Jak být totálně „Google pozitivní“

Třeba je vám Google sympatický a chcete používat co nejvíce jeho služeb. Přinášíme vám přehled, co všechno můžete službám Googlu svěřit.
Kapitoly článku

Picasa a YouTube

Obdivuhodným projektem je Google Picasa. Zdarma dostupný program pro správu a úpravu fotografií nabízí mnoho pokročilých funkcí. V aktuální verzi i detekci rozpoznávání obličeje.

google-picasa.png
Google Picasa: základ pro vaše fotografie

S Google Picasa 3 přichází ruku v ruce vylepšená on-line galerie Picasa Web Album. Právě na ni můžete snadno a nově zcela automaticky nahrávat fotografie, které budou přístupné celému světu. Nová Picasa vylepšuje tvorbu koláží a slideshow s možností jejich nahrání na YouTube. Potěšující také je, že byla zvýšena rychlost načítání fotografií v samotné Picase.

Když už jsme zmínili YouTube, i ten si zaslouží pár řádků. Nedávno se dočkal aktualizovaného vzhledu, který pokračuje v trendu minimalizace a přehlednosti. Zvýšila se i délka nahrávaných videí z 10 na 15 minut. Google také přišel s nabídkou vyšších rozlišení.

Google Desktop a Google Pack

Vyhledávat pomocí Googlu můžete nejen na internetu, ale i v souborech na vašem počítači. Stačí nainstalovat Google Desktop, což je postranní panel, který znají uživatele Windows Vista. Po instalaci dojde k zaindexování následujících souborů: Outlook Email, Netscape Mail / Thunderbird, Outlook Express, Firefox / Mozilla / Netscape, Word, PDF, Excel, Hudba, PowerPoint, Obrázky, Internet Explorer, Video, MSN Instant Messenger, Zip, AOL Instant Messenger, Textové dokumenty, Google Talk. Veškeré soubory je možné později fulltextově prohledávat.

google-desktop.jpg
 Užitečné nástroje pomocí Google Desktop

Na panel si můžete umístit Miniaplikace Google, například hodiny, kalendář, bloček s poznámkami či promítání fotografií. Rozšíření je mnoho, naleznete je na oficiálních stránkách.

Vedle toho Google Pack je služba, která vám umožní stáhnout zajímavé programy v jednom balíku. Výhodou je, že si je sami vyberete. V nabídce jsou webové prohlížeče Google Chrome a Firefox s Google Toolbar, Google Desktop, PDF prohlížeč Adobe Reader, Google Earth, Lišta Google Toolbar pro IE, Picasa a český antivirový produkt Avast.

Google Mapy, Google Earth a Street View i s Českem

Google dokáže zaujmout i svojí mapovou službou Google Maps. Zajímavěji ale působí Google Earth, která umožní podívat se kamkoli na Zemi a prohlížet si satelitní snímky, mapy, terén i prostorové budovy. U významných budov jsou zobrazené 3D modely, mezi kterými se můžete doslova virtuálně procházet.

Street View před rokem zaznamenal český boom. Google se začal prohánět po českých městech a fotil, co se jen dalo. Internetem kolovaly zprávy, kde se Google „googlecar“ nachází.

Googlu se v loňském roce navíc zdařil husarský kousek. V americkém státě New York omylem srazil mládě jelena. Mluvilo se o tom všude a ve speciálním vydání Tádnu Živě jsme se ke vzniklé situaci vyjádřili i my.

street view1.png  street view 0.png
Anaglyfická verze Street View a jeho tradiční podoba. Všimněte si oranžového panáčka, který slouží jako přepínací tlačítko

Na apríl, 1. dubna 2010, Google oznámil zveřejnění speciální 3D verze Street View. Tato zpráva všechny zmátla a bylo vidět, že si to Google uživá.

Google má rád webmastery a naopak

Pro webmastery Google vyvíjí hned několik on-line aplikací. Google Webmaster Tools nabízí přehled klíčových slov, správu souboru robots.txt a XML sitemap. Ovlivnit také můžete frekvenci návštěv indexovacího robota – Google Bota. Tato aplikace sice nepatří mezi masově používané, mezi wemastery je ale oblíbená a ze strany Googlu často vylepšovaná.

