Jak čeští poskytovatelé dokážou přestěhovat internet

Nemálo lidí se někdy v životě rozhodne změnit bydliště. Přestěhovat nábytek a další zařízení je otázkou několika hodin námahy. Je ale možno se přestěhovat se stávající smlouvou, telefonním číslem a pevnou IP adresou? Zeptali jsme se velkých poskytovatelů.

Pro získání informací o možnostech přestěhování i s internetovým připojením jsme oslovili několik velkých poskytovatelů internetového připojení. Výběr byl subjektivní a ne všechny oslovené společnosti odpověděly. Pokud tedy v tomto článku nenajdete informace právě o svém poskytovateli, nejlepší bude, když zkusíte využít zákaznické linky, kde jsou vám obvykle s takovýmto problémem ochotni poradit.

Podmínky jednotlivých poskytovatelů internetového připojení se velmi liší. Někteří jsou schopni zákazníkovi plně vyhovět a přestěhovat jeho přípojku bez jakýchkoli potíží. Ideální stav je, pokud se na novou adresu převede stávající smlouva, objednaná pevná IP adresa a v případě ADSL přípojek i telefonní číslo. Někteří poskytovatelé ADSL připojení by možnost přestěhování přípojky i se smlouvou rádi nabídli, narážejí však na podmínky Telefóniky O2. I když i zde se, jak uvidíme, situace začíná pomalu lepšit.

O2 ADSL

Největší telekomunikační operátor na trhu a zároveň největší provozovatel ADSL přípojek dosahuje na ideální stav. Pokud se odběratel ADSL služeb O2 stěhuje, firma mu umožní přestěhování se stávající smlouvou. Zachováno zůstane telefonní číslo i pevná IP adresa. Možnost využití ADSL je samozřejmě omezena geografickou dostupností těchto služeb.

GTS Novera ADSL

GTS Novera v této chvíli bezproblémové stěhování i s internetem neumožňuje. Tato služba pro zákazníky se však připravuje. GTS Novera vede jednání s Telefónikou O2 o možnostech její realizace. V této chvíli se čeká na nabídku ze strany Telefóniky. Zákazníci tohoto operátora tak zatím musí své smlouvy zrušit a v novém bydlišti vytvořit nové. Z toho samozřejmě plyne i nezachování IP adresy.

Volný ADSL

I alternativní operátor Czech On Line naráží na překážky v podobě nabídky Telefóniky O2. Podle slov Michaely Hajné, tiskové mluvčí firmy, je potřeba původní smlouvu zrušit a v novém bydlišti založit novou. Případné poplatky, které s tím jsou spojeny (například za předčasné vypovězení smlouvy na dobu určitou), budou refundovány formou kreditu ve vyúčtování služeb odebraných na základě nového smluvního vztahu.

Telefonní číslo zůstane klientovi zachováno pouze v případě, že se stěhuje v rámci jednoho telefonního obvodu. Pevné IP adresy mají všichni zákazníci ADSL Volný přiděleny standardně, avšak při stěhování se tato adresa změní. Připlacené nadlimitní adresy zůstanou. Czech On Line nerozlišuje podmínky přestěhování připojení při jeho poskytování na linkách Telefóniky O2 nebo na linkách pronajatých (LLU).

ADSL od Radiokomunikací

Odpověď Českých Radiokomunikací na naše otázky byla přímá a jednoznačná. V případě, že se zákazník této firmy plánuje přestěhovat, musí svou stávající smlouvu zrušit včetně veškerých důsledků takového kroku. V případě závazku na dobu určitou je tak třeba uhradit poplatky za používání služby do konce smluveného období a samozřejmě i smluvní pokutu. Z potřeby výpovědi smlouvy plyne i nezachování přidělené pevné IP adresy.

Kabelový internet UPC

V případě obou velkých kabelových operátorů je situace takřka idylická. UPC bez jakýchkoli obtíží převede smlouvu na jiné bydliště klienta. Problém nevznikne v případě kabelové televize, hlasových služeb ani internetu. Objednané pevné IP adresy jsou přeneseny spolu se smlouvou. Jedinou podmínkou pro pohodlné stěhování je tak dostupnost přípojky v novém bydlišti klienta.

Kabelový internet Karneval

Ani zde nenarazíme na žádné potíže. Stejně jako větší konkurent je i společnost Karneval schopna provést přestěhování zákazníkova připojení se zachováním stávající smlouvy. Narozdíl od UPC, které tento úkol řeší zdarma, vybírá Karneval manipulační poplatek 200 korun. Akci je třeba hlásit týden dopředu kvůli potřebě domluvit účast technika.

Jiné typy připojení

Pokud nevyužíváte připojení pomocí některé z výše uvedených technologií od výše uvedených firem, řiďte se doporučením kontaktovat zákaznickou linku svého poskytovatele. To rozhodně platí u připojení prostřednictvím bezdrátových sítí. V případě, že se chcete stěhovat s vytáčeným připojením (dial-up), či jej vůbec používat, nezapomeňte připojené telekomunikační zařízení (modem) ohlásit provozovateli své telefonní linky.

Možnosti stěhování internetového připojení
Poskytovatel  Přenos smlouvy Ponechání tel. čísla Ponechání IP adresy
O2 ADSL
 ano
ano ano
GTS Novera ADSL v přípravě  - -
Volný ADSL ne  ne ne
Radiokomunikace ADSL ne  ne ne
Kabel UPC ano  ano ano
Kabel Karneval ano  ano ano

Diskuze (40) Další článek: Ke stažení: přenosný editor a komprimační program

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,