Jak být totálně „Google pozitivní“

Třeba je vám Google sympatický a chcete používat co nejvíce jeho služeb. Přinášíme vám přehled, co všechno můžete službám Googlu svěřit.
Kapitoly článku

Google Hlášky a Google Me, jako konkurence Facebooku

Pokud se vám zalíbil Twitter, můžete si dopřát jeho alternativu od Googlu s názvem Buzz, respektive Google Hlášky. Jedná se o mikroblog propojený s e-mailovou schránkou Gmail. Nečekejte nic převratného, je to jen další pokus o konkurenci k již zaběhlým službám, jako Twitter, FriendFeed anebo třeba Facebook. Narozdíl od nich tu však síť není tak živá.

google buzz.png
 Google Hlášky jsou součástí Gmailu

Sice za Buzzem stojí Google, ale ani ten s tím asi zatím moc nezmůže. Pokud se chcete o Hláškách dočíst více, mrkněte na náš článek, kde píšeme, jak Gmail fušuje Facebooku do řemesla.

Když už tu máme konkurenci Twitteru, zbývá vytvořit konkurenci k samotnému Facebooku – a to by se mělo stát s příchodem Google Me. Kdy a jestli vůbec Google Me vznikne, je ve hvězdách, pravdou ale je, že se o něm mluví.

Seznamte se, komunita na Orkutu čeká

Na Facebook už má Google jednu zbraň, ale ta se minula účinkem. Nicméně nic vám nebrání ji zkusit. Jmenuje se Google Orkut a má za účel seskupovat lidi podobných zájmů. V komunitě Orkutu se můžete pokusit nalézt nové obchodní partnery, kamarády nebo třeba začít flirtovat či se přímo pokusit o navázání vážného vztahu. Ale asi se vám to nepovede, všichni jsou totiž na Facebooku...

orkutimg/15-orkut-zandl-profil.png
Kdo hledá, ten najde. Také hledejte

Orkut funguje na principu sociální sítě, kde se sdružují jednotliví uživatelé na základě podobných zájmů, národností, zaměstnání či jen proto, že jsou dlouhodobými přáteli. V Orkutu můžete sdílet fotografie, videa a jednoduché zápisky včetně vašeho podrobného profilu, který má o vás poskytnout dostatečné informace. Orkut je spíše okrajová služba, kterou v Česku skoro nikdo nepoužívá.

Blogování na Bloggeru

Chcete-li být věrni Googlu, vykašlete se na sociální sítě a začněte blogovat. Těžko byste hledali vhodnější místo pro blog než u Googlu. Kromě pohodlné správy a širokých možností nastavení máte oproti od konkurenčních blogovacích systémů větší šanci, že na váš blog při běžném hledání ve vyhledávači Googlu někdo narazí.

Blogovací služba Googlu se jmenuje Blogger. Stačí vybrat vhodný vzhled, nastavit požadované texty a volby v nastavení a ihned publikovat. Deníček můžete mít na doméně Bloggeru a také na vlastní libovolné doméně, kterou si zakoupíte.

google-blogger-editor0717.png
Prezentujte své myšlenky díky Bloggeru

Google Blogger můžete snadno napojit s reklamním systémem Google Adsense, nebo přidat vlastní či cizí RSS zdroje. Vývoj se odehrává ve verzi Blogger Draft, finální Blogger není často aktualizovaný. Pokud tedy chcete verzi se všemi vychytávkami, měli byste zvolit právě Draft.

Stejně jako Gmail, tak i Blogger je neustále vyvíjenou aplikací. Postupně získáváte nové funkce, vylepšený editor, snadnější ovládání a především opravy chyb.

Encyklopedie Knol

Google má na kontě také Knol, encyklopedii a konkurenci k Wikipedie v jednom balení. Zatím to s ní ale dopadá jako s Orkutem či Wavem, zájem ze strany uživatelů není nijak valný.

knol4.png  knol3.png  knol5.png
Úvodní stránka, článek o dovolené v divoké přírodě a výsledky vyhledávání, které dokládají, že má Knol před sebou ještě pěkný kus cesty

Google Kalendář jako plánovač času

Veškeré kontakty můžete shromažďovat v adresáři kontaktů Gmailu. Plánované události, schůzky či narozeniny pro změnu zapíšete do on-line aplikace Google Kalendář. Nabízejí se možnosti pro vedení vlastních a sdílení cizích kalendářů, můžete je také importovat z oblíbeného formátu iCalendar (ICS) a z Microsoft Outlooku ve formátu CSV.

google-kalendar.png
 S Google Kalendářem máte přehled všech plánovaných aktivit

Pokud byste upřednostnili správu kalendáře z klasických desktopových aplikací, můžete vyzkoušet například Mozillu Sunbird/Lightning, Calgoo Calendar, či obdobné programy. Nabízejí se i možnosti pro synchronizaci s mobilními telefony.

I zde Google myslel na provázanost s Gmailem. Můžete poslat z Gmailu zprávu s připojenou pozvánkou na schůzku. Pokud dotyčný schůzku přijme, oběma stranám automaticky zobrazena v Google Kalendáři.

Google Notebook – pouze poznámkový blok

Také se vám stává, že při procházením internetem narazíte na zajímavý obsah či odkazy, které je vhodné nezapomenout? Možná to řešíte tak, že vytáhnete papír, tužku a napíšete si poznámku. Jak zbytečné. Google nabízí on-line poznámkový blog, kam si jednoduše můžete napsat veškeré poznámky. I zde je neodmyslitelná výhoda, že se k poznámkám dostanete vždy a všude.

Součástí poznámkového bloku jsou samozřejmě také štítky, což umožňuje přehledné třídění zapsaných informací. Poznámky můžete později vytisknout, exportovat nebo také sdílet s ostatními.

Zahraniční weby v českém jazyku, aneb Google Překladač

Užitečnou on-line službou je Google Překladač, která umožňuje překlad libovolných textů a webových stránek mezi více než padesáti dostupnými jazyky.

Pro české uživatele začala být tato služba zajímavá v květnu 2008, kdy se čeština objevila jako jeden z 23 jazyků. V březnu 2009 Google přišel s překladem PDF souborů a dokumentů kancelářského balíku Microsoft Office. V té době zvládal Překladač už 41 jazyků. V květnu 2009 se překladač dočkal dalšího rozšířením – objevil se jako součást Gmailu, kde překládá e-maily. Nyní máte na výběr z 53 jazyků, což je o třicet více, než před dvěma lety.

Google Překladač.jpg
Google Překladač se stává vstupní bránou do cizojazyčných webů

Pokud si necháte přeložit webovou stránku, veškeré odkazy jsou nahrazeny za adresu směřující na přeloženou variantu cílového odkazu. Snadno tak můžete procházet cizojazyčné weby. Překlad je víceméně strojový, ale obvykle dostatečně dobře pochopitelný. Pokud se vám překlad nějaké fráze nebude líbit, můžete Googlu pomoci přeložený tvar vylepšit. Stačí napsat správnou variantu.


Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,