Jak Cisco prošlo odtučněním a proč zabilo Flip

Cisco prošlo vlastní sebereflexí a vrací se zpátky ke kořenům. Jak s obnovou společnosti souvisí koupě a ukončení výroby kamerek Flip? Popovídali jsme si s šéfem firmy.

„Agresivní, soustředěné a zjednodušené.“ Takové Cisco údajně budou moci vidět zákazníci a veřejnost v následujících dnech, měsících a letech. V posledním konferenčním hovoru s novináři a analytiky to uvedl výkonný šéf společnosti John Chambers. Měla by tak skončit doba, kdy jeho firma ztratila koncentraci a nabobtnala do škodlivých rozměrů.

„Cisco mělo tak čtyři až pět centimetrů kolem pasu navíc,“ řekl Chambers a poukázal především na nesoustředěnost, kterou mu často vyčítali analytici, ale také na nedávné propouštění zhruba deseti tisíc zaměstnanců po celém světě. „Cisco muselo udělat svojí vlastní reflexi. Tohle bylo zbavení se přebytečného tuku,“ potvrdil v rozhovoru pro Živě.cz Chambersova slova šéf tuzemské pobočky Cisca Jiří Devát.

Zdá se, že to funguje

A skutečně se zdá, že zeštíhlovací a ozdravný proces ve firmě zafungoval. Prozatím poslední finanční výsledky totiž pokořily očekávání analytiků. Cisco Systems v příjmech vykázalo nárůst o 4,7 %, když vydělalo 11,26 miliardy dolarů. Čistý zisk sice poklesl o zhruba 8 % na 1,8 miliardy dolarů, vedení firmy ale věří, že v dalších kvartálech číslo navýší. Chambers například plánuje, že jeho společnost v dalších třech měsících zvedne prodeje o 7 až 8 %. Na pozitivní finanční bilanci a dobré vyhlídky do budoucna reagovala také hodnota akcií na burze, která začala růst v jednotkách procent. To za poslední rok rozhodně nebylo pravidlem.

Vývoj ceny akcií:

Ciscu bylo v posledních letech vytýkáno, že neúměrně diverzifikovalo své produktové portfolio, kvůli čemuž se pořádně nemohl soustředit ani na jednu oblast. „Byli jsme tak okouzlení tím, co všechno sítě umožňují a kam až nás přivedly inovace v oblasti spolupráce av datových centrech, že jsme zapomněli na to, co nás jako firmu dělá Ciscem a co nás přivedlo na výsluní,“ řekl v rozhovoru Devát. V diskusi se pak snažil vysvětlit přebudování tzv. network-centric strategie, kterou už před několika měsíci definoval John Chambers.

„V Ciscu se v posledních dvou letech klade obrovský důraz na to, abychom obnovili síťové portfolio. To je ten myšlenkový návrat, že síťová infrastruktura je pořád to nejdůležitější,“ potvrzuje Devát dřívější nešťastné směrování firmy. V praxi to znamená, že Cisco klade větší důraz na síťovou infrastrukturu a technologie, protože to je základ veškerých dalších produktů firmy (telepresence, video, komunikace hlasem atp.). Dle jeho slov už obrat v technologickém vývoji nastal a nyní je čas tuto novou strategii zakořenit také v obchodních a dalších týmech.

Inteligentní Cisco s otevřenou náručí

Jistou roztříštěnost Cisca bylo možné sledovat také v mírně klesajícím celosvětovém podílu v oblasti síťových prvků a architektury, kde se naopak směrem nahoru začalo hýbat HP, které zejména po odkupu 3Comu začalo být hodně konkurenceschopné. Zástupci HP mi navíc v rozhovorech často říkali, že výhodou jejich systémů je mnohem větší otevřenost oproti jisté proprietárnosti systémů od Cisca. Jiří Devát si to ale nemyslí. „Myslím si, že Cisco je mimořádně otevřený hráč z pohledu, že do sebe může vstřebat nejrůznější řešení,“ reagoval.