S Google Analytics získáte komplexní statistiky o návštěvnosti webu. Počínaje informacemi o návštěvnících, přístupech a také klíčových slovech, skrz které se čtenáři na vaše stránky dostanou. Často vyhledávané fráze napříč internetem naleznete na Google Trendech.

Google Trends dell, apple, microsoft - Opera.jpg
 Žádanost klíčových slov Dell, Apple a Microsoft dle Google Trendů

Google AdWords umožňuje založit vlastní reklamní kampaň, ve které lze prezentovat své služby nebo výrobky. Samozřejmě ne zadarmo. Naproti tomu Google Adsense vám umožňuje za zobrazení a kliknutí na reklamu vydělávat. Zde kvůli novele zákona o DPH (od 1. 1. 2010) pociťují Čeští uživatelé omezení, protože nasazení Adsence vyžaduje, abyste se stali plátci DPH.

Operační systémy Android a Google Chrome OS

Google fušuje také do operačních systémů. Už přes rok je očekávaná premiéra nového systému Google Chrome OS, který bude něco jako samostatně běžící webový prohlížeč. Skalní fanoušci už jej jistě důvěrně znají, protože namísto Windows mají ve svých počítačích nainstalovanou vývojovou verzi systému Chrome OS s názvem Chromium OS.

Veškerá data jsou umístěna na vzdálených serverech v cloudu. Samotný systém díky tomu nastartuje během několika vteřin, během kterých se zobrazí přihlašovací okno. Během dalších tří sekund můžete pracovat s programy, které jsou webovými aplikacemi.

ti_file_994752629_568_320_100.jpg
Uživatelské prostředí systému Google Chrome OS

Zatím se neví žádné bližší detaily, Google mlží a informace pečlivě střeží. Před rokem na svém blogu zveřejnil informaci, že by měl být Chrome OS dostupný v druhé polovině roku 2010. Zatím se sice neobjevil, ještě má ale čtyři měsíce čas.

Jestli se Googlu podaří vytvořit jednoduchý, rychlý, univerzální a bezúdržbový systém pro běžné, nenáročné uživatele, je otázkou. Téměř jisté ovšem je, že se objeví v nejednom zařízení typu netbook.

Ovšem Google netroškaří a s jedním operačním systémem už úspěšně prorazil. Operační systém Android, který je dostupný pro mobilní telefony, zažívá oblibu již nyní. 12. května 2010 zaznamenal Android 100 000 aktivací každý den, 4. srpna 2010 to bylo průměrně 200 000 aktivací. Android je moderní operační systém, který se těší z neustálého vývoje. Při volbě nového telefonu se tak pomalu stává žhavým konkurentem pro iPhone OS a Windows Phone.

Za připomenutí stojí spekulace, které jsme se dopustili před dvěma lety: „Žhavá novinka Google Android je de facto celý operační systém, byť pro mobilní zařízení. V tomto systému je přitom vše přizpůsobeno dokonalému souznění se službami Googlu. Kdo ví, třeba budeme za pár let jednoduchý, svižný a zcela otevřený operační systém od Googlu instalovat i do běžných počítačů.

Není všechno zlato, co se třpytí

Googlu se daří, to nelze popřít. Platí ale pravidlo, že není všechno zlato, co se třpytí. Pokud tuto myšlenku posuneme, můžete říct, že není ani všechno dokonalé, na co Google sáhne. Google dělá kvalitní aplikace, jednoznačně umí, ale ne vždy mu to vyjde.

Má skvělý vyhledávač, výborný freemail, kvalitní webový prohlížeč, obstojný operační systém pro mobilní telefony, ale nepodařilo se mu vše, na co sáhl.

Sociální síť Orkut a Knol jsou v zapomnění, Google Wave mrtvý a Google Talku se nevěnuje tolik, kolik by bylo třeba. Google Netbook a Desktop patří do skupiny služeb, bez kterých se jednoznačně obejdete a zanedlouho se na ně zapomene. Jestli chcete přehled zbytečných služeb, mrkněte na článek Deset zapomenutých služeb Googlu.

V nabídce Googlu najdeme řadu dalších služeb, které se do článku už nevešly. Tou nejcennější však samozřejmě zůstává vyhledávač. Pokud jej chcte ovládnout na vyšší úrovni, nepřehlédněte náš nedávný článek o fíglech při vyhledávání na Googlu.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,