Jak čeští operátoři obstojí při dovolené v cizině?

(inzerce) V ruchu kolem neomezených tarifů často zapadne před létem zcela zásadní otázka – co a jak zařídit, abych volal z dovolené v zahraničí co nejlevněji?

Který z operátorů nabízí nejlákavější podmínky pro volání, datování a smskování ze zahraničí?

Bez balíčků – jeden za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet

Když si podrobně projdete tabulky u každého operátora se základními roamingovými cenami, vidíte, že jsou si relativně podobné.

Moře.jpg

Například v prvním pásmu, do kterého spadají převážně státy Evropské unie, se telekomunikační sazby liší nejvíce u odchozích hovorů – u nich má nejlevnější sazbu T-Mobile, zbývající dva operátoři si nechají za minutu zaplatit zhruba o 1,20 Kč víc.V ostatních položkách až takový rozdíl není.

Čím dále se vzdalujete od Evropy, tím více peněz zaplatíte operátorům za služby. Jak uvidíte, s rostoucí vzdáleností by se cestovatelům nejvíce vyplatilo přejít k Vodafone. Na druhou stranu, ty nejvýhodnější nabídky si operátoři tak trochu nechávají pro sebe. Nejzajímavější balíčky si musíte dohledat sami.

T-Mobile – nejlevnější evropský základ a nic navíc

Na rozdíl od dalších dvou plnohodnotných operátorů, nedočkáte se žádného dalšího zvýhodnění v podobě levnějšího volání. Zkrátka platí jednotný ceník a přes něj nejede vlak.

T-Mobile.png

Budiž T-Mobilu ke cti, že v Zóně 1 nabízí nejvýhodnější volání, smskování a data bez aktivování balíčku. Ovšem srovnáme-li odchozí a příchozí hovory s balíčky od konkurence, rozhodně to nemůžou „Zadarové“ považovat za úspěch.

Celkový dojem lehce zlepšují datové balíčky. V Zóně 1 na 24 hodin dostanete k dispozici 3 MB za 24 Kč, 20 MB za 70 Kč. Vyšší balíček Travel&Surf 50 MB za 185 Kč na měsíc prezentuje T-Mobile jako službu pro ty, kdo chtějí být v cizině často online. No, 50 MB, to je mnohdy „až“ dva dny online…

O2 – čtyři koruny po celém světě

Standardní roamingové sazby u O2 se například od Vodafonu moc neliší. V rámci EU sice platíte o něco vyšší peníze než u T-Mobile, ale díky celkem rozumným balíčkům se dá volání z ciziny srazit na příjemnější částku.

O2.png

I O2 nabízí svým zákazníkům zahraniční datové balíčky. Jejich cena se liší podle velikosti (25, 150 nebo 250 MB) a data vám vydrží až celý měsíc. Pokud o prázdninách cestujete do ostřílených turistických destinací, sáhněte po tarifu O2 Smart Roaming, díky kterému získáte levnější příchozí volání ve Smart zónách (klasické prázdninové lokality po celém světě).

Volání bez hranic

Pro zákazníky O2 je Volání bez hranic volbou, která rozhodně stojí při cestování za zvážení. V kombinaci se spojovacím poplatkem voláte po celém světě za 3,90 Kč, tu samou cenu zaplatíte za odeslanou sms. Onen jednorázový poplatek se liší místo od místa – ve státech Evropské unie a v Chorvatsku, Švýcarsku, Norsku, na Islandu a v Lichtenštejnsku dosahuje výše nula korun. V této zóně platíte jen necelé čtyři koruny a je jedno, jestli voláte vy, někdo telefonuje vám, spojovací poplatek se vám vyhne. V ostatních zónách (Zbytek Evropy a Svět) už za hovory jednorázově platíte 50, respektive 80 Kč a samozřejmě dobu, kterou prohovoříte.

Vodafone – datová jednička

Nejvíce si na balíčky, díky kterým následně lze komunikovat z ciziny výhodněji, potrpí Vodafone. Standardní Vodafone World Roaming vás těžko něčí ohromí. Ovšem hodně toho červenobílý operátor dokáže nabídnout v balíčcích, obzvlášť, co se týče datových přenosů. Prostě počítá s tím, že to co využíváte doma, chcete si vzít s sebou i na dovolenou a naopak. V nejvyšších Red tarifech už máte roamingové služby v základu.