Ballmer_Chambers03_print.jpg
Cisco se opět začíná soustředit na jádro jejich byznysu - sítě a síťové prvky. Teprve na nich pak může vyrůst další portfolio, třeba nástroje pro komunikaci. Na snímku šéf firmy John Chambers (vpravo) s prezidentem Microsoftu Stevem Ballmerem (vlevo).

„Není pravda, že bychom uzavírali naše zákazníky do světa, ve kterém by nemohli kombinovat to nejlepší na trhu,“ argumentoval dále. Lidé často Cisco vidí jako uzavřené z toho důvodu, že svoje síťové prvky často tvoří jako součást jednoho většího celku. „Vytváříme prostředí spolupráce pro uživatele, které vyžaduje vrstvu základní síťové infrastruktury, bezdrátovou vrstvu, bezpečnostní část a do toho všeho je možné používat nástroje pro komunikaci,“ řekl v rozhovoru Devát. Nejvyšší výkon všech těchto součástí je logicky možné získat tak, že na každou zmiňovanou vrstvu padne část odpovědnosti a výkonu.

Cisco v současné době vytváří technologie, které nazývá inteligentní sítě. Neznamená to, že by v jeho switchích a routerech bujela nějaká umělá inteligence jako ve Watsonovi od IBM, ale spíše ono zmíněné propojení více produktů, jejichž centrem je právě síť. „Cisco má tři jasné proudy, kudy se ubírá – cestou standardní infrastruktury, nástrojů pro spolupráci a komunikaci a cestou pro vytváření výpočetního výkonu pro spolupráci v sítích,“ vysvětluje situaci šéf české pobočky. Inteligentní síť má být klasickou efektivní a výkonnou síťovou infrastrukturou, která zajistí hladký chod náročných videokonferencí apod.

A teď za ostatními do Číny

Cisco v Česku

Cisco Systems v České republice působí už 15 let. Od února letošního roku vede pobočku Jiří Devát, který dříve několik let vedl například český Microsoft. Na nejvyšší pozici v Ciscu vystřídal Alexandera Winklera. Firma nesděluje počet tuzemských zaměstnanců, má zde ale obchodní i technické zastoupení. Podle slov Jiřího Deváta se nedávné propouštění zaměstnanců dotklo i kanceláří na ulici V Celnici v Praze, vliv na fungování to ale nemá. V oblasti networkingu má u nás Cisco více než 50% podíl na trhu. Druhé HP má kolem jedné čtvrtiny.

Od října loňského roku zde působí také Center of Excellence, jehož více než 40 zaměstnanců poskytuje vzdálenou technickou podporu zákazníkům ve 27 zemích světa. Praha je jedním z pěti měst, kde takové centrum funguje. Prahou tak proudí obchodní zkušenosti z celého světa, což podle slov Jiřího Deváta českému Ciscu pomáhá v dalších aktivitách na tuzemském trhu.

Jedním z nejvyšších cílů Deváta v tomto roce bylo doplnění manažerského týmu. Doplněná skupina nejvyššího vedení nyní čítá sedm manažerů.

Opětovně kladený důraz na síťové technologie se Ciscu začíná vyplácet v cloud computingu. Jak ukazují poslední finanční výsledky, byznys s datovými centry, do kterého spadají i cloudy, narostl o 122 % a počet zákazníků se zvýšil o 1 572 na rovných 9 000. Příjmy z technologií pro cloudy sice podle údajů New York Times v celkovém obratu firmy tvoří pouhá 2 %, je zde ale značný potenciál pro růst. Jak společnosti budují veřejné i privátní cloudy, potřebují stavět datová centra, do kterých je nutné zabudovat síťové technologie. Poptávka po tomto druhu zboží se má podle odhadů každoročně navyšovat.

