Jak chránit děti před temnou stránkou internetu

Internet je plný zajímavých informací a zábavy, má ale i své stinné stránky. Poradíme vám, jak ochránit svoje děti před nebezpečím internetového světa.
Kapitoly článku

Norton Family

Kromě nástrojů z dílny Microsoftu existují pro kontrolu a ochranu dětí i další sofistikovaná řešení. Jedním z těch nejpovedenějších je nástroj Norton Family od známého výrobce antivirových programů. Produkt je k dispozici ve dvou variantách, bezplatné a komerční verzi. Rozdíl mezi jednotlivými verzemi je v dostupných nástrojích, placená verze Premier (kterou pořídíte za 520 Kč), zobrazuje delší historii, umí kontrolovat obsah zhlédnutých videí a umožňuje monitoring instantní komunikace a SMS zpráv. Norton Family můžete použít na počítačích s operačním systémem Windows, mobilních zařízeních se systémem Android a k dispozici jsou i verze pro OS X a iOS.

norton family_04.png 
Velmi přehledné statistiky i možnosti nastavení nabízí rodičovská kontrola Norton Family

Podobně jako v případě nástroje od Microsoftu i po nainstalování programu Norton Family je třeba nejdříve přiřadit k rodičovskému účtu monitorované dětské účty. Další nastavení jsou pak k dispozici v internetovém administračním rozhraní, které se skládá ze dvou částí – Nastavení sloužící ke konfiguraci pravidel a Činnost, která je určena pro monitoring.

V nastavení jsou dostupné volby pro internetová pravidla, vyhledávání, sociální sítě a časový rozvrh požívání počítače, v placené verzi pak pro videa a aplikace. V nastavení pravidel pro internetové surfování najdete praktické předdefinované skupiny rozdělené podle věku. Ručně můžete upravit, jaké oblasti budou vašemu dítku zapovězeny (chatování, hackerství, násilí, sex atd.) i jakým způsobem má být obsah filtrován (jen varování, blokování, pouze sledování).

Modul určený k monitorování nabízí i v bezplatné verzi velmi přehledné a podrobné výstupy. Kromě přehledu navštívených adres (u nichž můžete určit, zda mají být přístupny i příště), si můžete zobrazit seznam vyhledávaných slov, aktivitu na sociálních sítích a další informace.

Norton Family je v mnoha ohledech téměř ideální nástroj pro kontrolu chování dětí u počítače, drobnou nepříjemností jsou dlouhé odezvy administračního rozhraní a znatelné zpomalení internetového prohlížeče.

Child Control 

Dalším produktem určeným ke kontrole dětí u počítače je aplikace Child Control 2013. Základní nastavení rodičovské kontroly je otázkou několika kroků v přehledném průvodci. Určit lze především hodinový limit pro využití počítače a připojení k internetu (zvlášť pro všední dny a víkendy). Pro upřesnění se dále nastavují i časové intervaly, kdy nebude možné přihlásit se k uživatelskému účtu nebo se připojit k internetu, nebo filtrování navštěvovaných internetových stránek. Detailně lze rodičovskou kontrolu upravit přímo v administrátorském rozhraní programu.

child_control_01.png 
V aplikaci Child Control 2013 najdete i podrobná nastavení pro chování dětí na internetu

Časové limity mohou být nastaveny nejen na dny, ale také na týdny či měsíce, včetně například i vynucených, pravidelných přestávek a přesného harmonogramu, kdy lze s počítačem a internetem pracovat. Užitečné možnosti má filtr internetových stránek, pracující jak s adresami (povolených a zakázaných webů), tak s kategoriemi obsahu stránek i s klíčovými slovy. Zakázat je možné i stahování dat nebo odesílání osobních údajů přes internet (e-mailové adresy, telefonního čísla atd.).

Samostatnou kapitolou je nastavení používání různých programů. K dispozici je opět limit celkového času práce s programem, časový harmonogram nebo i úplný zákaz spouštění programu. V zájmu zajištění bezpečnosti Windows a ostatních programů nechybí v Child Control ani předvolby pro omezení použití ovládacích panelů, Správce úloh, editoru registru a dalších systémových nástrojů.

Nastavení rodičovské kontroly je chráněno heslem správce a o činnosti uživatele se ukládá záznam. Zkušební verzi programu můžete bezplatně testovat 30 dnů, plnou verzi pro jeden počítač pak pořídíte za 30 dolarů (zhruba 600 Kč).

Bitdefender Parental Control

Dalším zajímavým produktem je Bitdefender Parental Control, který umožňuje kontrolovat chování dětí u počítače i v mobilních zařízeních s operačním systémem Android. Po instalaci do počítače nebo do mobilního telefonu a přihlášení k internetovému administračnímu rozhraní si můžete prohlédnout historii navštívených internetových adres, spouštěných aplikací (včetně mobilních) nebo zkontrolovat aktivitu dítěte na Facebooku. Zajímavostí je modul pro mobilní zařízení, který vám zobrazí nejen čísla, se kterými dítě komunikuje přes SMS zprávy, nebo kterým volá, v případě SMS si můžete dokonce zobrazit i obsah odesílaných a přijatých zpráv. Placená verze (kterou pořídíte za 600 Kč) vám navíc umožní sledovat pohyb zařízení v on-line mapě.

Nastavení umožňuje blokovat stránky podle skupinových filtrů, klíčových slov a k dispozici je i podrobný časový rozvrh používání internetu. V placené verzi je navíc možné blokovat i telefonní čísla nebo konkrétní aplikace.

bitdefender.png 
Bitdefender Parental Control umožňuje dohlížet na aktivitu dětí u počítače i v mobilních platformách.

Nežádoucí činnost dětí na počítači dokážou do jisté míry kontrolovat i standardní antivirové a bezpečnostní balíky. Většina z nich totiž ve svých produktech pamatuje na rodičovskou kontrolu a volby nastavení obvykle zahrnují webový filtr, případně omezení doby, kterou děti u počítače mohou strávit. Přestože tyto funkce najdete u téměř všech výrobců antivirových řešení, obvykle je obsahují jen placené verze s označením Internet Security, Total Security a Total Protection.

Podobné funkce nabízí i antivirové programy pro mobilní platformy a specializované aplikace s rodičovskou kontrolou pro mobilní Android a iOS. Aplikace obvykle umožňují uchovávat historii aktivit dítěte při používání internetu nebo automaticky mazat aplikace, které reprezentují potenciální hrozbu.

Programy pro rodičovskou kontrolu
AVG Family Safety www.avg.com 1 000 Kč
Child Control 2013 www.salfeld.com 600 Kč
McAfee Safe Eyes www.internetsafety.com 1 000 Kč
Net Nanny www.netnanny.com 800 Kč
Norton Family onlinefamily.norton.com zdarma
Norton Family Premier onlinefamily.norton.com 520 Kč
PC Pandora www.pcpandora.com 1 400 Kč
Profil Parental Filter 2 www.profiltechnology.com 800 Kč
Qustodio www.qustodio.com 900 Kč
Zabezpečení rodiny familysafety.microsoft.com zdarma
Bitdefender Parental Control www.bitdefender.com zdarma
Bitdefender Parental Control Premium www.bitdefender.com 600 Kč

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,