte si jej!
Kapitoly článku

Princip měření otáček

Otáčky ventilátoru se měří třetím vývodem (RPM monitoring), na němž jsou pulsy podle rychlosti otáček ventilátoru. Obvykle 2 pulsy na 1 otáčku, u ventilátoru s 3000 ot./min, naměříme 6000 pulsů za minutu, 100 pulsů za jednu vteřinu.

Kablík vývodu pro měření otáček bývá nejčastěji žlutý, bílý nebo modrý.

Měření počtu pulsů za minutu nebo i vteřinu je časově velmi zdlouhavé, proto se měří délka času např. 2 pulsů a počet otáček za minutu se vypočte:

RPM [ot./min.] = 60 / t [s]

Výstup pro měření otáček je ve ventilátoru realizován jako výstup s otevřeným (volným) kolektorem, to umožňuje přes rezistor připojit a přizpůsobit velké množství typů měřících vstupů pracujících s různými pracovními napětími (např. +5V).

Popis ventilátoru

Motory ventilátorů používaných v PC jsou bezkomutátorové (brushless) stejnosměrné motorky s feritovým rotorem (součást vrtule) a statorem (obvykle střed ventilátoru) z aktivně spínaných cívek, které pootáčí rotorem podle signálu z Halovy sondy (magnetický senzor) po čtvrt otáčce (čtyřpólové provedení).
Schéma klasického zapojení takvého ventilátoru vidíte níže (podrobnější popis získáte v původním zdroji na: http://pavouk.org/).


Schema prevzaté z http://pavouk.org/

Ale čím se liší obyčejné dvoudrátové ventilátory od třídrátových s podporou měření otáček? Tuto odpověd získáme porovnáním zapojení s třídrátovým modelem (taktéž z na: http://pavouk.org/).

Schema prevzaté z http://pavouk.org/

U třídrátových modelů má Halova sonda pomocný vývod pro výstup měření otáček nebo je měření otáček snímáno z kolektoru jednoho ze spínacích tranzistorů. A právě tuto druhou metodu použijeme pro předělání našich ventilátorů.

Kandidát č. 1: Noname ze zdroje 80x25 mm

Pro první pokus jsem zvolil starý ventilátor ze zdroje, jeho kluzné ložisko je vydřené a jiné uplatnění pro něj nemám než pokusy.
Po pečlivém (již několikerém) sejmutí vrtule, musíte sundat zadní nálepku a zajišťovací kroužek (pinzeta a nůžtičky z manikůry se budou hodit), jsem porovnáním s prvním schématem mohl potvrdit naprostou shodu.
Propípáním multimetrem jsem identifikoval jednotlivé vývody (měřte až za D1)

  • vývod z Halovy sondy, je to ten, co není uzemněn ani připojen za diodou D1
  • bázi tranzistoru T1 (tím i který tranzistor je T1)
  • emitor tranzistoru T1 (je uzeměn)
  • kolektor tranzistoru T1 (mezi ním a výstupem z D1 bývá odpor 20-50 ohmů, cívka vinutí)
  • na druhém tranzistoru identifikujeme emitor (uzemněn, kolektor 20-50 ohmů k diodě D1, báze zbývá)

Schema upraveného ventilátoru

Kam připojit monitoring otáček a co nejméně ovlivnit původní funkci obvodu?
Rozhodl jsem pro kolektor tranzistoru T1 (viz obrázek výše, úpravy červeně).
Použijeme téměř libovolný univerzální NPN tranzistor se zesílením alespoň 200 a odpor cca 10 kOhmů - 100 kOhmů (já vzal ze šuplíku BC337-40 a 10kOhmů/0.4W, zkoušen i 100 kOhmů a fungoval, ale typ, co jsem měl, byl přílliš rozměrný) a žlutý kablík.

Schema upraveného ventilátoru, lepší řešení

Předchozí úprava vyhoví pouze při připojení k čistě stejnosměrnému zdroji napájení, pokud chceme zajistit správnou funkci i při připojení k regulátoru používajícího PWM (pulsně šířkovou modulaci) i se zaručenou minimální stejnosměrnou složkou, je třeba doplnit ještě druhý odpor, např.: 10kOhm a 10kOhm a BC337-40. Zvýší se tak (sice jen z části) odolnost proti rušení ze spínaných cívek.

Vývody tranzistoru BC337-40

Zapojení vývodů BC337 (90% univerzálních tranzistorů v pouzdře TO-92).

Praktická úprava

Přidané součástky jsem vteřinovým lepidlem vlepil do prostoru statoru a přiletoval dle schématu, jak je vidět na obrázku. žlutý kablík jsem vyvedl ven.

Noname úprava, přímý pohled

Přilepený a zaletovaný tranzistor a odpor.

Noname úprava, boční pohled

Měření č.1

Funkci měření otáček jsem změřil na svém přípravku, a naměřených cca 1984 ot./min odpovídá předpokladům (ventilátory ve zdrojích mají cca 2000-2200 ot./min).


Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,