„V současné nabídce našich síťových produktů nenajdete produkt, který by byl z pohledu inovací starší než dva roky,“ řekl Devát v rozhovoru. Doplnil tak Chambersova slova, podle kterých Cisco výrazně přebudovalo své portfolio switchů, což byl podle něj doposud jeden z největších problémů firmy.

Když nejvyšší představitel komunikační a síťové firmy promlouval k novinářům a analytikům, bylo to do jisté míry pokání a slibování lepších zítřků. Zároveň se ale nezapomněl zmínit také o konkurenci. Juniper Networks jsou podle jeho slov „nejzranitelnější, co kdy viděl“. Směrem k HP se nijak nevyjadřoval. Tam se totiž situace vlivem posledních interních zemětřesení může vyvinout všelijak.

I když si to Cisco dalo mezi routery a switchi do pořádku, pořád se musí alespoň trochu bát. Značná část jejich byznysu v této oblasti totiž míří do vládních institucí. Chambers se chce v budoucnu mimo jiné zaměřit na čínský a asijský trh, který začíná vynášet také ostatním IT gigantům. Zde se ovšem bude muset potýkat se stále rostoucí společností Huawei, která dokáže nabídnout podobné produkty jako Cisco, ale za výrazně nižší cenu. „Huawei bude jeden z nejtěžších soupeřů v následujících čtyřech až pěti letech,“ dodal směrem k čínskému trhu.

Jak Flip pomohl k chápání budoucnosti

Zajímavé věci by se ovšem mohly odehrávat také v oblasti nástrojů pro spolupráci (collaboration). Tato oblast v posledních finančních výsledcích v Ciscu narostla meziročně o 12 % na jednu miliardu dolarů a tvoří 10 % z celkových prodejů firmy. Podle slov Jiřího Deváta totiž jeho firma věří, že video bude v budoucnu majoritním komunikačním kanálem.

cisco 341.jpg
Pobočky Cisco Systems po celém světě prošly obměnou, včetně té české. Nový šéf Jiří Devát (uprostřed) si obměnil tým nejužšího vedení.

To byl ostatně důvod, proč Cisco koupilo za 590 milionů firmu vyrábějící malé kamery Flip, jejichž výrobu následně ukončila. Mnoho příznivců těchto kamerek nemohlo Ciscu přijít na jméno a z obchodního hlediska tento krok také příliš nedával smysl – Flip držel na americkém trhu s malými kamerami dominantní postavení.

kflip.jpgFlip ale musel padnout za oběť při zmiňované restrukturalizaci a odtučnění. Prodej kamer koncovým uživatelům už byla vážně významná odbočka, a to i přesto, že Cisco na spotřebitelském trhu působí díky prodeji routerů Linksys. „Linksys je oproti Flipu integrální součást toho, co děláme, je to přirozené rozšíření našeho tradičního síťového portfolia,“ vysvětlil situaci Devát.

Flip měl pro Cisco mnohem větší hodnotu jako strategická investice. „Zkušenost s Flipem byla pro firmu nesmírně cenná v tom, že nám pomohla chápat, kam se trh ubírá v oblasti videa,“ řekl šéf tuzemské pobočky. „Akvizice pomohla Ciscu v urychlení inovace v oblasti videa,“ doplnil dále. Potvrdil tak, o čem se mluvilo už dříve.

Cisco si myslí, že komunikace přes video bude během několika let naprosto běžná. „Video bude dominantním komunikačním prostředkem,“ myslí si Devát. Námitky, že lidé nechtějí při telefonování příliš používat obraz, odmítá s tím, že pro lidi dříve také bylo nemyslitelné, aby používali mobilní telefon. „IP telefonie jsou pro nás důkazem toho, jak se mění návyky uživatelů,“ myslí si. „Je to o kvalitě, jakou ta technologie má, a také o uživatelských zvycích, které se neustále mění,“ řekl na závěr rozhovoru bývalý šéf českého Microsoftu.

Diskuze (6) Další článek: Dnes vychází česká verze životopisu Steva Jobse

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,