Jak chce Emusic hledat své skladby na Napsteru

24. listopadu 2000
Computer 22/00 SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Server Emusic, který prodává podobně jako naše Vltava skladby ve formátu MP3, chce hledat své skladby na Napsteru a blokovat ty uživatele, kteří šíří jeho nahrávky. Má v ruce něco víc, než je prostá kontrola jmen souborů.
Server Emusic, který prodává podobně jako naše Vltava skladby ve formátu MP3, chce hledat své skladby na Napsteru a blokovat ty uživatele, kteří šíří jeho nahrávky. Má v ruce něco víc, než je prostá kontrola jmen souborů.

Emusic totiž chce využít nedokumentované vlastnosti Napsteru, který posílá i digitální otisky jednotlivých souborů. Ve dřívějších verzích Napster přidal volbu pro navázání přerušených downloadů, pro tyto účely začal současně se jménem skladby posílat i 128bitový klíč odvozený ze začátku skladby, který tak identifikoval skladbu přesněji, než textový název souboru. Navazování downloadů bylo časem opuštěno, ale zůstalo to posílání klíče. Emusic tak chce hledat své skladby ne podle názvu, což se dá velice jednoduše obejít, ale právě podle toho klíče, který, přiznejme si, se dá obejít také, jen je to trochu komplikovanější.

Napster se proti tomu brání s odvoláním na ochranu soukromí jeho uživatelů, Osobně si nemyslím, že je to nějaký zásah do soukromí uživatelů, protože Emusic se nic nedoví o identitě uživatele, pouze se doví více o identitě vlastních skladeb. V této věci jsem tedy spíše na straně Emusic. Z hlediska Napsteru by také nemuselo být technicky složité automaticky ze sítě blokovat ty skladby, které jsou prokazatelně porušením copyrightu. Zatím se tomu Napster brání, ale v souvislosti s jeho umravňování a legalizováním je velmi pravděpodobné, že podobná ochrana bude zavedena.

Určitě ale i takováto ochrana půjde obejít, v současné době to pro Emusic vypadá velmi optimisticky, uživatelé se nijak nesnaží modifikovat skladby, a tak může Emusic své vyhledávání dobře realizovat. Pokud se ale začne prakticky realizovat omezování skladeb, dá se čekat nástup drobných utilit pro neslyšitelnou korekci skladby tak, aby se neobjevila na indexu zakázaných skladeb. SDMI se snaží zvukové nahrávky solidně ochránit a byť je jeho ochrana násobně propracovanější než jednoduchá analýza Napsteru, stejně jejich systém se pod náporem hackerů zakymácel.

Napster bude muset s nějakou ochranou proti pirátským nahrávkám přijít, ať se nám to líbí nebo ne. Emusic chce využít již existující a pro Napster nijak složitou metodu ochrany nahrávek a přesto se Napster vymlouvá, možná v rukávu něco propracovanějšího a nebude se snažit implementovat tuto jednodušší ochranu. Měl by ale určitě přijít s lepšími argumenty než je péče o soukromí uživatelů.

Diskuze (1) Další článek: Computer 22/00

Témata článku: , , , , ,