Vodafone.png

Roaming na den a regulérní pas

Pokud ale o vašem odjezdu víte s dostatečným předstihem, můžete si služby v cizině přizpůsobit přesně podle potřeby. Se službou Vodafone Roaming na den za necelou stovku získáte pocit, že jste ani hranice nepřejeli. Volání, přijímání a odesílání dat nebo smsek do zahraničí (respektive ČR) se vám za poplatek 99 Kč během 24 hodin strhává z vašeho běžného domácího tarifu. Bohužel se tato služba váže jen se Zónou 1 (EU+ departmenty a přilehlá území jednotlivých států).

Téměř k jakémukoliv tarifu si pak můžete připlatit za Vodafone Passport. Účtování zahraničních hovorů se v tu chvíli stává stejným jako v ČR, jen si k němu připočítává každých dvacet minut spojovací poplatek (22,18 Kč v Zóně 1, 50,42 Kč v Zóně 2 a 80,67 Kč v Zóně 3). Vyplatí se tedy převážně na dlouhé hovory nebo při použití v exotičtějších zemích.

Volani.jpg

Data trochu jinak

Co ovšem oceníte i jen při výletě za hranice (ostatně služba funguje jen v Zóně 1), a co zároveň dělá z Vodafone jedničku pro použití internetu v zahraničí, je služba Vodafone Data Passport. U Vodafonu totiž celkem logicky předpokládají, že služby, které využíváte v ČR, budete chtít využívat i v zahraničí. Ty, po kterých neprahnete ani doma, nejspíš zase nevyužijete ani v cizině.

Díky tomu máte za denní poplatek 50 Kč k dispozici svůj domácí datový limit, roaming neroaming. Program počítá čtyřiadvacet hodin od připojení k internetu v zahraničí a dat můžete za tu dobu „vystřílet“ kolik chcete. Případně si datový pas můžete zaplatit i po dobu jednoho měsíce (353 Kč) a čerpat tak celou svou českou datovou porci na cestách.

Bleskmobil a Mobil.cz

Oba virtuálové samozřejmě nemohou za hranicemi České republiky nabídnout oproti svým domovským sítím nic navíc, což se zkrátka očekává. A vzhledem k tomu, že se jedná o předplacené karty, dá se prominout i absence jakýchkoliv roamingových balíčků.

Mobil.cz

Nikdo nikdy nezastíral, že Mobil.cz funguje pod operátorem T-Mobile. Žádná hra na schovávanou se nekoná ani u roamingu, kdy se ceny neliší od T-Mobile ani o haléř. Datové balíčky (ač je celá image firmy na mobilním internetu postavená) ale nečekejte, v nabídce zkrátka nejsou.

MobilCz.png

Bleskmobil

Podobná situace panuje i u Bleskmobilu (O2), jehož roamingová nabídka ale patrně za Mobil.cz pokulhává. Výhodnější jsou akorát odchozí hovory ze států mimo Evropu a sms zprávy od tamtéž. Zákazníci Bleskmobilu také ušetří (ve srovnání s Mobil.cz), pokud se rozhodnou stahovat nebo odesílat data například v Austrálii. Na druhou stranu, musíme se ptát, zda 300 Kč za odeslání slušnější fotky e-mailem považujeme za šetření.

Bleskmobil.png

Nejférovější? Vodafone a O2

Pokud se v roce 2015 dočkáme zrušení roamingu, nejspíš nebude třeba zahraniční volání vůbec sledovat. Jenže dva roky jsou ještě pořád celkem daleko, a tak je třeba všímat si, jak se který operátor k cestovatelům chová.

Co se volání týče, nejlépe dopadnou zákazníci O2. Roamingový tarif Volání bez hranic těžko bude hledat konkurenci a čtyři koruny za minutu či zprávu po celém světě se nesnadno překonávají.

Zima.jpg

Na hůl ale nepřijdou ani klienti Vodafonu. Všechny služby, které mají k dispozici doma, si bez problémů vezmou s sebou i do ciziny. Ze všech tří regulérních operátorů Vodafone pak nejlépe rozpracoval svou datovou politiku - kdo data využije, sbalí je takříkajíc s sebou do kufru a nemusí se omezovat balíčky.

Nejhůře z celé trojky regulérních operátorů dopadl T-Mobile. Žádná zvýhodnění, jen datové balíčky, které do světa žádnou díru neudělají.

Virtuály není zač chválit ani hanit. Na předplacenou kartu jsou podmínky relativně vstřícné a víc se stejně asi ani čekat nedá.

Další článek: Dell uvádí notebooky, počítače i All in One pro profesionály

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,