Windows 10 | Fluent Design

Jak by mohly vypadat Windows 10, kdyby měl Microsoft víc odvahy

Tohle je designový návrh uživatelského prostředí Windows 10 od filipínského designéra Genrola Caspeho. Vývojem se zabývá už několik let a výsledkem je vizuálně ucelené a přitom funkční uživatelské prostředí navazující na standardy Windows. 

Jako u stávajícího systému se design opírá o Hlavní panel. V novém pojetí jsou však vizuálně odděleny jeho jednotlivé sekce, aby vynikly jednotlivé dostupné funkce. Tlačítko Start, vyhledávání, virtuální plochy a sada ikon programů. Vše je funkčně při starém, ale zabaleno v novém designu a jednoznačně odděleno. 

Podívejte se na designový návrh na videu:

Oddělením sekcí se zvýrazní jednotlivé funkce, dobře je to patrné v menu System tray na konci hlavního panelu. Dnes je tu nalepeno všechno na sebe, v novém pojetí všechno lépe vynikne. Autor zda zapasoval i tlačítko pro Cortanu, byť digitální asistenci Microsoft v systému už postupně ruší

Fluent design dotažený do konce

Proměnu zažila i nabídka Start, a to ve stejném designovém duchu. Autor rozvíjí myšlenku dlaždic do podoby praktičtějších ikon oblíbených programů a interaktivních widgetů. Nabídka Start by mohla být variabilní a sloužit podobně jako úvodní obrazovka telefonu. Samotný Microsoft k něčemu takovému směřoval, ale nápad nedotáhl do konce. 

Také systémové aplikace nesou jednotný design. Je ucelený a ladí se zbytkem systému, využívá se přitom plochých prvků na tmavém, mírně průsvitném pozadí. O něco takového se Microsoft v rámci svého Fluent Designu rovněž pokoušel, ale neměl odvahu přebarvit do takového stylu rovnou celý systém včetně aplikací najednou. 

Nejen designové, ale i funkční změny jsou patrné v pravé části. Najdeme tu rychlé nastavení v oznamovací oblasti, a to včetně interaktivních nabídek programů, které se schovávají do System tray. Prostě jako když stáhnete horní lištu v mobilním telefonu.  Uvidíte zde oznámení aplikací a jiné notifikace, vše můžete rychle vyčistit. Toto už ve Windows 10 je, ale integrace služeb třetích stran přece jen vázne. 

Po Windows 8 se ztratila odvaha

Cortana by měla v systému Windows smysl. Ani ne tak kvůli ovládání hlasem, ale pro chytré funkce a zadávání rychlých příkazů skrze klávesnici. 

Kvůli změně v kalendáři by prostě jen stačilo rychle pár slovy napsat, co se má v kalendáři změnit a Cortana by to zařídila, aniž byste museli kalendář otevírat. Jsou to celkem běžné funkce, které by současná Cortana zvládla a mohla se v průběhu let dále vyvíjet, ale Microsoft místo toho Cortanu ve Windows ruší.  

Microsoft ukázal odvážnější celistvé změny designu Windows v podobně Windows 95 a Windows XP, což se mu vyplatilo. Windows Vista sice sklidily kritiku, protože technologicky lehce předběhly dobu, ale jejich design víceméně přestál až do úspěšných Windows 7. A pak přišli Osmičky, kde se Microsoft spálil. Od té doby jakoby se bál přijít s odvážnějšími nápady a spíše se vrací zpět k osvědčenému. Designové novinky dávkuje jen postupně a systém tak občas působí neuceleným dojmem. 

Diskuze (37) Další článek: Test monitoru AOC Agon AG353UCG: 35 palců s jasným HDR, 200 Hz, ale také pár pihami

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,